Foto: medovnicek
Recept na toto pikantné oškvarkové pečivo som získala od mojej dlhoročnej kolegyne Jarky Barošovej.
Suroviny
500 g |
|
150 ml vlažné |
|
2 ks |
|
100 g povolené |
|
štipka |
|
cca 30 g |
|
Plnka: | |
80 g nakrájaná na drobno |
|
4 strúčiky |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
podľa potreby |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka a necháme vzísť kvások
-
2
Ja som po prvý krát otestovala túto múku a má nielen obal, ktorý sa mi veľmi páčil, ale dokonca pečať od stárka a nebanujem, že som ju kúpila, je to ozaj kvalitná múka
-
3
Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto
-
4
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 1,5 cm
-
5
Do misy dáme všetky suroviny na plnku a dobre vymiešame, kečupu pridáme toľko, aby sa plnka dala dobre rozotierať
-
6
Plnku natrieme na vyvaľkané cesto
-
7
A poskladáme ako keď skladáme lístkové cesto
-
8
skladanie
-
9
skladanie
-
10
skladanie
-
11
Necháme cca 20 minút pokysnúť, potom postup so skladaním znovu zopakujeme a necháme znovu 20 minút kysnúť. Nakoniec cesto vyvaľkáme, nakrájame na štvorce cca 4x4 cm
-
12
Potrieme vajíčkom a môžeme posypať sezamovými semienkami alebo syrom
-
13
Pečieme vo vyhriatej rúre, ja som piekla na 180 C
-
14
Je to výborná pochúťka
Všetky Tvoje recepty mám uložené v KK.
Kvalitna je aj muka kolacova a strudlova z Jednoty.
Paci sa mi krajanie na stvorce, nie je ziaden odpad a netreba okrajky znovu miesit !
Ten druhy recept od @Fialka49 je iny, lebo cibula a cesnak je v ceste a nie v natierke. Ukladam do KK a vyskusam, ak nezabudnem. :-)
@marienka44 , akoto, že nevieš čo je stárek - aj keď to presne neviem definovať, ale viem, že je to pracovník v mlyne, možno aj mlynár a jeho pečať je zárukou kvality múky.
sladkacokolada@ viem, že konvalinky sú jedovaté, ale patria medzi kvetinky môjho detstva, na konci nášho poľa bol kanál, kde ich veľa kvitlo
ethanel@ oškvarky kupujem u nás v Jednote, kde ich vozia z ešte jedného fungujúceho družstva a sú presne také, aké si pamätám z domácej zabíjačky, škoda, že si tak ďaleko a nemôžem ti dať z nich ochutnať
marienka44@ stárek je ten čo zodpovedá za kvalitu múky, konečne niekoho napadlo, že aj obal predáva, je to s tou pečaťou nápadité, rada kupujem kvalitné múky, i keď sú drahšie a koláčová a štrúdľová z Jednoty u mňa nemôže chýbať, tiež sa mi páči, že sa cesto krája na štvorce, to bol nápad kolegyne, od ktorej recept mám