Foto: zuzanka1367
Ak robievate grilážku, tak tento recept nepotrebujete, ak nie odskúšajte, soľ v poleve zvýrazňuje chuť. Polevu využijete pri buchtách na pare, palacinkách a všade Zobraziť celý popisAk robievate grilážku, tak tento recept nepotrebujete, ak nie odskúšajte, soľ v poleve zvýrazňuje chuť. Polevu využijete pri buchtách na pare, palacinkách a všade kde Vám chutí karamel...
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cukor dáme na panvicu z hrubým dnom a necháme rozpúšťať bez miešania.
-
2
Prípadne len potriasame panvicou. Pri miešaní sa zvyknú urobiť hrčky a tie treba dlhšie rozpúšťať. Cukor sa rozpustí na sirup a ten potom začne meniť farbu aj vôňu...vtedy už môžete premiešať, aby sa rovnomerne karamel spravil.
-
3
Keď má karamel krásnu zlatohnedú farbu, teplotu znížime a pomalým pramienkom prilievame nesladené mlieko, dbajte aby malo izbovú teplotu, stále miešajte a pomalým pramienkom prilievajte. Trošku to prská, ale postupne to ustane a poleva získa sirupovú konzistenciu.
-
4
Po doliatí mlieka pridáme nakrájané maslo a miešame kým sa hmota nespojí, teplotu udržujte takú, aby karamel prebublával.
-
5
Nakoniec do hladkej hmoty pridajte za malú lyžičku soli,premiešame a odstavíme. Chvíľu necháme postáť a naplníme do pohárov. Z uvedeného množstva som naplnila 3 kusy 2,5dcl pohárov.
Diskusia k receptu