Pizza Margherita
Autor receptu: nelajsia
Jedlo je podľa princípov oddelenej stravy - sacharidová skupina - z talianskej knihy.
Aj ked Summová uvádza, že paradajky už uvarené patria do skupiny bielkovín... takto som to našla v tej talianskej odd. KK.
2 porcie |
30, + čas na kysnuti minút príprava |
30 minút na 200-225 °C |
Postup
- Droždie dáme do misky s teplou vodou (3 lyžice), primiešame cukor, 2 lyžice múky. vymiešame na hladké cesto, prikryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť asi 30 min.
- Zvyšok múky dáme na pracovnú dosku pridáme kvások a asi 75-100 ml vlažnej vody. Všetko vymiesime na hladké cesto. Vyformujeme do bochníčka a prikryté necháme na teplom mieste asi 1 hod, kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Zapneme rúru na 225°C.
- Cesto po vykysnutí ešte raz poriadne premiesime, vyvaľkáme na kruh 22-25cm, olejom potrieme formu a dáme do nej vyvaľkané cesto, roztlačíme aj vlhkými rukami - cesto na okraji môže byť trošku hrubšie.
- Paradajky umyjeme, nakrájame na plátky, rozdelíme na cesto, nakrájame aj mozarellu na plátky a rozdelíme po paradajkách. Osolíme, okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom.
Pizze pečieme v rúre na spodku ( horúci vzduch cca. 200°C), cca. 15 min. medzitým bazalkové lístky namočíme do zvyšného olivového oleja. Potom pizzu vyberieme z rúry, posypeme syrom a rozdelíme na ňu bazalkové lístky. Dáme do rúry do stredu a ďalej pečieme asi 10-15 min.Ak použijete namiesto parmezánu pecorino syr, dostane pizza ozajstný taliansky "šmak".