Foto: ancicka
Dosť často pečiem vianočku,tak som si povedala,že skúsim aj trochu inač.Podarila sa a je vynikajúca.
príprava
na 170 °C
Suroviny
cesto: | |
500 g |
|
200 g |
|
3 ks celé |
|
150 g (margarín) |
|
3 PL |
|
1 čl |
|
1/2 kocky |
|
1 ks + hrozienka |
|
1 ks |
|
2 dl vlažné |
|
Plnky: | |
od oka |
|
od oka+olej |
|
od oka + vanilkový cukor |
|
marcipanová plnka : | |
za hrsť |
|
za hrsť |
|
troška |
|
2 PL |
|
1 na potretie |
|
Postup
-
1
Cesto som si nechala v pekárničke zamiesiť a vykysnúť.Kto nemá pekárničku ,tak klasickým spôsobom si cesto zamiesí.
-
2
Medzi tým som nechala hrozienka namočené v rume.
-
3
Po vykysnúti som cesto rozdelila na 4 časti.Každý som vyvaľkala v tvare obdlžníka na tenko.
-
4
Postupne som každý plat naplnila grankom a trochov oleja a na pevno som stočila.
-
5
Druhý som natrela lekvárom na tenko,
-
6
tretí orechami a posýpala som vanilkovým cukrom a pokapala trocha olejom,
-
7
a posledný som naplnila marcipánovov plnkov tak,že som do hrozienok pridala 2 pl pr. cukru,za hrsť orechov a trocha kandizovaného ovocia.
-
8
Potom som splietla a potrela žltkom.Vianočku sdom uložila na pomastený plech a dala na 15 minút do rúry na 50 °C podkysnúť.Potom som rúru nahriala na 200°C a upiekla.Dobré ked sa pečie pri nižšej teplote pomalšie.Každy si to musí prispôsobiť podľa svojej rúry.
-
9
Takto upečená vianočka je výborna hlavne na raňajky.
-
10
Dobrú chuť.
so sušeného mlieka , pr.cukru a orechov,tak mi to chuťovo pripomína marcipán.Takže tak.