Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir)
Foto: fialka1
Istý čas som žila v bretónsku, nádhernej oblasti pri atlantickom oceáne s okúzľujúcou prírodou. Bretónci sú hrdý na svoju kultúru a tá na Vás Zobraziť celý popisIstý čas som žila v bretónsku, nádhernej oblasti pri atlantickom oceáne s okúzľujúcou prírodou. Bretónci sú hrdý na svoju kultúru a tá na Vás dýcha naozaj na každom kroku.Z typických kamených domčekov obrastených záplavou hortenzií , folklórnych festivalov, či s ich kuchyne. Tradičným jedlom je galettes de blé noir. Je to placka s pohánkovej múky ktorá sa najčastejšie podáva s nápojom Cidre.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tmavú pohánkovú múku, v mojom prípade Treblec, zmiešame v miske so žítkom a vodou, dobre premiešame.
-
2
Oddelený bielok vidličkou troška našlaháme, osolíme a okoreníme čiernym mletým korením, primiešame dve kávové lyžičky hladkej múky,dve kávové lyžičky oleja a trošku vlažnej vody, všetko spolu dobre do hladka premiešame.
-
3
Vlejeme k zmesi s tmavej múky a dobre premiešame. Túto zmes nechajte odpočinúť 1hodinu.
-
4
Po hodine môžeme začať piecť placky(galettes) rovnakým spôsobom ako palacinky, ja nepoužívam olej, nalejem cesto na panvičku a počkám kým sa sama pekne odlepí, netreba ich prevracať. Tieto placky si upečieme a odložíme na tanier kde počkajú na ďalšie pečenie.
-
5
Upečenú placku dáme znova na panvičku, rozbijem na ňu vajíčko, položím plátok šunky, a plátok syra. Ale fantázii sa medze nekladú, plnku môžete spraviť s toho čo Vám chutí. Pomaličky pečieme a kraje placky založíme a jemne pritlačíme tak aby nám vznikol taký štvorec.Necháme zapiecť. A bretónska placka s tmavej múky je hotová.
Oprav si v nadpise "s" na "z"......