Najlepšia karamelová poleva

marisee - bez fotkymarisee, 25. októbra 2013
Najlepšia karamelová poleva
Foto: marisee

Poleva je výborná k ovociu, dezertom a zmrzlinám.

20 minút
príprava

Suroviny

250 g
125 ml
125 ml
1/4 lyžice
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Vodu nalejte do vyššieho hrnca, cukor nasypte do stredu, nemiešajte. Hrniec zakryte a priveďte do varu.

  2. 2

    Vložte teplomer a pokračujte vo varení na vysokom stupni, kým zmes nedosiahne teplotu 150°C a svetlú jantárovú farbu.

  3. 3

    Zmiernite oheň na polovicu a pokračujte vo varení, kým teplota nedosiahne 175°C a farba nebude tmavojantárová. Hrniec odstavte z plameňa.

  4. 4

    Pridajte mierne ohriatu smotanu, maslo a soľ a miešajte, kým zmes nebude homogénna. Nalejte do pripravenej nádoby a uchovávajte v chladničke.

    Najlepšia karamelová poleva - obrázok 4

Diskusia k receptu

jurka
Karamel je u nás obľúbený. Máme často karamelovú ovsenú kašu, karamelové mlieko, karamelové plnky. Teraz budeme mať aj karamelovú polevu. Ďakujem za recept. K čomu ju používaš? Dá sa niečim nahradiť tá perzská modrá soľ? Ďakujem.
marisee
Výborná je na surové ovocie, alebo na zmrzlinu. Namiesto modrej soli sa často používa fleur de sel. Ak nemáš daj "morskú" :)
havino
veľmi sa mi poleva pozdáva, páči sa mi, snád si aj chuť viem predstaviť, viem ako chutí obyčajná varená karamelová šľahačka, ty si ju už varila dôslednejšie, jasné väčší pomer karamelu, preto musí byť dokonalá, možno, že si urobím, asi len z polovičnej dávky, manžel je dia a ked tak len mládencom občas na niečo frknúť, karamelové radi majú, ale sladké mi už tie odmietajú, poviem pravdu, mne ide najviac na chuť, mne oči jedia
smejkad
tu je jednoduchsia a mozem potvrdit ze tiez velmi dobra varianta :-)