Pizza Margherita

nelajsia - fotkanelajsia, 21. marca 2010

Jedlo je podľa princípov oddelenej stravy - sacharidová skupina - z talianskej knihy. Aj ked Summová uvádza, že paradajky už uvarené patria do skupiny bielkovín... Zobraziť celý popisJedlo je podľa princípov oddelenej stravy - sacharidová skupina - z talianskej knihy. Aj ked Summová uvádza, že paradajky už uvarené patria do skupiny bielkovín... takto som to našla v tej talianskej odd. KK.

2
porcie
30, + čas na kysnuti minút
príprava
30 minút
na 200-225 °C

Suroviny

150 g
10 g
štipka
1/4  čaj.lyž.
1/2  čaj.lyž.
2  ks
100 g
2 lyžice
2 lyžice
2  vetvičky




Postup

  1. 1

    Droždie dáme do misky s teplou vodou (3 lyžice), primiešame cukor, 2 lyžice múky. vymiešame na hladké cesto, prikryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť asi 30 min.

  2. 2

    Zvyšok múky dáme na pracovnú dosku pridáme kvások a asi 75-100 ml vlažnej vody. Všetko vymiesime na hladké cesto. Vyformujeme do bochníčka a prikryté necháme na teplom mieste asi 1 hod, kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Zapneme rúru na 225°C.

  3. 3

    Cesto po vykysnutí ešte raz poriadne premiesime, vyvaľkáme na kruh 22-25cm, olejom potrieme formu a dáme do nej vyvaľkané cesto, roztlačíme aj vlhkými rukami - cesto na okraji môže byť trošku hrubšie.

  4. 4

    Paradajky umyjeme, nakrájame na plátky, rozdelíme na cesto, nakrájame aj mozarellu na plátky a rozdelíme po paradajkách. Osolíme, okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom. Pizze pečieme v rúre na spodku ( horúci vzduch cca. 200°C), cca. 15 min. medzitým bazalkové lístky namočíme do zvyšného olivového oleja. Potom pizzu vyberieme z rúry, posypeme syrom a rozdelíme na ňu bazalkové lístky. Dáme do rúry do stredu a ďalej pečieme asi 10-15 min.Ak použijete namiesto parmezánu pecorino syr, dostane pizza ozajstný taliansky "šmak".

Diskusia k receptu

tinca
Nelajsia,ten recept čo som včera pridala na mandarínkovú pizzu, tak mám od mojej maminky,ktorá by dnes mala takmer 1OO rokov. Keď na Prime, robil cesto Emanuel, tak som utekala pre tú zožltnutú knihu receptov, a div sa svete. ten istý recept, okrem toho, že moja mamina nepridávala vtedy extra virgin, lebo ho nikto na Slov. nepoznal. Myslím teraz cesto. Ja sa vám priznám, ohromné cesto má Dr.Oekter, takže keď robím pizzu pre seba,tak jeho polotovar. Ak nás je veľa, tak tento recept. A keď zvýši tak šup do mrazáku. A vyberiem, ako teraz v SOB.
martina34
Miesto paradajok skús dať červenú papriku čerstvú, bude to dobré a bude to aj s pravidlami delenej stravy. Ja to tak robím a miesto bielej múky celozrnnú. Skús vyskúšať, bude to fain.
nelajsia
Ďakujem za tip, aj som myslela, že to nahradím inou zeleninkou, ktorá je neutrálna, aj keď paradajky mám veľmi rada.Mám aj na pizzu z celozrnnej múky recept-dodám tiež niekedy.
V každej knihe o oddelenej strave sa dočítam niečo iné...už mám niekedy z toho chaos...
martina34
To ti verím, čím viac o tom vieš, tým je to horšie, občas si dám aj ja pauzu od nových informácií. Ja mám chaos hlavne v syroch, nikdy neviem, aký, kde, tak som si rozpis nalepila do kuchynskej linky na dvierka na vnútornú stranu. Keď som si nie istá, kuknem tam...
a paradajky? ja by som mohla každý deň, teda čerstvé na všetliaké šalátiky, no najviac len na drobno pokrájať, trošku morskej soli, bazalky a olivový olej.
nelajsia
Dobrý nápad, asi si aj ja urobím ťaháčiky na chladničku...príjemný zajtrajší dnik
martina34
@nelajsia , ak by si chcela, mám taký "ťahák" aj vo farbe môžem ti ho poslať, alebo aj dať, keď si z VK.
nelajsia
wau to by bolo super, jasne, som z VK, ale az zajtra cestujem domov...dame stretko,,, tesim sa
michsamant
na Margheritu paprika myslim nejde, len paradajky, takze recept je spravne napisany a urcite skusim




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia