Plnené kačacie stehná (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Na božie narodenie robíme väčšinou kačicu, ale keďže zostala ryba, tak je z toho štefanské jedlo. Každý rok vymyslím niečo iné.
3 porcie |
20 minút príprava |
1,5 hod. minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Potom ideme na prípravu plnky. Sušené slivky a brusnice nasekáme na menšie kúsky. Taktiež nasekáme mandľové lupienky a vlašské orechy. Jablko postrúhame na hrubšom strúhadle.Všetky ingrediencie dľa receptu zmiešame. Umyjeme si stehná osušíme a podobratím palcom si pod kožou stehien urobíme kapsy. Tieto naplníme pripravenou plnkou a opatríme špáradlami, aby nám plnka počas pečenia nevytiekla.
- Potom ich z oboch strán nasolíme, uložíme na pekáč a poprášime majoránkou. Na boky som ešte dala prekrojené jablko s kožou, ktoré dá šťave výbornú chuť. Podlejeme cca 2 dcl vody a pečieme asi 1,5 hod. pri 180 st.C. Asi tak 10 minút pred dopečením potrieme stehná medom a necháme zvrchu pod grilom zapiecť, aby chytili peknú chrumku.Ak sú stehná tučné, tak počas pečenia odoberáme tuk do pohárika. V zimných večeroch dobre padne na chlebík, alebo hrianku s čajom.
- Podávame s parenou knedľou a dusenou červenou kapustou s jablkami. Dobrú chuť!
- No a netreba zabudnúť ani na štefanský slávnostný prípitok, my sme mali martini extra dry s olivou.