Pirohy so strúhaným perníkom a tvarohovým krémom
Foto: timara
Inšpiráciou mi bola návšteva v českých Beskydách, kde som si okrem tradičnej kyselice a frgálu pochutnala aj na lekvárových taštičkách so strúhaným perníkom. Pri ďaľšom Zobraziť celý popisInšpiráciou mi bola návšteva v českých Beskydách, kde som si okrem tradičnej kyselice a frgálu pochutnala aj na lekvárových taštičkách so strúhaným perníkom. Pri ďaľšom výlete, sme si z Čiech, ako suvenír priniesli úžasný černicový džem. Chýbala už len posledná - kľúčová surovina a to perník na strúhanie. Po bezúspešnom pátraní a zistení, že väčšina ľudí u nás o ňom nikde, nikdy nepočula :) mi nezostávalo nič iné, len ho upiecť. No a tu je moja spomienka na letné výlety po Česku . . .
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Pirohy: | |
3 ks |
|
1 ks |
|
|
|
štipka |
|
(slivkový lekvár) |
|
Perník na strúhanie: | |
250 g |
|
125 g |
|
125 ml |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1/2 balíčka |
|
1 lyžička |
|
Tvarohový krém: | |
125 g |
|
2 - 3 lyžičky |
|
|
|
|
|
1 lyžička (domáci) |
|
Na dozdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Ak nemáme perník na strúhanie z obchodu, je najlepšie si ho upiecť deň vopred. Zmiešame sypké suroviny, v druhej miske tekuté a nakoniec zmes spojíme (najlepšie kuchynským robotom, lebo cesto sa veľmi lepí). Malý pekáč si vystlieme papierom na pečenie a mokrými rukami zmes rozprestrieme (ja som cesto neuhládzala, ale prstami urobila priehlbinky, aby perník aj po upečení a nakrájaní vyzeral pekne ;). Pečieme pri teplote 160 stupňov cca trištvrte hodiny. Perník po miernom vychladnutí nakrájame (po úplnom vychladnutí to pôjde veľmi ťažko). Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
- 2
Pirohy pripravíme z uvarených, vychladnutých, ošúpaných, nastrúhaných zemiakov, ku ktorým pridáme jedno vajíčko, štipku soli a prisypujeme múku (neuvádzam presné množstvo, nakoľko to závisí od veľkosti zemiakov, vajíčka aj od samotnej múky, niektorá "vypije" viac), pokým nevznikne vláčne cesto, ktoré už sa nelepí. Pirohy plníme hustým džemom alebo lekvárom, aby pri varení nevytiekol. Po uvarení a scedení pirohy prelejeme maslom, aby sa nezlepili.
- 3
Pirohy som pôvodne ochutnala s kopčekom kyslej smotany, ale v jednom z čísel Apetitu bol k lekvárovým taštičkám naservírovaný tvarohový krém a tak som sa rozhodla preň. Pripravíme si ho vyšľahaním krémového tvarohu, práškového cukru, vanilkového extraktu (najlepšie doma vyrobeného), nastrúhanej citrónovej kôry, dochutené citrónovou šťavou.
- 4
Pirohy podávame posypané nastrúhaným perníkom, práškovým cukrom, preliate roztopeným maslom s kopčekom tvarohového krému.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Blížia sa Vianoce a perníky budú rozvoniavať v byte.Určite si pár uložím na túto tvoju kombináciu chutných pirôh - sladkých pérok.
Určite to bude chutný a zaujímavý recept.Ďakujem.
Pred casom ak sa nemylim som si ulozila velmi dobry recept na pernik od @sovky /dufam,ze sa nemylim/.Tie perniky boli vynikajuce,skoda,ze sa uz nepecu a aj recepty sa potratili,