Slaná karamelová poleva fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 5. novembra 2014

Ak robievate grilážku, tak tento recept nepotrebujete, ak nie odskúšajte, soľ v poleve zvýrazňuje chuť. Polevu využijete pri buchtách na pare, palacinkách a všade Zobraziť celý popisAk robievate grilážku, tak tento recept nepotrebujete, ak nie odskúšajte, soľ v poleve zvýrazňuje chuť. Polevu využijete pri buchtách na pare, palacinkách a všade kde Vám chutí karamel...

5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
150 g
340 g
1 lyžička




Postup

  1. 1

    Cukor dáme na panvicu z hrubým dnom a necháme rozpúšťať bez miešania.

    Slaná karamelová poleva (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prípadne len potriasame panvicou. Pri miešaní sa zvyknú urobiť hrčky a tie treba dlhšie rozpúšťať. Cukor sa rozpustí na sirup a ten potom začne meniť farbu aj vôňu...vtedy už môžete premiešať, aby sa rovnomerne karamel spravil.

    Slaná karamelová poleva (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď má karamel krásnu zlatohnedú farbu, teplotu znížime a pomalým pramienkom prilievame nesladené mlieko, dbajte aby malo izbovú teplotu, stále miešajte a pomalým pramienkom prilievajte. Trošku to prská, ale postupne to ustane a poleva získa sirupovú konzistenciu.

    Slaná karamelová poleva (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po doliatí mlieka pridáme nakrájané maslo a miešame kým sa hmota nespojí, teplotu udržujte takú, aby karamel prebublával.

    Slaná karamelová poleva (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec do hladkej hmoty pridajte za malú lyžičku soli,premiešame a odstavíme. Chvíľu necháme postáť a naplníme do pohárov. Z uvedeného množstva som naplnila 3 kusy 2,5dcl pohárov.

    Slaná karamelová poleva (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

hubata
Čo je "grilážka"? Grilážová plnka do zákuskov? Zaujímavé s tou himalájskou soľou ......
zuzanka1367
@hubata , áno grilážová plnka na tortové oblátky, @brambora soľ tam cítiť veľmi jemne, zvýrazní to chuť karamelu, použiješ všade tam kde sa používa topping, zmrzlina, ovocie, koláče...
jozka2
Mam velmi rada jemne prisoleny caramel.Sol pridavam aj do vsetkych kolacov z mastneho cesta I ked sol nie je uvedena v recepte.Zvyrazni chut cukru.
anic
líbí se mi recept,je možno použít jako pojivo do ovesno ořechových tyčinek? A jak dlouho by vydržel v té sklenici v ledničce?
marikafil
za pokus to stojí, ale či potom nebudem vylizovať karamel len tak prstom z fľaše, zakaždým keď ju uvidím??? a treba to potom držať v chladničke?
eviana
Všetko karamelové milujem a veru veľmi rada vyskúšam aj túto Tvoju polevu, krásna inšpirácia karamelom voňajúca 5* :)
neposed
Áno, je pravda že soľ umocňuje chuť cukru a vraj to platí aj opačne, čítala som to pri recepte niektorého známeho kuchára, no meno si už nespomínam, určite treba vyskúšať. Vraj do každého cesta treba štipku soli, odzrkadlí sa to na chuti.
neposed
Podobne je to aj pri zavárani ovocia so soľou, kto to má odskúšané vie, že soľ tam necítiť, iba sladkosť ovocia
zuzanka1367
@izabelka929 ďakujem ,@jozka2 súhlasím s tebou domáce osolené karamelky sú výborné ,@anic áno, dá sa to použiť aj ako pojivo, ak vyskúšaš, daj vedieť ako to dopadlo, @kukulienka71 ,vyskúšaj, budem sa tešiť na tvoju reakciu :), @marikafil , veru budeš aj my sme vylizovali, @eviana aj u nás môže byť všetko s karamelom ,@terinka55 ďakujem ,@svedka , prosciuto mám, lievance zvládnem, skúsim :) ,@neposed presne tak, tá soľ umocnila chuť. Srdečne Vám ďakujem...
evanaaa
Ak by sa dalo miesto cukru použiť nejaké sladidlo, alebo náhradný cukor, skúsila by som hneď, ale asi by to nešlo, škoda.
zuzanka1367
To je škoda, ale zdravie je prednejšie, my máme šťastie, že si to môžeme dovoliť...
kukulienka71
@zuzanka1367 , slaný karamel nemá chybu! tiež dávam do cesta sladkých koláčov po štipke soli, majú výraznejšiu chuť potom. Ale toto je pecka, fakt! ono mi to pripomína chuť nejakých slávnych cukríkov, neviem, či nie Werthers Original, tie sú tiež trošku slanšie. A veruže to karamelu pasuje, je šmrncovnejší:-) robila som len do pár koláčikov, potom som to vyjedala, také to bolo dobré. A určite nebudem otáľať vyrobiť tej plnky viac aj do zásoby. Ďakujem:-)
zuzanka1367
@kukulienka71 aj mi sme ho vyjedli schovala som jeden pohár deťom :) Dnes sa chystám tiež robiť do zásoby a keď zavriem horúci pohár, hádam to vydrží. @cesminaz vďaka, určite nájdeš využitie, keď odskúšaš...