Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 20. júla 2010
Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept)
Foto: tatranka

Obedy,ktoré sú na sladko má manžel veľmi rád. Pravdaže na striedačku s mäskom. Pirôžky plné mletým mäskom,kuracími, dusenými kúskami,pečienkou a potom je to ovocie,džemy. Zobraziť celý popisObedy,ktoré sú na sladko má manžel veľmi rád. Pravdaže na striedačku s mäskom. Pirôžky plné mletým mäskom,kuracími, dusenými kúskami,pečienkou a potom je to ovocie,džemy. Dnes som ich robila s hustým slivkovým lekvárom.

6
porcií
80 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
4-5 stredne veľ.
500  g
1,5  lyžičky
1  celé
podľa potr.
Plnka:
Posýpka:
krabička
hrsť
80  g

Online leták

Postup

  1. 1

    Uvarím zemiaky 4-5,stredne veľké.Musia vychladnúť.Pripravím si ingrediencie.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky postrúham do múky pridám soľ a vajíčko.Keďže som mala nové zemiaky varené,potrebovala som viac zavlhčiť múku a preto som priliala trochu letnej vody.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spracujem mäkké vláčne cesto.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelím na dva diely a vyválkam.Vykrajujem pohárikom menšie kolieska.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na povykrajované kolieska uložím lekvár.Kolieska prehnem na poli a uzavriem.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uzavriem.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zemiakové cesto je mäkké a lepivé,netreba ho zvlášť stláčať.No ukážem vám malý trik,ako ich udete mať pekné a pevne uzavreté.Pohárikom,ktorým vykrajujem kolieska uzavriem už stlačený pirôžtek.Tak získam pekný kraj a dobré uzavretie cesta.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Narobíte asi 30 kúskov pirôžkov a tiež šúlančeky zo zostatkového cesta.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Šúlance,kúsok,budu na dodekorovanie taniera.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do osolenej a prevarenej vody dám pirôžky aj šúlance uvariť.Keď vyplávajú na povrch,nechám ich pri stíšenom vare ešte sedem minút Potom ich scedím a prepláchnem vodou.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uvarené a poliate maslom.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na tanier uložím nejaké ovocie,potom pirôžky a na koniec na kôpku šúlance.Pirôžky posypem tvarohom,šúlance, orechami.Všetko posypem práškovým cukrom a zalejem roztopeným maslom.Pirôžky aj zamrazujem.Vždy mi zostane tak 20-25 pirôh.Mrazím ich neuvarené na kovovom podnose.Potom keď sú zamrznuté prekladám do mikr.sáčku.Tak putujú do mrazničky.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Stôl prestretý,môže sa obedovať.

    Pirôžky so slivkovým lekvárom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

stefanm
...ja som ich napočítal 50.To mi vychádza 8a1/2 na osobu.Celkom dobrá dávka.Ale práca pekná.So zemiakovým cestom treba robiť rýchlo lebo fakt rýchlo redne.Takže najlepšie je keď to robia dvaja.Bola to celkom riadna "šichta" nie???Ale čo neurobí človek pre milovanú osobu???
tatranka
@stefanm No veru,s cestom je oveľa viac práce,ako s mäskom.No ako vravíš:Čo človek neurobí pre milovanú osobu?
michsamant
Velmi dobry popis pripravy, aj fotopostup, dakujem za receptik, ukladam, lebo pirozky chcem niekedy vyskusat.
frezia68
Dobrý a pekný recept,tiež by som ochutnala a ešte posypaný aj makom :-))))
tatranka
@stefanm dobre si počítal bolo ich presne 50 kusov.20 kusov som dala namraziť a až tak som počítala.Jednoducho na tie v mrazničke som zabudla./ Roky ma ospravedlňujú xixixi./
janger
@tatranka , takze z tejto davky ich mas 50? Ked tie zmrazene neskor vytiahnes z mraznicky, tak ich este take zmrazene hadzes do vriacej vody? Moja kucharska kniha sa aj vdaka tebe velmi rozrasta :-))). Dakujem.
enerrgizer
je to výborné a fotorecept je vydarený...tie s mäsom a pečienkou určite vyskúšam
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
ja tiež u nás sa to volalo perky,mama to posypala mletým makom s cukrom .XX rokou som to nejedol ,recept je metodicky perfektný uvidím aký som packal.
alzbetka2
aj u nás sa volali perky a posýpali sme praženou strúhankou. Ako dieťa som ich mala veľmi rada.Minule som mala vnúčence 6 a 3 a1/2 roka, robila som ich,jedli ich asi prvý krát, ale veľká odozva nebola. najviac chutila tá strúhanka..., mne a manželovi komplet...
tatranka
@ennergizer všetky mäskové náplne musia byť vopred upravené varením a ochladené.Tiež samozrejme nachutené.
tatranka
@alzbetka posýpky a vrch pirôžkov mením aj ja.Tiež robievam aj osmaženou strúhankou ale z piškót,pomiešanou s trochou obyčajnej strúhanky a trochou orieškou.Všetko opražené.
valeri
Jedno z mojich obľúbených jedál, u nás to voláme "perky" ale len plnené slivkovým lekvárom.
anene
Perky-pirôžky milujú naše vnúčatá, ale pre dlhú prípravu, varenie zemiakov mám rýchlejší recept a sú tiež také dobré ako zemiakové. Robím ich s vykrajovátkom, s ktorým sa dajú aj zatvoriť, približne okolo 120 ks. Keď budem mať trochu času pridám recept.Ďakujem, tento je už v KK.
bozulka
@tatranka , vidno,že sme skoro rovesníčky.Všetko čo varíš,pečieš sú moje a manželove oblúbené jedlá.Lenže po pár rokoch som sa zamerala na "modernú gastronomiu" a na naše staré tradičné jedlá som pozabudla, tým nechcem povedať,že moderná gastronómia je zlá,určite nie a hlavne je občas zdravšia.Až tu na vareche som si začala pripomínať moje detstvo a mladosť a hlavne na jedlá na ktorých sme vyrástli.A Vareche patrí aj za to vďaka,že nás tu dala do jednej "kopy".
alzbetka2
@tatranka , tá tvoja opražená strúhanka je ozaj parádna, ja robím len obyčajnú, ale tú tvoju kombinovanú najbližšie určite vyskúšam, klobúk dolu.
tatranka
@bozulka páčia sa mi komentáriky,ktoré mi venuješ.Aj mne sa veľmi páči server varecha,hoci som tu začala naozaj len nedávno.Stretávam tú ohromné mladé,staršie gazdinky,ktoré si majú čo povedať,poradiť.A to nás veru spája.
receptka963
cesto chváálim ,výborne :)
už som vela receptov na cesto vyskusala ale tento je asi najlepší zo všetkých