Pohánkový nákyp s čiernymi ríbezľami (fotorecept)

Autor receptu: jatanika

Nasladko z pohánky.

4 - 6
porcie

Postup

  1. Suroviny. Niektoré.
  2. Najskôr uvaríme pohánku: zalejeme ju dvojnásobkom vriacej vody, pridáme štipku soli a 5 minút povaríme. Potom dáme do tepla (napr. pod deku) na 20 minút. Všetka tekutina vsiakne a pohánka zmäkne.
  3. Primiešame maslo, cukor (ja som dala trstinový, ale každý si môže zvoliť podľa seba), citrónovú šťavu z 1/2 citróna a citrónovú kôru podľa chuti.
  4. Do pohánky zamiešame žĺtka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame k ostatným surovinám.
  5. Hmotu preložíme do vymastenej zapekacej nádoby. Povrch urovnáme.
  6. Pečieme na cca 180 stupňov asi 30 minút.
  7. Na ovocnú omáčku som použila mrazené čierne ríbezle, ale môže to byť ľubovoľné ovocie. Ovocie podusíme s vanilkovým cukrom a trochou vody - dávame pozor, aby sme naň nezabudli, ako ja :-). Lyžičku škrobu rozmiešame s trochou vody a pridáme k ovociu, necháme prevrieť. Na tanieri nákyp touto omáčkou prelejeme. Namiesto omáčky môžeme použiť ľubovoľný kompót.
  8. Obmena I.: ovocie (väčšie druhy nakrájané na kúsky) premiešame s hmotou v bode 4 a zapekáme spolu. Vtedy už omáčku nerobím. Deckám jedlo len pocukrujem.
  9. Obmena II.: polovicu pohánky nahradiť ryžou, ktorú uvaríme obvyklým spôsobom.