Pletienky so semienkami

afataga - fotkaafataga, 1. mája 2014
Pletienky so semienkami
Foto: afataga

Dnes sme opekali prvú tohoročnú klobásu, tak som upiekla pečivo

4
porcie
8 minút
príprava
18 minút
na 190 °C

Suroviny

330 ml
2 ČL
1 ČL
2 PL
600 ml
200 ml
2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
2 PL
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Suroviny som dala v uvedenom poradí do DP a nechala som ju vymiesiť cesto. Rozdelila som ho na 8 ks, z každého kusa som v rukách ušúľala "hada", preložila na polovicu a zamotala, konce som vopchala po pletienku. Nechala som na plechu kysnúť cca 40 min. Piekla som na 190° 18 min. Horúce som potrela vodou a nechala vychladnúť, teda aspoň trochu :-).

    Pletienky so semienkami - obrázok 1

Diskusia k receptu

mliekarka
Aj my sme dnes opekali,akurat ja som mala chlieb z obchodu.Takouto pletienkou by som veru nepohrdla,vyborne vyzeraju :-))
marikafil
vyzerajú náramne. chcem si len overiť - pekárnička cesto len vymiesila, alebo si nechala celý program aj s kysnutím? neviem to teraz prepočítať, ale obávam sa, či by kysnuté cesto z 800 ml múky neprekypelo z mojej pekárničky. chcela by som vyskúšať...
afataga
@mliekarka dakujem
@jozka2 tiez dakujem
@marikafil ja mam taku obycajnu pekarnicku, kde je program na miesenie aj kysnutie zaroven, nema program len na miesenie, trva to 90 min., ak si uz videla nejake moje rcp, tak si videla, ze nerada vazim, tak som si raz odvazila 500 g muky a je to prave tych 800ml, mne tiez DP viac nezvladne, tie muky si mozes nakombinovat podla lubovole podla seba, mozes dat aj trochu vlociek miesto muky
@terinka55 dakujem
kakao
Mne sa nepáči ani recept, ani foto. Sušené droždie v ceste nič moc (a nad kvalitou surovín v iných rcp sa pozastavuješ), ešte k tomu so sódou… Zapletaniu si tiež veľa nedala, evidentne si to spichla za pol minúty a potom hurá do Budatína oslavovať prvý máj. Keby som takéto "pletenky" dostal na tanier ja, tak kuchára z fleku vyhodím. Radšej ostaň pri hanger steaku. Niežeby bol recept kvalitnejší, ale mäso je aspoň fotogenickejšie…
1x kakao
afataga
@kuku ved to bol akoze vtip, myslela som, ze vies ako to myslim, ved som aj dala ze :-))), ved ty si provokovala vcera s tymi pohankovymi mukami, tak to bola reakcia na to, tak neviem, ci som to dost objasnila
kukulienka71
veď aj ja som dala :-), inak,ja niektorým vtipom nerozumiem a nesmejem sa na nich...ty si na pohánku alergická inak,alebo z čoho pramení tvoja averzia voči nej?:-))))
pusta
kysnutému cestu sa už nejaký ten čas veniujem, kombinovanie oboch múk je v správnom pomere, semienka sú na mieste, aj sušené droždie a soda bicarbona, i čas a doba pečenia.
mne však popísaný spôsob pletenia akosi nezodpovedá tomu, čo vidím na fotografii. bolo by vhodné pridať aj foto so zapletaním cesta v surovom stave.
nikto by potom nemohol mať pripomienky.
chuť a konzistencia upečeného super.
afataga
@kuku no hura :-), raz som jedla u kamosky akysi kolac s tou mukou a nechutilo mi to, tak preto
@pusta dakujem, skusim vysvetlit: vysulaneho hada das bud na dosku, alebo iba v ruke (ako ja) prehnes na polovicu a omotas jeden okolo druheho a tie konce, co trcia, vopchas naspodok, dost nakysli, tak to pletenie moc nevidno
@gegusqa DP = domaca pekaren :-)
janger
@afataga , krasne pecivka si napiekla. Podarili sa ti :-). Ta soda bikarbona ma aky ucel? Ja som si vzdy myslela, ze soda v ceste pracuje len vtedy, ak je tam aj nejaka kysla zlozka. A ber to ciste len ako zvedavu otazku ;-)...@gegusqa , mne ako prve napadlo DP=dopravny podnik, ale bude to zrejme domaca pekarnicka ;-)...
paploska
ja by som sa veru neurazila afataga, keby mi ich niekto ponúkol na raňajky :-) aj takto pekne zapletené, no nemá kto...ale podľa foto pozerám, že sme mali podobný večerný program :-) len ten môj bol na sladko....
janger
No dopravny podnik je mi sympatickejsi ako ta policia :-))). Ten @sovkin recept je vyborny, tiez som uz podla neho piekla. V prasku do peciva je ta druha zlozka kysla, takze ta sposobi, ze soda pracuje ;-). Nuz ale, co tam po tom, v kazdom pripade su tvoje pletienky krasne a velmi chutne aj vyzeraju.
ebaka
Recept mi prišiel vhod,aj hadov sa naučím robiť:-))....určite vyskúšam a potom podám správu :-)
ebaka
Recept mi prišiel vhod,aj hadov sa naučím robiť:-))....určite vyskúšam a potom podám správu :-)
pusta
@afataga , ja viem ako sa to robí, dakujem za upresnenie :-)
myslela som na tých menej skúsených varecháčov a varecháčky.
dnes pridala naša zlatá @eldina názorné video o zapletaní kysnutého cesta.
skúsim pripojiť:
 www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e5H...


poznámka:
prášok do pečiva a soda bicarbona majú tú istú funkciu v ceste, aby ho nakyprili a cesto narástlo počas pečenia.
len pre zaujímavosť, ak ho budete kupovať vo veľkom plastovom balení v metre, na etikete je napísané:
kypriaci prášok
soda bicarbona
pusta
a ten spomínaný "had" je na videu názorne ukázaný, hned ako prvý.
dúfam, že som pomohla :-)
paploska
a keď sa tu tak diskutuje na tému prášok DP, odporúčam tento a nebudú komentáre :-)


afataga
@paploska dakujem ti, krasna víla :-) teba by som isto ponukla, len este vyzrad, kde kupujes tie zazracne vrecuska?
@janger este ma napadlo ze domace potreby :-) to uz ma blizsie k cestu
@ebaka hady nie su ziadna veda, dobru chut :-)
izabella929
afataga...tento recept ušiel mojej pozornosti...ale pletienky vyzarajú veľmi chutne...mám rada z celozrnnej múky a so semienkami...) super recept.-)
tiginko
Ešteže naša zlatá @eldina pridala to video :-) @afi značku Alnatura dostať v DM (to dúfam vieš čo je) Mimochodom, nádherné pečivko, až mi sliny tečú... inak neuveríš, ale my sme tohtoročnú grilovaciu sezónu zahájili u známych na záhrade už 6.1., vyzerali sme ako bezdomovci v treskúcej zime, rozostavení okolo horiacich plechových barelov v amerických filmoch :-)
afataga
@izabella929 aj mne obcas cosi ujde :-) dakujem
@tigi dakujem, podcenujes ma, nahodou viem presne co je DM, to je predsa denmark :-) takze to kupim iba za marky? :-) mozno este doma nejake drobne vyhrabem, no to ste fakt museli vyzerat uchvatne nad tymi barelmi :-) este ze neboli plne ropy :-)
@mariamka mohlo sa stat, kde?
mariamka
nie je podstatne :) vypasli sa teda paradne tie hady, aj strukatura sa mi lubi, sodu nezvyknem do kysnuteho, skor ten "prdopeč"
sjuz
ukladám, ja síce jem bezlepkové, ale mojim chlapcom pečiem klasiku, a toto zaradím ako zmenu. Super:)