Foto: alexdidi
Veľmi starý rodinný recept, ktorý iste poznajú mnohé gazdinky s menšími či väčšimi rozdielmi. Vyskúšala som už mnoho iných receptov na kapiu, vždy som Zobraziť celý popisVeľmi starý rodinný recept, ktorý iste poznajú mnohé gazdinky s menšími či väčšimi rozdielmi. Vyskúšala som už mnoho iných receptov na kapiu, vždy som sa však vrátila k tomuto jednoduchému, ale vynikajúcemu receptu.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Celú kapiu očistíme od semiačok, umyjeme a necháme odkvapkať. Kapiu nerežeme, používame celú. Množstvo soli a cukru je v pôvodnom recepte uvádzané krásne jednoducho ako "hrsť", ja som tie hrste pre tento prípad aj odvážila.
-
2
Zo zvyšných surovín pripravíme nálev, ktorý privedieme do varu. Kapiu v ňom postupne po častiach povaríme asi 3 minúty. Dierovanou naberačkou kapie vyberáme do cedítka a potom ich ukladáme do fliaš na stojato. Ja používam menšie zaváracie poháre, asi 300ml-ých mi vyšlo 11 ks.
-
3
Nálev necháme vychladnúť a potom ním zalejeme kapie v pohároch. Necháme chvíľu postáť, aby vyfučal vzduch a poháre zatvoríme. Vložíme do hrnca s handričkou na dne, zalejeme do 2/3 vodou a sterilizujeme 8 minút. Necháme vychladnúť v hrnci.
Jednoducho vynikajúce.