Pistáciová torta

Helena Kohútová
cukrárka kaviarne Sissi v Trenčíne, 15. decembra 2013
Pistáciová torta
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
15
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 180/174 °C

Suroviny

Cesto:
220 g
90 g
1/4 bal
100 g
3 ks
100 ml
Plnka:
400 g
200 ml
100 ml
30 g
30 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Vymiešame žĺtky s cukrom. Pridáme múku s práškom do pečiva a olej s maslom. Zmes vložíme do tortovej formy s priemerom 26 cm. Forma musí byť vymastená a zmes natlačíme aj po bokoch a dáme piecť na päť minút pri teplote 180 °C. Po piatich minútach vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a nalejeme vychladnutú plnku.

  2. 2

    Plnka: Bielu čokoládu roztopíme nad parou, pridáme smotanu, mlieko, pastu a pistáciové oriešky. Zmes odložíme zo sporáka a už do vlažnej zmesi pridáme vajcia a ručne vyšľaháme. Vychladnutú plnku nalejeme na vychladnuté cesto a dáme piecť do rúry na 40 minút pri teplote 174 °C.

  3. 3

    Zákusok vyberieme z rúry, necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a dáme na päť hodín do chladu.

Diskusia k receptu

sovka62
Torta? Asi preto, že je okrúhla, inak to vyzerá na dosť nepodarený koláč. Čo ma už hádam po stý raz privádza k myšlienke, že je škoda, že sa v magazíne Varecha už neobjavujú výborné recepty varecháčok, na tie sa, na rozdiel od takýchto vymyslených, dá spoľahnúť.
vcelka
Bohatstvo, sovka, vidno, že si ten "koláč" nikdy neochutnala. V Elizabeth ho robia pravidelne a stovky hostí tam chodia vyslovene naň. Neposudzuj, keď nepoznáš...
evanaaa
Vidím, že do cesta nejde sneh a do plnky by asi mali ísť vajcia podľa postupu, len nie sú v surovinách. A čo sa chuti týka, nevidím nič extra, ale nehovorím, že nie je chutný, aj keď o tom by sa dalo polemizovať, stačí si tu pozrieť pár receptov na koláče, torty, rezy, ap.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia