Foto: jatanika
Nasladko z pohánky.
porcie
Postup
-
1
Suroviny. Niektoré.
-
2
Najskôr uvaríme pohánku: zalejeme ju dvojnásobkom vriacej vody, pridáme štipku soli a 5 minút povaríme. Potom dáme do tepla (napr. pod deku) na 20 minút. Všetka tekutina vsiakne a pohánka zmäkne.
-
3
Primiešame maslo, cukor (ja som dala trstinový, ale každý si môže zvoliť podľa seba), citrónovú šťavu z 1/2 citróna a citrónovú kôru podľa chuti.
-
4
Do pohánky zamiešame žĺtka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame k ostatným surovinám.
-
5
Hmotu preložíme do vymastenej zapekacej nádoby. Povrch urovnáme.
-
6
Pečieme na cca 180 stupňov asi 30 minút.
-
7
Na ovocnú omáčku som použila mrazené čierne ríbezle, ale môže to byť ľubovoľné ovocie. Ovocie podusíme s vanilkovým cukrom a trochou vody - dávame pozor, aby sme naň nezabudli, ako ja :-). Lyžičku škrobu rozmiešame s trochou vody a pridáme k ovociu, necháme prevrieť. Na tanieri nákyp touto omáčkou prelejeme. Namiesto omáčky môžeme použiť ľubovoľný kompót.
-
8
Obmena I.: ovocie (väčšie druhy nakrájané na kúsky) premiešame s hmotou v bode 4 a zapekáme spolu. Vtedy už omáčku nerobím. Deckám jedlo len pocukrujem.
- 9
Obmena II.: polovicu pohánky nahradiť ryžou, ktorú uvaríme obvyklým spôsobom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 9
Diskusia k receptu