Repové koláče
Polabské „řepánky“
Autor receptu: redakcia
6 porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup- Múku preosejeme do misy, pridáme cukor a soľ. Premiešame a do
vytvorenej jamky rozdrobíme droždie, zalejeme vlažným mliekom. Keď sa droždie aktivuje a vzíde kvások, pridáme rozpustené maslo, vajcia a vymiesime cesto. Cesto miesime tak, aby sa do neho dostal vzduch a tak dlho, kým sa nelepí na steny misy.
- Vymiesené cesto zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
- Na plnku umyjeme buľvu cukrovej repy, ošúpeme a uvaríme. Uvarenú cviklu nastrúhame a chvíľu restujeme na masti. Zomletý mak povaríme s mliekom. Repu a mak zmiešame.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou zľahka posypanú pracovnú dosku, odkrajujeme dieliky, ktoré plníme plnkou. Zabalíme a tvarujeme bochníček, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista. Hneď po upečení potrieme roztopeným maslom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
|