Pikantné rizoto s krevetami a cuketou (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Toto rizoto je fantastické. Ak milujete krevety, cuketu a chilli budete sa olizovať :-) Nedávno som ho dovarila a už z neho skoro nič nezostalo...

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie. Cibuľu nakrájame na jemno, cesnak a mladú cuketu na jemné plátky. Do tohto rizota je ideálna paprička jalapeňos, mne došli zásoby (musím ísť k svokre:-) ), tak som dala dve stredne pálivé, ktoré mi ešte zostali.
  2. Na rozpálený olivový olej pridáme cibuľu, cesnak (pozor aby sa nespálil), cuketu a pokrájanú papričku.
  3. Keď je cuketa pekne opečená, na panvicu pridáme krevety a krátko opečieme.
  4. Pridáme ryžu, ktorú zalejeme 3 dc bielym vínom, miešame a počkáme kým sa víno pekne vstrebe. V tejto chvíli bude vaše rizoto mimoriadne voňavé :-). Nezabúdajte miešať a znížiť teplotu.
  5. Keď sa pridané víno vstrebe pridáme 1 naberačku vývaru. Opäť miešame a pomaly varíme. Ďalšiu naberačku pridáme, až keď je prechádzajúca tekutina úplne vstrebaná. Proces opakujeme, až kým nebude ryža mäkká. Zvyčajne na 300 g ryže dávam 3 dc vína a asi 800 ml vývaru. Podľa chuti rizoto osolíme. Na zvýraznenie chuti som ešte pridala sušené chilli.
  6. Na záver pridáme maslo a dobré dve hrste parmezánu, už nevaríme. Ozdobíme krevetami a vločkami parmezánu. Tentokrát som použila pravú holandskú goudu s korením, bolo to naozaj pikantné. V pôvodnom recepte je však parmezán. Dobrú chuť :-)