Pochúťková sterilizovaná kápia fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 18. augusta 2011
Pochúťková sterilizovaná kápia (fotorecept)
Foto: alexdidi

Veľmi starý rodinný recept, ktorý iste poznajú mnohé gazdinky s menšími či väčšimi rozdielmi. Vyskúšala som už mnoho iných receptov na kapiu, vždy som sa však vrátila k tomuto jednoduchému, ale vynikajúcemu receptu.

50 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
1,5 l
200 ml
100 ml
50(hrsť) g
50(hrsť) g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Celú kapiu očistíme od semiačok, umyjeme a necháme odkvapkať. Kapiu nerežeme, používame celú. Množstvo soli a cukru je v pôvodnom recepte uvádzané krásne jednoducho ako "hrsť", ja som tie hrste pre tento prípad aj odvážila.

    Pochúťková sterilizovaná kápia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo zvyšných surovín pripravíme nálev, ktorý privedieme do varu. Kapiu v ňom postupne po častiach povaríme asi 3 minúty. Dierovanou naberačkou kapie vyberáme do cedítka a potom ich ukladáme do fliaš na stojato. Ja používam menšie zaváracie poháre, asi 300ml-ých mi vyšlo 11 ks.

    Pochúťková sterilizovaná kápia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nálev necháme vychladnúť a potom ním zalejeme kapie v pohároch. Necháme chvíľu postáť, aby vyfučal vzduch a poháre zatvoríme. Vložíme do hrnca s handričkou na dne, zalejeme do 2/3 vodou a sterilizujeme 8 minút. Necháme vychladnúť v hrnci.

    Pochúťková sterilizovaná kápia (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Podľa tohto receptu robievam aj ja. Je výborné, že paprika varením trochu povolí a potom sa jej do pohára zmestí naozaj dosť. Ešte nikdy sa mi nestalo, že by olej zmenil chuť, veď je tam ocot a soľ a tie konzervujú. Chuť sa nemení, ani keď otvorený pohár stojí aj dva týždne v chladničke.
Jednoducho vynikajúce.
vyzerá byť veľmi chutná,,, ooch, tak dávno som nejedla kápiu,,, mama robievala kedysi,,,no asi vyskúšam túto tvoju ,,,ukladám si do kk
práve som dorobila jednu várku kápie podľa podobného receptu, len olej dávam až nakoniec navrch pohára 1 PL na 300 ml pohár. Objavila som pohár spred 3 rokov a chuť bola stále rovnaká. Robím takto kápiu už roky.
urobila som dnes podla Teba @alexdidi ,aj ked som robievala podobne,ale nikdy som neobvarala,dnes som skusila na 3 minutky obvarit,olej som dala nie do nalevu ale priamo na zaliatu papriku a vyzera to vyborne:-)dakujem

Pridaj komentár k receptu: