Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir)

fialka1 - fotkafialka1, 14. januára 2014
Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir)
Foto: fialka1

Istý čas som žila v bretónsku, nádhernej oblasti pri atlantickom oceáne s okúzľujúcou prírodou. Bretónci sú hrdý na svoju kultúru a tá na Vás dýcha naozaj na každom kroku.Z typických kamených domčekov obrastených záplavou hortenzií , folklórnych festivalov, či s ich kuchyne. Tradičným jedlom je galettes de blé noir. Je to placka s pohánkovej múky ktorá sa najčastejšie podáva s nápojom Cidre.

4
porcie
60 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
2 ČL
1 ks
2 ČL
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tmavú pohánkovú múku, v mojom prípade Treblec, zmiešame v miske so žítkom a vodou, dobre premiešame.

    Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir) - obrázok 1
  2. 2

    Oddelený bielok vidličkou troška našlaháme, osolíme a okoreníme čiernym mletým korením, primiešame dve kávové lyžičky hladkej múky,dve kávové lyžičky oleja a trošku vlažnej vody, všetko spolu dobre do hladka premiešame.

    Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir) - obrázok 2
  3. 3

    Vlejeme k zmesi s tmavej múky a dobre premiešame. Túto zmes nechajte odpočinúť 1hodinu.

    Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine môžeme začať piecť placky(galettes) rovnakým spôsobom ako palacinky, ja nepoužívam olej, nalejem cesto na panvičku a počkám kým sa sama pekne odlepí, netreba ich prevracať. Tieto placky si upečieme a odložíme na tanier kde počkajú na ďalšie pečenie.

    Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir) - obrázok 4
  5. 5

    Upečenú placku dáme znova na panvičku, rozbijem na ňu vajíčko, položím plátok šunky, a plátok syra. Ale fantázii sa medze nekladú, plnku môžete spraviť s toho čo Vám chutí. Pomaličky pečieme a kraje placky založíme a jemne pritlačíme tak aby nám vznikol taký štvorec.Necháme zapiecť. A bretónska placka s tmavej múky je hotová.

    Placky s pohánkovej múky (galettes de blé noir) - obrázok 5

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Och je to velmi zaujimave, ja som sa len vcera zaregistrovala na Varechu, ten recept urcite vyskusam, mamke diagnostikovali cukrovku a ja som sa rozhodla ze ani mne nemoze "poskodit" zdrave jedlo, dakujem za napady
@fialka1 , zaujímalo by ma, či si sa stretla aj s nejakými tradičnými receptami so zeleninovou plnkou ... na nete som našla ešte s morskými plodmi ... na iné som netrafila ... určite nejaké plnené skúsim (pohánkovú múku do placiek a palaciniek zvyknem používať) ... vďaka za tip :-)
Pohánkovú múku som ešte neskúšala ale už som nad ňou váhala, či ju kúpiť, len si musím zistiť, kde všade sa dá použiť. Možno aj na tieto placky.....
Oprav si v nadpise "s" na "z"......
keby som mohla tak ti dam 5x5*za tento recept.Pohankova muka je nenormalne zdrava ako aj sama pohanka a toto je fantasticky recept,nemusi byt chleba,taka placka sa da vyuzit aj ako tortillas,atd.
@jozka2 ,dakujem,že si sem prispela,tvoj koment ma sem doviedol...@Fialka1 ,tento receptík budem určite často využívať,máme radi hemendex aj so syrom a takto ho budem robiť s pohánkovou plackou.Pohánková múka nemá chybu,som ti vďačná za rozšírenie mojej zbierky.A to Bretónsko ti závidím,to musela byť nádhera tam žiť...

Pridaj komentár k receptu: