Pistáciové makrónky
Foto: Siuuu
Milujem pistácie aj ich chuť v rôznych produktoch. Pistáciová zmrzlina je u mňa už roky rokúce TOP. Takže keď som kúpila
pistáciovú pastu, vedela Zobraziť celý popisMilujem pistácie aj ich chuť v rôznych produktoch. Pistáciová zmrzlina je u mňa už roky rokúce TOP. Takže keď som kúpila
pistáciovú pastu, vedela som, že budú aj makrónky plnené pistáciovou plnkou. A keďže sú sviatky, prišiel ich čas (aj keď som si
pôvodne myslela, že okrem torty už nič piecť nebudem)... ale keď musíš, tak musíš.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/04/pistaciove-makronky.html
porcií
príprava
na 145 °C
Suroviny
Na škrupinky: | |
95 g mleté |
|
95 g |
|
2x35 g |
|
štipka |
|
95 g (alebo krupicový) |
|
30 g |
|
1-2 kvapky |
|
štipka |
|
Plnka: | |
100 g |
|
100 g |
|
20 g |
|
Na posypanie: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Mleté mandle som 2x preosiala, premixovala s práškovým cukrom a znovu celú zmes preosiala. Predpísaná gramáž je už po preosiatí. Do tejto zmesi som pridala 35 g nevyšľahaného bielka, potravinársku farbu a stierkou som zmiešala na hustú pastu. Kryštálový cukor (95 g) som dala variť s vodou (30 g) a varila som pokiaľ zmes nedosiahla 114°C (odmeriame cukrárskym teplomerom alebo si stopneme asi 6 minút od bodu varenia - toto nemám odskúšané, ale uvádza sa to v receptoch, ja používam teplomer).
- 2
Medzitým, ako sa varí cukrový sirup, dáme šľahať druhé bielko (35 g) so štipkou soli. Hneď ako cukrový rozvar dosiahne požadovanú teplotu, po okraji misy ho pomaly za stáleho šľahania vlievame do vyšľahaného bielka (po stene misy preto, aby vám ho metly nerozfŕkali po mise - odporúčam vtedy šľahať na nižšom stupni). Bielok s rozvarom vyšľaháme na tuhú hmotu - mne to trvalo iba cca 3-4 minúty, ale záleží aj od šľahača a od toho ako bol vyšľahaný bielok pred pridaním rozvaru.
- 3
Bielkovú zmes som na 3x stierkou vmiešala do mandľovej pasty, ktorú som následne dala do vrecka s hladkou okrúhlou špičkou a nastriekala som na pekáč vystlaný papierom na pečenie alebo špeciálnou podložkou na makrónky. Ja robím aj-aj, pretože mám iba jednu menšiu podložku - ale aj napriek tomu, že na tento druh podložky veľa žien nemá pekných slov, mne oveľa lepšie makrónky vychádzajú práve na podložke (silikónová od Tescoma). Keď sa mrknete na môj blog, uvidíte ako dopadli kúsky pečené na papieri na pečenie...
- 4
Výhoda talianskej metódy (s cukrovým sirupom) je, že makrónky nemusia zasychať - cukrový rozvar spôsobí, že zasychajú takmer okamžite po nastriekaní na pekáč. Pekáčom pobúchame pár krát o stôl alebo inú podložku a môžeme hneď piecť. Pred vložením do rúry som časť nastriekaných škrupiniek posypala mletými nesolenými pistáciami. Piekla som v rúre zohriatej na 145 °C (funkcia ventilátor) asi 16 minút (niektorej rúre stačí menej, či treba viac minút, treba si odskúšať). Makrónky som po uplynutí doby vybrala z rúry a na pekáči som ich nechala úplne vychladnúť - potom išli samé dolu z podložky.
- 5
Na ganache som zohriala smotanu na šľahanie spolu s pistáciovou pastou (najskôr som obe zložky dobre rozmiešala) po bod varu, keď zmes začala vrieť okamžite som ju odstavila z ohňa a na 3x som ju naliala na polámanú bielu čokoládu - po každom raze som čokoládu čo najlepšie premiešala. Potom som zmes šľahala ručným mixérom cca 6-7 minút (v recepte sa uvádzalo až 10 minút), uzavrela fóliou a dala do chladničky tuhnúť. V recepte sa uvádzala spoň hodina, ale chce to oveľa viac času aby stuhla - mne to trvalo celú noc.
- 6
Stuhnutú hmotu som dala do cukrárskeho vrecka s rovnakou špičkou ako som použila na striekanie makróniek a ganache som striekala do stredu polovice makróniek, ktoré som následne priklopila druhou polovicou škrupiniek a veľmi zľahka som druhú škrupinku pritlačila, aby sa plnka rozprestrela po celej makrónke. Na spodok som použila škrupinku bez posypu a na vrch s posypom. Hotové makrónky som v uzavretej dóze nechala cez noc stuhnúť a odležať v chladničke. V chladničke ich aj skladujem, pokiaľ sa nezjedia.
Tiež makrónky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem milá @haji ... trocha ma mršky vytrápili - polovica ktorú som piekla na papieri, pretože mám iba jednu podložku vôbec nevyšla pekne .... naopak fotečky mi celkom pekne vyšli dnes (aspoň niečo).
Máš můj obdiv obecný a makrónkový dvojitý!! Dobře mám načteno, že makrónky jsou docela "mršky" a umí potrápit. Máš dobré držáky, milá @siuuu , klobouk dolů.
Na to, že sú to také malé mrchy sa mi akosi asi zázrakom daria celkom dobre - z mojich doterajších tuším 11 pokusov mi nevyšli iba dva. Vždy sú to nervy - najmä po vložení do rúry - pretože vtedy sa rozhoduje, ale poháňa ma vpred túžba skúsiť opäť nejakú novú chuť - či už plnky, alebo škrupiniek ;-)
Ďakujem ... fotečky sa tentoraz celkom vydarili ... aj vďaka nežným kvietkom z našej mirabelky.
Ďakujem za milý komentár @olinecka ...
Ďakujem @frezia68 za milý komentár ... tieto sa mi podarili asi najviac zo všetkých, čo som doteraz robila a chuťovo boli ozaj skvostné ... je to v podstate na prípravu jednoduchý recept, len treba mať kopec štastia pri ich pečení ;-)
Tu je každá rada drahá - a ja nie som odborník na makrónky. Tieto mi vyšli nad očakávanie dobre na prvú šupu, asi zhoda šťastných okolností. Ale niekedy mám tiež sukničku / nožičku nižšiu - ale teším sa že vôbec je. Môže byť od druhu použitej mandľovej múky, vlhkosti vzduchu, teploty v rúre - predsa len každá rúra pečie inak. Pri týchto potvorkách nikdy človek nevie ako sa podaria.