Pizza (fotorecept)

Autor receptu: taxitaxi

Dlho som skúšal rôzne recepty na pizzové cesto. Tento robím už stále.

4 ks
porcie
60 minút
príprava
10 minút
na 250  °C

Suroviny

Postup

  1. Z 1dcl vlažnej vody, droždia a cukru urobíme kvások. Po cca 10 minútach ho vylejeme do misy v ktorej máme 500ml vlažnej vody, 5PL olivového oleja, soľ, 1 PL jogurtu / nemusí byť / a premiešame. Postupne pridávame múku a vypracujeme cesto. Ja si pomáham ručným mixérom. Nádobu prikryjem a nechám cesto vykysnúť. Po cca 30 minútach ho vyberiem na dosku, rozdelím na štyri časti a nechám ešte 10 minút podkysnúť. / Kedysi som cesto po vypracovaní dával do chladničky na cca 24 hodín a až potom som ho použil na prípravu pizze / . Ja osobne som však necítil žiadny rozdiel, tak som od toho upustil.
  2. Keď nám cesto podkysne dáme ho na plech vymastený olivovým olejom a vytvarujeme do tvaru pizze. Natrieme 1PL paradajkovej omáčky a ukladáme prílohy podľa chuti. Končíme syrom. Ja osobne na pizzu nedávam mozzarelu, nakoľko vždy púšťa veľa vody pri pečení.Pred pečením potriem okraje olivovým olejom zmiešaným s cesnakom.Robím vždy 4 ks pizze, tak preto si to všetko pripravím naraz.
  3. Pizzu dávam na rošt na najnižšom možnom mieste v rúre, ale musí byť na rošte! Púšťam funkciu horný a spodný ohrev + ventilátor na maximálnu možnú teplotu u mňa 250°C a pečiem 10 minút. Po upečení hneď nakrájam na 8 ks.
  4. Iný pohľad...