Pita chlieb podľa Ester Fuszeres

Autor receptu: pusta

Pita chlieb je chlieb charakteristický pre blízky Východ. Stretneme sa s ním v Sýrii, Libanone, Palestíne, Izraeli, ale aj v Turecku a inde. Pečie sa denne v domácnostiach, podáva sa na raňajky, prikusuje sa k polievkam, šalátom, hummusu, harrise, k hlavným jedlám, rôzne sa plní, ale aj samostatne potretý olivovým olejom a posypaný Zah-tarom - koreniaca zmes.

8
porcií
220 minút
príprava
6 -10 minút
na 200/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, oleja, vody, soli, cukru , droždia a oleja zamiesime vláčne nelepivé cesto, poprášime múkou, prikryjeme utierkou na necháme na teple 2 hodiny kysnúť.Vykysnuté cesto prepracujeme a rozdelíme na 8 guliek, ktoré necháme kysnúť 30 minút. Každú guľku rozváľame na placku o priemere 15 -20 cm, dáme na čistú utierku poprášenú múkou a múkou poprášime aj placky, aby sa nezlepili, prikryjeme dalšou pomúčenou utierkou, aby placky neoschli. Necháme prikryté odpočívať ešte 20 minút.
  2. Trúbu predohrejeme na 200 - 220 stupňov. Placky ukladáme bez potretia olejom, ale potreté studenou vodou, na plech s pečiacim papierom, ktorý vkladáme do trúby rýchlo, aby sa vzduch v trúbe neochladil, lebo by sa placky počas pečenia nenafúkli, teda by sa v nich nevytvorilo "vrecko".
  3. Pečieme 6 -10 minút - Pita musí na povrchu mierne zhnednúť.