Plnený husací krk fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 23. februára 2014
Plnený husací krk (fotorecept)
Foto: babkamt

Už dlhšiu dobu som mala v pláne spraviť plnený husací krk. Dnes som ho konečne spravila.Podávala som ho s opečenými zemiakmi a s cviklou. Zobraziť celý popisUž dlhšiu dobu som mala v pláne spraviť plnený husací krk. Dnes som ho konečne spravila.Podávala som ho s opečenými zemiakmi a s cviklou. Plnka je tmavšia , lebo som dala aj tmavé pečivo .

Suroviny

1 ks
1 PL
3 ks
2 ks
4 ks
1 ks
4 strúčiky
štipka




Postup

  1. 1

    Husací krk som umyla , dočistila. Potom som ho prevrátila ,zo širšieho konca som dala dole tuk. Ten som pridala do nádoby , v ktorej ho budem piecť , aby sa vyškvaril.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájala som si pečivo.Pridala som soľ , mleté čierne korenie , majoránku , veľa vňaťky z petržlenu.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V mlieku som rozhabarkovala 4 domáce vajíčka.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na 1 pl husacej masti som usmažila cibuľku , potom som pridala pretlačený cesnak.Teraz by sa zišlo pridať kúsok husacej pečienky , no tú som doma nemala.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je pripravené mlieko s vajíčkami.Naliala som ho ma nakrájané pečivo, Dobre premiešala.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnkou som naplnila husací krk.Aby mi pri pečení plnka nevytiekla , tak som konce zopla uhlicami.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložila som ho do jenského skla , kde ho budem piecť.Pridala som aj obratý tuk. Podliala som ho asi 50 ml vody.Piekla som ho odkryté.Keď bola jedna strana upečená , otočila som ho a piekla ďalej.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zemiaky uvarené v šupke som nakrájala na kolieska. Opiekla som ich na husacej masti.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Najprv som si chcela spraviť kurací rezeň s majonézovým šalátom, no keďže sa mi podarilo spraviť viac plnky ako bolo treba na naplnenie krku , tak som improvizovala.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Formu od srnčieho chrbta som vystlala papierom na pečenie , obložila som ho plátkami mäsa , ktoré som osolila , okorenila. Na to plnka , navrch znovu plátky masa.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tu je upečený husací krk.

    Plnený husací krk (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

luss44
vyzerá to božsky - od začiatku až do konca, mňam :)
babidka
Vsetky husacie krky mam este odlozene - uplne som na nezabudla :-) Dobre , ze si mi ich pripomenula ...Ja do plnky este pridavam okrem pecene a pomletych odrezkov z vykostovania husi aj husacie skvarky. Ale kedze tych husi nechovam az tak vela , tak je aj pre nas plneny husaci krk pochutkou :-)
A co si urobila potom s tou dalsou castou plnky a kuracimi prsiami ? Upiekla ? nebolo to suche ?
izabella929
@Babkamt...toto je delikateska, ktorú ja osobne zbožňujem...krásne sa ti podarilo ju naplniť a upeicť...až mi tečú slinky...)mali sme chov husí, najradšej som mala plnený krk a tie úžasné pečienky..
gabriele
uuzasne...poznam tu dobrotu...aj ja zboznujem husacie plnene krky...babka ich robievala aj na zidovsky sposob-plnene husacou pecienkou, zemiakmi, vajickami.... ochutene korenim, rascou, cesnakom a majoranom...nic ine mi nebolo treba...ziadnu prilohu :)
sovka62
Skutočná lahôdka, do chrumkava upečená koža, v nej výborná plnka, to by som si pochutnala. Ak sa v nedeľu mala jesť hus, toto bolo sobotné jedlo. Hus odpočívala riadne nasolená a obedoval sa plnený krk so zemiakmi, k nemu ešte dusená husacia krv a na večeru sa spravila ludaš kaša, akési rizoto z husacích drobkov, krku a krídel.
Dnes sú husi bezkrké, bezdrobkové, lebo zmrazené v sáčku a máme po radosti.
babkamt
@luss44 , manžel si tiež pochvaľoval. Dávno sme ho nemali. Jeho mama ho tiež robievala.
@babidka ten husací krk som vytiahla omylom. Preto som nemala doma pečienku - aspoň kuraciu. No mohla som do plnky dať aspoň kúsok kuracieho mäsa.Ďalšiu plnku som upiekla vo forme od srnčieho chrbta, ktorý som vystlala plátkami kuracích pŕs. Máš pravdu , to mäso, ktoré bolo navrchu bolo suchšie.Ten vrch nabudúce nepokryjem mäsom.To mäso naspodu bolo dobré.
babkamt
@izabella929 tiež sme doma chovali husy. Manžel ich aj ručne kŕmil.Na jeho 60.narodeniny som musela dať 2 husy upiecť do Slovenského Grobu , do reštiky, kde mali väčšie rúry , lebo do mojej som ich nedostala :-) Pečienkou mám rada plnené lokše.
babkamt
@gabriele určite sa dá plnka obmieňať.Tú židovskú plnku , ktorú opisuješ nepoznám.
@sovka62 presne ako píšeš sa robilo aj u nás.Nakrájalo sa pečivo , potom sa naň zachytila krv , cibuľka sa osmažila a na to tie krvavé žemle. Bola to dobrota.Tiež sme robili aj rizoto z drobkov.
pusta
tak toto je úžasná lahôdka. robievali sme doma, je to tradičný židovský recept - ich svetoznáma a všade obľúbená delikatessa, vynikajúca klasika.
najprv sme povarili v polievke, potom ešte opiekli do chrumkava a podávali na studeno ako sviatočnú pochúťku.:-)
@babkamt milá moja, si úžasne šikovná, klobúk dole a palec hore.
bez diskusií ******
afataga
jaaaj no len kde vziat ten krk a nekradnut? :-), toto robievala babka, ked chovala husi, ja som to mala strasne rada, nejedla som to uz asi 100 rokov, dala by som sa pozvat.
v bode 4 si oprav pretlaceny pretlak, asi malo byt pretlaceny cesnak
babkamt
@pusta vidíš , nevedela som , že to je taká známa židovská lahôdka :-)
@alex37 , @kimlo ďakujem za otvorenie receptu. Myslela som si , že nikoho nezaujme.
@afataga v dnešnej dobe sa musíme zriecť mnohých vecí. Už málokto doma chová husi.Ďakujem za upozornenie na chybu.Opravím ju , ale trošku neskôr , lebo keď to opravím , recept na dlhšiu dobu zmizne .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia