Repové koláče

Polabské „řepánky“

Autor receptu: redakcia

6
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme do misy, pridáme cukor a soľ. Premiešame a do vytvorenej jamky rozdrobíme droždie, zalejeme vlažným mliekom. Keď sa droždie aktivuje a vzíde kvások, pridáme rozpustené maslo, vajcia a vymiesime cesto. Cesto miesime tak, aby sa do neho dostal vzduch a tak dlho, kým sa nelepí na steny misy.
  2. Vymiesené cesto zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
  3. Na plnku umyjeme buľvu cukrovej repy, ošúpeme a uvaríme. Uvarenú cviklu nastrúhame a chvíľu restujeme na masti. Zomletý mak povaríme s mliekom. Repu a mak zmiešame.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou zľahka posypanú pracovnú dosku, odkrajujeme dieliky, ktoré plníme plnkou. Zabalíme a tvarujeme bochníček, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista. Hneď po upečení potrieme roztopeným maslom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.