Foto: zirafninka1
Ľahký variant plnených zemiakov.
Suroviny
12 ks |
|
20 g, lesné sušené |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 - 2 ks |
|
150 ml |
|
2 ks |
|
|
|
60 g |
|
250 g |
|
a korenie podľa chuti |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Žemle nakrájame a zalejeme mliekom.
-
2
Deň vopred namočené sušené huby uvaríme. Potom ich scedíme.
-
3
Cibuľu pokrájame najemno a na rozpálenom oleji ju necháme zosklovatieť.
-
4
Pridáme na kusky nakrájaný šmakoun a uvarené huby. Pražíme na miernom ohni.
-
5
Pridáme v mlieku napučané žemle, osolíme, okoreníme. Zalejeme rozšľahanými vajiíčkami. Miešame kým nevznikne hustejšia praženica.
-
6
K praženici pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
-
7
Surové zemiaky očistíme a ostrou lyžičkou vyberieme vnútro. Do každého zemiaku vložíme kúsok ementálu
-
8
a naplníme vajíčkovou hmotou.
-
9
Zemiaky uložíme do vhodnej nádoby
-
10
a zalejeme smotanou (ja som ju ochutila bylinkovou soľou). Nádobu prikryjeme a v dobre vyhriatej rúre dusíme do zmäknutia. Na záver ešte necháme zemiaky odokryté dopiecť cca 10 minút.
Šmakoun údený
Šmakoun je unikátnym výrobkom z vaječných bielkov so širokým uplatnením vo Vašej kuchyni. Jeho jemná a lahodná chuť pripomína krehké kuracie mäso. Vďaka vysokému obsahu kvalitných bielkovín, žiadnemu tuku a cholesterolu sa šmakoun hodí ako náhrada alebo doplnok mäsa. Pri príprave pokrmov v mnohom predčí kuracie mäso a možno ho tiež rovnako upravovať napríklad ako vyprážaný rezeň, zmes na spôsob číny, prírodné plátky a pod. Vďaka svojej veľmi nízkej kalorickej hodnote (iba 60 kcal v 100 g)
asi tak :-)