Plnené buchty

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. decembra 2013

Ponúkam vám môj osvedčený recept na kysnuté buchty.

50
porcií
80 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

30 dkg
30 dkg
4 dcl
30 g
2 PL
1 ČL
1 dcl
Plnka:
250 g
100 g
2 - 3 PL
1 ks
1 ks
1 ČL
0,5 dcl
 na pomastenie




Postup

  1. 1

    Do polovice vlažného mlieka zamiešame trochu cukru a rozdrobené droždie,necháme napučať.Oba druhy múky pomiešame,pridáme zvyšný kryšt.cukor,trochu soli,citr.šťavu,olej, napučané droždie a zvyšok vlažného mlieka. Vypracujeme na vláčne cesto,miesime -dobre prevzdušníme,až sa nám cesto nelepí na vandlík.Zakryjeme a necháme kysnúť 40-50 minút na teplom mieste.

    Plnené buchty - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto vylejeme na pomúčenú dosku a prehnetieme rukou,rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm ,porežeme na pásy zvisle aj vodorovne,vzniknú nám obdĺžničky asi 5x3 cm(ja robím takéto menšie buchtičky) Ak máme takéhoto "kvalitára",dávajme pozor,aby nám nejaké cesto aj zostalo:-)

    Plnené buchty - obrázok 2
  3. 3

    Pomletý mak zmiešame s 2PL práš.cukru a trochou mlieka(masa nesmie byť riedka),k tvarohu pridáme vanilk.cukor,2PL práš.cukru,1 žĺtok,citr.šťavu a dobre premiešame.Najprv plníme tvarohové buchty,potom makové.Do malej misky si nalejeme trochu oleja a každú vyformovanú buchtu do nej z jednej strany omočíme a uložíme na vymastený plech(alebo peč.papier)Takto sa nám buchty počas pečenia nezlepia.Necháme ich ešte kysnúť asi 10 minút a pečieme v rúre na 200°C asi 20-25 minút,pekne do červena.

  4. 4

    Počas pečenia neustále kontrolujeme...

    Plnené buchty - obrázok 4
  5. 5

    Upečené buchty pocukrujeme práš.cukrom.

Diskusia k receptu

babkamt
Tvoj krásny malý kvalitár mi pošepol , že je spokojný. Aj mne sa tvoje buchty páčia , preto ti dávam 5 * Mám takú istú misku - vajling ako ty .
izabella929
No takto sa rado pečie, keď máš okolo seba nedočkavých papáčikov...) zlatučké detičky a krásne nepečené buchtičky.-)
kukulienka71
@babkamt ,@izabella929 ,ďakujem za pochvalu buchtičiek aj maličkej dcérky.Ona je veru môj veľký pomocník a prvý papáčik,veľmi rada ochutnáva:-)a práca s cestom je jedna veľká zábava pre nás obe.Potešili ste ma milými komentíkmi,naďalej vám prajem pokojné a radostné Vianoce.
luss44
parádne buchty si napiekla, rastie Ti dobrá kucháročka-pomocníčka :) presne taký vandlík mala moja mama... musím si taký kúpiť, mám pocit že tie plastové nie je ono...
medovnicek
dobrých receptov na dobré buchty nie je nikdy dosť, cesto ti krásne nakyslo, mám taký istý vajdlín ako ty - kúpila mi ho ešte ako začínajúcej kuchárke moja mamka a páči sa mi aj tá pomocníčka
evanaaa
Takéto buchtičky by som si teraz veľmi rada dala, ani krémové nemusím....a tá malá kontrolórka mi pripomína moju pravnučku - chúďa sa tiež podieľalo na maminom varení, či pečení a aby lepšie videla do rúry, obe rúčky si priložila na horúce sklo, naskákali jej pľuzgiere, museli na pohotovosť. Pri detičkách treba byť ostražitý. Ale mamine buchty iste chutili.
elysa
super buchty,*****, a tá malá pomocnica- tiež parádna....
ywett
krásne buchty a aj tvoj drobček :-)
hubata
Krásne ti cesto nakyslo, iste má na tom zásluhu tá malá okaňa. Ako dávno som už buchty nepiekla, musím sa v novom roku polepšiť .....
kukulienka71
Veľmi si vážim vašu pochvalu,mám dobrý pocit,keď sa moja práca páči.Rada by som vás aj ponúkla,lebo chuťovo sú na tom aspoň tak dobre,ako výzorom:-)však keď budete mať cestu okolo...@luss44 ,ja mám aj umelý vandlík,ten používam ešte častejšie,lebo ten je menší,ale nemyslím,že by na tom záležalo. To cesto musí byť dobre vypracované,z čerstvých surovín+kus srdca keď vložíš,úspech je zaručený:-)@evanaaa ,máš pravdu,detičky si treba strážiť ako oko v hlave.Ešte raz vám všetkým ďakujem aj za hviezdičky a prajem pokoj a pohodu po tieto krásne sviatky.
luss44
@kukulienka71 ja viem že je to jedno - plastový či kovový, myslela som to tak nejak obrazne, ja mám rada také staršie veci, sú to spomienky keď som v tom kovovom mame trepala ručne bielk.sneh, atď...
kukulienka71
@luss44 ,no,viem ťa pochopiť,aj ja mám kladný vzťah k veciam,ktoré mi pripomínajú detstvo.Ale to trepanie snehu s tým strunovým šľahačom som nemala rada:-)unavila som sa ako kôň:-))
luss44
jáj @kukulienka71 , pravdu máš s tým trepaním, keď mama robila krémeše a chcela odomňa sneh z 10 bielkov :) zlaté terajšie šľahače
stacy77777
jaj, krásne nakysnuté cesto, ako z rozprávky "Hrnček var", buchty úplne ukážkové a malý drobček-pomocníčka, kráááásna...:-))), prajem veľa radosti a spokojnosti aj v novom roku
sovka62
Všetko perfektné, krásna vyopatrovaná dcérka s líčkami ako jabĺčka, vydarené buchty. Najviac sa mi páči obrázok vandlíka plného dokonale nakysnutého cesta, až sa žiada chytiť ho do ruky a pracovať s ním. Tiež mám rada staromamovské veci, vandlíky mám biele a tri veľkosti, od takého ako bežná misa až po hádam 15 litrový. Visia mi, tak ako kedysi podobné viseli u starkej a mamy, v komore na stene, zavesené na šnúrkach a veru ich využívam a rada. Podľa majú výborný tvar a také dobre vykysnuté cesto ako to tvoje z nich vypadne samo, stačí vandlík obrátiť nad pomúčenou doskou.
boxik
V množstve rôznych zákuskov a koláčov od výmyslu sveta sú tieto buchty to najkrajšie a určite aj najlepšie až sem cítim ich vôňu a chuť.
mariaklara
Buchtičky ohromné, no a tá malá pomocníčka sa ich nevedela dočkať, pred rúrou nedočkavo vyčkávala, to je radosť mať také niečo doma.... krásne Vianoce...:-)
brambora
davam hlasenie.... :D priznam sa, ze buchty som nikdy nerobila lebo som nikdy nechapala ako vytvarujem buchtu... :D vzdy mi z toho vznikla tasticka alebo nieco podobne... takze aj ked som skusala, tak buchty to neboli. :D ale som sa "nasrala" a vyskusala tento recept a nejak sa mi podarilo vytvarovat aj buchtu. takze dakujem. robila som tvarohove a su fajn...
kukulienka71
tvoje hlásenie@brambora ,ma veľmi potešilo!gratulujem ti!ono je to tak,že keď sa človek "nas...e",podaria sa veci,ani nevieme ako...:-)si milo úprimná:-)ja sa už nepamätám,či som svoje prvé buchty robila nahnevaná,ale takto,ako na obrázku,určite nevyzerali:-)časom sa tie buchty viac a viac podobajú a ked ich nedáš moc ďaleko od seba,počas pečenia sa vytvarujú samé,aj keď za surova nemali ideálny tvar,hlavne ich treba dobre spojiť,aby plnka pri pečení nevytekala.Prajem ti ešte veľa krásnych a dobrých buchiet!
havino
juj aké utešené buchty, veľmi pekné ich máš a tú malú usilovnú pomocníčku, tú by som aj ja brala, aj s buchtami veru, ako pekne kontroluje a dáva bacha, aby nezhoreli, podarená a vandlík si opatrujem aj ja po mame, biely mám, aj uška má už otlčené, ale mne to nevadí, na výstavy nechodí, je môj a po mame, tiež už v ňom nespočetné množstvo ciest nakyslo, 5*
kukulienka71
@havino ,veľmi pekne ďakujem za pochvalu.Buchty by som aj dala,ale dcérku ani požičať!:-)Je mi veľkou pomocníčkou,potiera už´žĺtkom pagáče,aj na medovníčky lepila orechy...s deťmi je zábava,keď sa môžu zapojiť,cítia sa užitočné a nie odstrkované:toto nesmieš,nezavadzaj,choď sa hrať...bude dobrá kuchárka,dúfam:-)vandlíky mám 3,každý inej veľkosti a veru sa zídu,hlavne pri zabíjačke a zaváraní.Ďakujemaj za*:-)
hanuska
už sa teším, že cez víkend vyskúšam aj tento recept na buchty, vyzerajú super
kukulienka71
@brambora ,urobila si mi veľkú radosť!! veď ich máš úplne super!!Vidíš,ani vo sne by ma nebolo napadlo,že skôr ako vlastnú dcéru(jej sa ešte nechce),naučím cudziu babu piecť buchty:-)som na teba hrdá!!!!
kukulienka71
@brambora ,:-DD,malá má čas,to máš pravdu,ale ja mám aj jednu 21 ročnú:-) ale nikdy nie je neskoro;-),človek si to v zrelejšom veku viac váži,že?:-))
natalienat
Akurát dnes som sa rozhodla, že je čas na buchty a robím ich podľa tvojho/Vášho receptu. :) Už teraz sa teším na výsledok! :o)
kukulienka71
Dnes som robila plnenú len polovicu cesta, mala som kocku tvarohu k minutiu. Druhá polovica bez plnky, menšie buchtičky, budú poliate vanilkovým pudingom