Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir)

fialka1 - fotkafialka1, 14. januára 2014
Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir)
Foto: fialka1

Istý čas som žila v bretónsku, nádhernej oblasti pri atlantickom oceáne s okúzľujúcou prírodou. Bretónci sú hrdý na svoju kultúru a tá na Vás Zobraziť celý popisIstý čas som žila v bretónsku, nádhernej oblasti pri atlantickom oceáne s okúzľujúcou prírodou. Bretónci sú hrdý na svoju kultúru a tá na Vás dýcha naozaj na každom kroku.Z typických kamených domčekov obrastených záplavou hortenzií , folklórnych festivalov, či s ich kuchyne. Tradičným jedlom je galettes de blé noir. Je to placka s pohánkovej múky ktorá sa najčastejšie podáva s nápojom Cidre.

4
porcie
60 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
2 ČL
1 ks
2 ČL
500 ml




Postup

  1. 1

    Tmavú pohánkovú múku, v mojom prípade Treblec, zmiešame v miske so žítkom a vodou, dobre premiešame.

    Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir) - obrázok 1
  2. 2

    Oddelený bielok vidličkou troška našlaháme, osolíme a okoreníme čiernym mletým korením, primiešame dve kávové lyžičky hladkej múky,dve kávové lyžičky oleja a trošku vlažnej vody, všetko spolu dobre do hladka premiešame.

    Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir) - obrázok 2
  3. 3

    Vlejeme k zmesi s tmavej múky a dobre premiešame. Túto zmes nechajte odpočinúť 1hodinu.

    Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine môžeme začať piecť placky(galettes) rovnakým spôsobom ako palacinky, ja nepoužívam olej, nalejem cesto na panvičku a počkám kým sa sama pekne odlepí, netreba ich prevracať. Tieto placky si upečieme a odložíme na tanier kde počkajú na ďalšie pečenie.

    Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir) - obrázok 4
  5. 5

    Upečenú placku dáme znova na panvičku, rozbijem na ňu vajíčko, položím plátok šunky, a plátok syra. Ale fantázii sa medze nekladú, plnku môžete spraviť s toho čo Vám chutí. Pomaličky pečieme a kraje placky založíme a jemne pritlačíme tak aby nám vznikol taký štvorec.Necháme zapiecť. A bretónska placka s tmavej múky je hotová.

    Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir) - obrázok 5

Diskusia k receptu

anaxas
Och je to velmi zaujimave, ja som sa len vcera zaregistrovala na Varechu, ten recept urcite vyskusam, mamke diagnostikovali cukrovku a ja som sa rozhodla ze ani mne nemoze "poskodit" zdrave jedlo, dakujem za napady
jatanika
@fialka1 , zaujímalo by ma, či si sa stretla aj s nejakými tradičnými receptami so zeleninovou plnkou ... na nete som našla ešte s morskými plodmi ... na iné som netrafila ... určite nejaké plnené skúsim (pohánkovú múku do placiek a palaciniek zvyknem používať) ... vďaka za tip :-)
evanaaa
Pohánkovú múku som ešte neskúšala ale už som nad ňou váhala, či ju kúpiť, len si musím zistiť, kde všade sa dá použiť. Možno aj na tieto placky.....
Oprav si v nadpise "s" na "z"......
jozka2
keby som mohla tak ti dam 5x5*za tento recept.Pohankova muka je nenormalne zdrava ako aj sama pohanka a toto je fantasticky recept,nemusi byt chleba,taka placka sa da vyuzit aj ako tortillas,atd.
kukulienka71
@jozka2 ,dakujem,že si sem prispela,tvoj koment ma sem doviedol...@Fialka1 ,tento receptík budem určite často využívať,máme radi hemendex aj so syrom a takto ho budem robiť s pohánkovou plackou.Pohánková múka nemá chybu,som ti vďačná za rozšírenie mojej zbierky.A to Bretónsko ti závidím,to musela byť nádhera tam žiť...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia