Pikantné utopence fotorecept

Marek Brezina
šéfkuchár hotela DoubleTree by Hilton v Košiciach, 4. augusta 2010
Pikantné utopence (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
60 minút
príprava
7 dní trpezlivosti minút
tepelná úprava

Suroviny

20 ks
800 g
1 hlávka
4 dl (liehový)
10 ks (čerstvé)
0,1 l
1 PL

Postup

  1. 1

    Špekáčiky olúpeme a narežeme po dĺžke. Cibuľu nakrájame na kolieska. Do 0,6 l vody pridáme 0,4 l octu, cukor, soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie a prevaríme. Na dno fľaše dáme cibuľu, čili papričky a špekáčiky plnené v reze cibuľou.

  2. 2

    Striedavo ukladáme vrstvy cibule, špekáčikov a pridávame podľa chuti cesnak, celé čierne korenie a čili papričky podľa želanej pikantnosti. Ukončíme to vrstvou cibule. Nakoniec zalejeme pripraveným nálevom.

  3. 3

    Uzatvoríme fľašu a necháme aspoň sedem dní v chladničke. Počas tých siedmich dní sa občas na ne pozrieme a tešíme sa z našich utopencov. Potom už len stačí nejaké to dobré pivo a pivnápárty sa môže začať.

    Deti
  4. 4

    NÁŠ TIP: Pri výbere špekáčikov si overte ich zloženie. Lacnejšie nemusia byť práve najlepšie. Vyššia cena by mala zaručovať aj kvalitu.

Diskusia k receptu

jerica
jéj , to je pekná práca , oku lahodiaca , hoci ja nemusím mokré špekáčky , ani lečo s vajcom , pre mňa je to mokré vajce.
tetuska
Robím utopence teraz väčšinou z malých, kokteilových párkov ale aj zo špekačiek. Deti majú párky radšej, viac im chutia, skús...
tetuska
Tých 7 dní v chladničke, zakaždým keď ju otvorím, ten pohľad, u nás to 7 dní neotvorené nevydrží, maximálne 3, musím zaniesť k susedom... .
1x mironi
jerica
@tetuska čo je na tom také dobré? K čomu sa to dáva? Ja som ešte nejedla utopence , to mokré mi dáko nesedí.
tetuska
@jerica
a čo keby si to skúsila urobiť? majú to radi hlavne chlapi, ale u nás v rodine aj deti...
cavoris
skus sa naucit pivo a uvidis ako budu chutit utopence
budkar
Ja dávam pomer ocot : voda minmálne 1:1; väčšinou aj viac octu
bababa
Ja som ich urobila podobne niečo pred vyše týždňom a tvoj recept mi ich pripomenul, no dnes sme si na nich všetci výborne pochutnali. ja som ich totiž zaniesla do pivnice, aby ma nedráždili skôr a potom som na ne akosi pozabudla, ale o to boli lepšie, ako keď ich nedočkavo otvárame veľmi skoro. Dobrý nápad, robím ich každé leto niekoľkokrát....
tinca
tak toto sú pravé utopence, krása, ja ich skúsim do toho patentného pohára, čo poradil enerrgizer, mne to stačí. @jerica skús aj ty na próbu do 1 l pohára, uvidíš aká je to dobrota a čím viac stoja, tým sú lepšie
bozulka
Je to vynikajúce,ja dávam tiež feferonky,cesnak a pridávam malé pikantné zavarené uhorčičky.Nerobím veľmi kyslé/nemám rada ani uhorky/.Zalievam sladkokyslým nálevom ako na uhorky.S olejom som ešte neskúšala.Doma je lepšie pokrájať špekáčky aspoň na 3-4 kusy.Bude to rýchlejšie hotové.
galka01
...niečo super, ohromne dobré...dávno som to nerobila...hneď po dovolenke nakladám do pohára.....ďakujem za inšpiráciu....
zsibrita
... akurat som si priviezol z dovolenky (Praha) par vynikajucich spekaciek - a uz to stoji nalozene 3 dni v pivnici. Samozrejme k tomu aj dva pohare nakladaneho hermelina. Ked uz, tak poriadne...
abdul
Niekto skúšal navyše natrieť rez špekačky horčicou, len potom je nálev taký mútny . Osobne mi to nešmakovalo.
delma
Mám viacero receptov na utopence. Vyskúšam aj tento.
masoro
Ja som ich skusil urobyt a velmi chutili, nestiham robyt mnam.
snahulak
A zase som detailista - v návode sa už ten oliváč (olivový olej nespomína) čo s ním, kedy ho tam mám dať?
Hááá?
kuchto
Olivovy olej ? Prave ceske utopence Jardo Zidek by vas strieskal kolego.

rolless
takze olej vobec nemam davat ? a prosim vas to korenie do toho nalevu cele cierne a to nove kolko asi ? urcite podla chuti ale nerobil som nikdy este a nechcem aby velmi stipalo alebo bolo koreniste ...
ella107
utopencom zdar :D dnes sme urobili jednu 5l a jednu 7dcl , ingrediencie boli podla seba , barani roh , cervena , zlta cibula . chilli papricka , kapia , a zvysok podla navodu , takze uz len cakat :D vyzeraju famozne :D dakujeme...
majka2111
u nás tiež frčia, nálev dávam 1:1 a ešte kyslú uhorku, môj manžel si tam niekedy prihodí aj olomoucke syrečky
andrealack
Všetci mi robíte chute. Hneď zajtra si ich idem urobiť, skúsim prihodiť aj tie olomoucke syrečky a Hermelín, zdá sa mi to dobrý nápad a miesto chilli papričiek si tam prihodím extrémne pálivú omáčku Blair´s Ultra.
Už sa teším. Mňam.





Zaujímavé video z archívu TV Varecha