Foto: afataga
Dnes sme opekali prvú tohoročnú klobásu, tak som upiekla pečivo
4
porcie
porcie
8 minút
príprava
príprava
18 minút
na 190 °C
na 190 °C
Postup
-
1
Suroviny som dala v uvedenom poradí do DP a nechala som ju vymiesiť cesto. Rozdelila som ho na 8 ks, z každého kusa som v rukách ušúľala "hada", preložila na polovicu a zamotala, konce som vopchala po pletienku. Nechala som na plechu kysnúť cca 40 min. Piekla som na 190° 18 min. Horúce som potrela vodou a nechala vychladnúť, teda aspoň trochu :-).
@jozka2 tiez dakujem
@marikafil ja mam taku obycajnu pekarnicku, kde je program na miesenie aj kysnutie zaroven, nema program len na miesenie, trva to 90 min., ak si uz videla nejake moje rcp, tak si videla, ze nerada vazim, tak som si raz odvazila 500 g muky a je to prave tych 800ml, mne tiez DP viac nezvladne, tie muky si mozes nakombinovat podla lubovole podla seba, mozes dat aj trochu vlociek miesto muky
@terinka55 dakujem
@kakao dakujem za vtipnu kulturnu vlozku, pobavil si ma :-)
mne však popísaný spôsob pletenia akosi nezodpovedá tomu, čo vidím na fotografii. bolo by vhodné pridať aj foto so zapletaním cesta v surovom stave.
nikto by potom nemohol mať pripomienky.
chuť a konzistencia upečeného super.
:-D
@pusta dakujem, skusim vysvetlit: vysulaneho hada das bud na dosku, alebo iba v ruke (ako ja) prehnes na polovicu a omotas jeden okolo druheho a tie konce, co trcia, vopchas naspodok, dost nakysli, tak to pletenie moc nevidno
@gegusqa DP = domaca pekaren :-)
ja som sa ucila robit kysnute cesto podla tohto rcp: varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...
a tam ide prdopeč, ja ho ale nerada pouzivam, tak davam trochu sody, podla mna to ma ten vyznam, ze cesto rastie este trochu aj pri peceni, dakujem
myslela som na tých menej skúsených varecháčov a varecháčky.
dnes pridala naša zlatá @eldina názorné video o zapletaní kysnutého cesta.
skúsim pripojiť:
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e5H...
poznámka:
prášok do pečiva a soda bicarbona majú tú istú funkciu v ceste, aby ho nakyprili a cesto narástlo počas pečenia.
len pre zaujímavosť, ak ho budete kupovať vo veľkom plastovom balení v metre, na etikete je napísané:
kypriaci prášok
soda bicarbona
dúfam, že som pomohla :-)
@janger este ma napadlo ze domace potreby :-) to uz ma blizsie k cestu
@ebaka hady nie su ziadna veda, dobru chut :-)
@tigi dakujem, podcenujes ma, nahodou viem presne co je DM, to je predsa denmark :-) takze to kupim iba za marky? :-) mozno este doma nejake drobne vyhrabem, no to ste fakt museli vyzerat uchvatne nad tymi barelmi :-) este ze neboli plne ropy :-)
@mariamka mohlo sa stat, kde?
@elysa boli :-) dakujem