Pikantné rizoto s krevetami a cuketou fotorecept

paploska - fotkapaploska, 8. januára 2014
Pikantné rizoto s krevetami a cuketou (fotorecept)
Foto: paploska

Toto rizoto je fantastické. Ak milujete krevety, cuketu a chilli budete sa olizovať :-) Nedávno som ho dovarila a už z neho skoro nič Zobraziť celý popisToto rizoto je fantastické. Ak milujete krevety, cuketu a chilli budete sa olizovať :-) Nedávno som ho dovarila a už z neho skoro nič nezostalo...

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
3 dc
8 dc
200 g
1 ks
1 ks
5 strúčikov
3 PL
1 - 2 ks
2 hrste

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie. Cibuľu nakrájame na jemno, cesnak a mladú cuketu na jemné plátky. Do tohto rizota je ideálna paprička jalapeňos, mne došli zásoby (musím ísť k svokre:-) ), tak som dala dve stredne pálivé, ktoré mi ešte zostali.

    Pikantné rizoto s krevetami a cuketou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozpálený olivový olej pridáme cibuľu, cesnak (pozor aby sa nespálil), cuketu a pokrájanú papričku.

    Pikantné rizoto s krevetami a cuketou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je cuketa pekne opečená, na panvicu pridáme krevety a krátko opečieme.

    Pikantné rizoto s krevetami a cuketou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme ryžu, ktorú zalejeme 3 dc bielym vínom, miešame a počkáme kým sa víno pekne vstrebe. V tejto chvíli bude vaše rizoto mimoriadne voňavé :-). Nezabúdajte miešať a znížiť teplotu.

    Pikantné rizoto s krevetami a cuketou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sa pridané víno vstrebe pridáme 1 naberačku vývaru. Opäť miešame a pomaly varíme. Ďalšiu naberačku pridáme, až keď je prechádzajúca tekutina úplne vstrebaná. Proces opakujeme, až kým nebude ryža mäkká. Zvyčajne na 300 g ryže dávam 3 dc vína a asi 800 ml vývaru. Podľa chuti rizoto osolíme. Na zvýraznenie chuti som ešte pridala sušené chilli.

    Pikantné rizoto s krevetami a cuketou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na záver pridáme maslo a dobré dve hrste parmezánu, už nevaríme. Ozdobíme krevetami a vločkami parmezánu. Tentokrát som použila pravú holandskú goudu s korením, bolo to naozaj pikantné. V pôvodnom recepte je však parmezán. Dobrú chuť :-)

    Pikantné rizoto s krevetami a cuketou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

danielas
wow, tak toto by som aj hneď s pôžitkom popapkala. Perfiš!
afataga
ja by som sa veru olizovala az za usami :-), ale goudu nemam rada, takze pre mna s tym parmezanom si prosim :-)
radox1
**** super, ja by som krevety dal 3-5minut pred koncom.
mariamka
ulozene, naplanovane na najblizsiu cuketovu sezonu, alebo dostat aj teraz cukety? sama neviem :) kazdopadne za 5*
paploska
@danielas ďakujem :-) veď uvaríš. @luciak @adkaa :-) ďakujem @afataga , keď dôjdeš bude s parmezánom, ale @rados1 má pravdu, nabudúce tam krevety len na prehriatie, oni sa zbytočne dlho vyvárali. @mariamka cukety kupujem celoročne, viem, že zo záhrady je to iná mňamka, ale v hypermarketoch kúpiš chutné cukety stále. a daj vedieť ako chutilo. inak to rizoto som uvarila po jednom reštauračnom (musela som si zlepšiť chuť), v našom malom meste, podávali ho počas obednej prestávky. Teda v menu dňa...rozvarená ryža, poliatá kečupom a v každej kôpke boli dva kusy mäsa.....nebola to III. cenová, ale ja už strácam nervy....

Zaujímavé video z archívu TV Varecha