Karamelová poleva
Poleva na zmrzlinu zo slaného karamelu
Autor receptu: polepetko
Inšpiroval som sa receptom z internetu od Youtuberky Cupcake Jemma. Je veľmi
jednoduchý, karamel sa nepripaľuje a zvládne ho naozaj každý.
Odporúčam vyskúšať spraviť a aplikovať na zmrzlinu s horúcimi malinami. Neveril som, že
slaný karamel môže chutiť dobre, ale chutí výborne :)
2 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si nerezový hrniec, do ktorého dáme jeden hrnček (250 ml) cukru a 6 lyžíc (100 ml) vody. Varíme, až pokým cukor neskaramelizuje na zlatohnedú farbu. NEMIEŠAME!!!
- Počas varenia cukru si zmiešame 250 ml šľahačkovej smotany s 1 ČL vanilkového extraktu.
- Skaramelizovaný cukor odstavíme, hrniec preložíme na utierku a pomalým stálym prúdom za stáleho miešania pridávame smotanu. POZOR NA PARU!!!
- Do hotového karamelu pridáme čajovú lyžičku (ideálne morskej) soli a dobre premiešame.
- Po miernom vychladnutí prelejeme do fliaš, v ktorých nám karamel vydrží v chladničke asi 2 týždne. Z tejto dávky je cca 450 ml karamelu (2 fľaše od výživy). Používame na zmrzlinu, palacinky, koláče, alebo len tak hedonisticky lyžičkou priamo do pusy :)