Foto: tinca
Na božie narodenie robíme väčšinou kačicu, ale keďže zostala ryba, tak je z toho štefanské jedlo. Každý rok vymyslím niečo iné.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
3 ks |
|
|
|
|
|
na potretie |
|
Plnka: | |
8-10 ks, bez kôstok |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 PL,posekané |
|
1 PL, posekané |
|
2 KL |
|
2 KL |
|
2 KL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Potom ideme na prípravu plnky. Sušené slivky a brusnice nasekáme na menšie kúsky. Taktiež nasekáme mandľové lupienky a vlašské orechy. Jablko postrúhame na hrubšom strúhadle.Všetky ingrediencie dľa receptu zmiešame. Umyjeme si stehná osušíme a podobratím palcom si pod kožou stehien urobíme kapsy. Tieto naplníme pripravenou plnkou a opatríme špáradlami, aby nám plnka počas pečenia nevytiekla.
-
3
Potom ich z oboch strán nasolíme, uložíme na pekáč a poprášime majoránkou. Na boky som ešte dala prekrojené jablko s kožou, ktoré dá šťave výbornú chuť. Podlejeme cca 2 dcl vody a pečieme asi 1,5 hod. pri 180 st.C. Asi tak 10 minút pred dopečením potrieme stehná medom a necháme zvrchu pod grilom zapiecť, aby chytili peknú chrumku.Ak sú stehná tučné, tak počas pečenia odoberáme tuk do pohárika. V zimných večeroch dobre padne na chlebík, alebo hrianku s čajom.
-
4
Podávame s parenou knedľou a dusenou červenou kapustou s jablkami. Dobrú chuť!
-
5
No a netreba zabudnúť ani na štefanský slávnostný prípitok, my sme mali martini extra dry s olivou.
kacka na slano,ale na sladko je velmi polpularna ,napriklad v cinskej kuchyni,s pomarancovou stavou zmiesanou s medom .