Foto: taxitaxi
Dlho som skúšal rôzne recepty na pizzové cesto. Tento robím už stále.
porcie
príprava
na 250 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg (z Tesca) |
|
5 PL |
|
1 ČL |
|
5 dcl |
|
1 kocka |
|
1 ČL |
|
1 PL (nemusí byť) |
|
Prílohy na 4 ks pizze: | |
40 dkg |
|
10 dkg |
|
50 dkg |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
|
|
Základná omáčka: | |
4 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Z 1dcl vlažnej vody, droždia a cukru urobíme kvások. Po cca 10 minútach ho vylejeme do misy v ktorej máme 500ml vlažnej vody, 5PL olivového oleja, soľ, 1 PL jogurtu / nemusí byť / a premiešame. Postupne pridávame múku a vypracujeme cesto. Ja si pomáham ručným mixérom. Nádobu prikryjem a nechám cesto vykysnúť. Po cca 30 minútach ho vyberiem na dosku, rozdelím na štyri časti a nechám ešte 10 minút podkysnúť. / Kedysi som cesto po vypracovaní dával do chladničky na cca 24 hodín a až potom som ho použil na prípravu pizze / . Ja osobne som však necítil žiadny rozdiel, tak som od toho upustil.
-
2
Keď nám cesto podkysne dáme ho na plech vymastený olivovým olejom a vytvarujeme do tvaru pizze. Natrieme 1PL paradajkovej omáčky a ukladáme prílohy podľa chuti. Končíme syrom. Ja osobne na pizzu nedávam mozzarelu, nakoľko vždy púšťa veľa vody pri pečení.Pred pečením potriem okraje olivovým olejom zmiešaným s cesnakom.Robím vždy 4 ks pizze, tak preto si to všetko pripravím naraz.
-
3
Pizzu dávam na rošt na najnižšom možnom mieste v rúre, ale musí byť na rošte! Púšťam funkciu horný a spodný ohrev + ventilátor na maximálnu možnú teplotu u mňa 250°C a pečiem 10 minút. Po upečení hneď nakrájam na 8 ks.
-
4
Iný pohľad...
Ja pizzu podsýpam kukuričnou múkou alebo kuk. krupicou. Gratulujem k výtvoru.
Droždia sa mi zdá priveľa, podľa Talianov len asi 10 g na 1 kg múky treba.