Karamelová poleva

Poleva na zmrzlinu zo slaného karamelu

Autor receptu: polepetko

Inšpiroval som sa receptom z internetu od Youtuberky Cupcake Jemma. Je veľmi jednoduchý, karamel sa nepripaľuje a zvládne ho naozaj každý. Odporúčam vyskúšať spraviť a aplikovať na zmrzlinu s horúcimi malinami. Neveril som, že slaný karamel môže chutiť dobre, ale chutí výborne :)

2 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si nerezový hrniec, do ktorého dáme jeden hrnček (250 ml) cukru a 6 lyžíc (100 ml) vody. Varíme, až pokým cukor neskaramelizuje na zlatohnedú farbu. NEMIEŠAME!!!
  2. Počas varenia cukru si zmiešame 250 ml šľahačkovej smotany s 1 ČL vanilkového extraktu.
  3. Skaramelizovaný cukor odstavíme, hrniec preložíme na utierku a pomalým stálym prúdom za stáleho miešania pridávame smotanu. POZOR NA PARU!!!
  4. Do hotového karamelu pridáme čajovú lyžičku (ideálne morskej) soli a dobre premiešame.
  5. Po miernom vychladnutí prelejeme do fliaš, v ktorých nám karamel vydrží v chladničke asi 2 týždne. Z tejto dávky je cca 450 ml karamelu (2 fľaše od výživy). Používame na zmrzlinu, palacinky, koláče, alebo len tak hedonisticky lyžičkou priamo do pusy :)