Pljeskanica (fašírka so zemiakmi)

ursula4 - bez fotkyursula4, 20. januára 2011

Táto fašírka je obdobou našej fašírky,ale s tým rozdielom,že do mäsovej zmesi sa pridajú struhane surové zemiaky,ktoré fašírku zjemňujú.Môže sa konzumovať aj studená s chlebíkom a kyslou uhorkou.

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g, mleté
300 g,surové
1 ks
1 ks
3-4 PL
5 strúčikov
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V miske zmiešame mäso,nastruhane zemiaky/bez šťavy/,postruhanu cibuľu,vajce,pretlačený cesnak,petržlenovú vňať,soľ a korenie podľa chuti.Zahustíme strúhankou a tvarujeme fašírky,ktoré obalíme v hladkej múke.Vyprážame v horúcom oleji do zlatista.

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Čo je pleskanica neviem,ale názov pljeskanica vznikol od toho,že mäsová hmota by sa mala po správnosti plieskať o dosku/lopár/ a až potom tvarovať fašírky
@agora , vyzera to, ze je to to iste, len v juznoslovanskych jazykoch sa lj nezjednodusilo, a pljeskanica, pljeskavica su len dva varianty toho isteho jedla, castejsie sa hovori pljeskavica, zase je to len jazykovy rozdiel. Inac je to skvele, tusim sa pridava aj cubrica a casto sa podava posypana fetou. mnam
... jedla som to v chorvatsku na grilovacke a recept mam uplne iny recept od domaceho Chorvata@ursula4 ma pravdu o tom plieskani o lopar:-))a cesto mam zapisane niekde,musim pohladat,ale je tam len masko,smotana,sol,nejake korenia a nechava sa to minimalne cez noc odlezat v chlade....ak najdem,pridam aj ja...
talian emanuel raz robil toto jedlo a varil ho s nejakým chorvátom, ale ja som si ho nezapísala, lenže boli tam iné suroviny, zemiaky tam isto nepridával. súhlasím s @marienne69
my chodievame na pleskavicu k chorvatovi a robi takuto, ale tiez bez zemiakov. ako sme si vsak uz zvykli, najoblubenejsie recepty maju stovky variacii, nehovoriac o tom, ze pleskavicu pecie cely balkan, teda srbska, chorvatska, ciernohorska...
presne tak, ako vravi @julica - je to jednoducho variacia na temu. A potom aj ten nazov.... Na Balkane je vynikajuca pljeskavica (Chorvatsko, Cierna Hora a cast Bosny a Hercegoviny , kym v Srbsku si pochutite na pleskavici. Nasa @ursula ju nazvala pljeskanica, zalezi na povode tohoto jedla. No , treba zdoraznit, ze balkanska pljeskavica (pleskavica) sa nepecie na plechu v trube, ani sa nevysmaza ma oleji ci masti, ale sa termicky pripravuje vonku na otvorenom grile alebo roste. Prave preto ma vynimocnu chut a nemoze sa , ba nesmie porovnat s fasirkou!
počula som, videla som, ale nejedla , len by ma zaujímalo, ako by som to mleté mäso plieskala o dosku, to nie je cesto, nemala by som pomaľovanú kuchyňu? Myslela som, že sa robia placky a tie grilujú.
tym plieskanim masa dosiahli jeho vacsiu jemnost ci vlacnost. (nieco podobne preco sa naklepava maso, aby sa porusila vlaknost, aby maso ostalo jemnejsie. Podobne preco sa niekedy maso na tatarak iba skrabal a nie mlel mlyncekom -kvalita sa nedala porovnat).
@Evana : ked plieskas len to samotne maso, tak ho nebudes mat rotecene, preveze lepsie drzi pokope (az potom sa pridaju ostatne ingredients).
A tieto typy su ozaj najchutnejsie ak sa robia na roste grilu.
Vyskúšal a chutnal som už kadečo, ale podľa mňa pleskavica je hovädzie mäso dobre premiešané so soľou, korením a nadrobno nakrájanou cibuľou (a oplieskané). Čevabčiči je z bravčového mäsa, do ktorého pridáme soľ, korenie, papriku, cibuľu a vajce. Oboje pečené na grile na platni. Fašírka môže byť z miešaného mäsa a pridáme ešte namočené rožky, pečená v rúre na plechu.

Pridaj komentár k receptu: