Pikantné pagáčiky

fialka49 - fotkafialka49, 13. novembra 2011
Pikantné pagáčiky
Foto: fialka49

Podľa tohto receptu pripravujem pagáčiky už takmer tridsať rokov. Získala som ho, teraz to moderne nazvem: na neregistrovanej vareche v robote, keď sme každá Zobraziť celý popisPodľa tohto receptu pripravujem pagáčiky už takmer tridsať rokov. Získala som ho, teraz to moderne nazvem: na neregistrovanej vareche v robote, keď sme každá prinášali pred porotu spolupracovníčok svoje "víkendové výtvory" a čakali sme na ortieľ nášho snaženia, čo sme my, mladé, brali ako dobré rady skúsených, ktoré nás posúvali dopredu. Tieto pagáčiky sú chutné ku čaju, pivku, vínku, či k dačomu ostrejšiemu.

60 minút
príprava

Suroviny

500 g
100 g (alebo Hera)
200 g
2 ks celé
42 g (1 kocka)
1,5 dc vlažné
80 g
5 strúčky
2 polievkové lyžice
1 čajová lyžička




Postup

  1. 1

    Z preosiatej múky si odoberieme asi za väčšiu hrsť múky. Z trochy vlažného mlieka, cukru a droždí urobíme kvások, ktorý po vykysnutí spracujeme so zvyšnou múkou, polovicou oškvarkov, vajciami, jemne nakrájanou cibuľou, jemne nakrájaným alebo pretlačeným cesnakom a ostrým kečupom (ja dávam ostrú paprikovú pochúťku), mletým čiernym korením a soľou. Ak je treba, pridáme vlažného mlieka, pretože potrebujeme vypracovať vláčne cesto. Keď sa už nechytá nádoby, jemne poprášime hladkou múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.

    Pikantné pagáčiky - obrázok 1
  2. 2

    Odloženú múku zmiesime s druhou polovicou oškvarkov a maslom (alebo Herou). Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, natrieme oškvarkovo-tukovou zmesou a preložíme ako lístkové cesto. Postup po 15 minútach opakujeme 3x.

    Pikantné pagáčiky - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec cesto rozvaľkáme a povykrajujeme pagáčiky, naznačíme mriežku, uložíme na pomastený plech alebo plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme pokysnúť.

    Pikantné pagáčiky - obrázok 3
  4. 4

    Pred vložením do rúry vyhriatej na 225 stupňov pagáčiky ešte raz potrieme a pečieme do zlatista.

    Pikantné pagáčiky - obrázok 4

Diskusia k receptu

hubata
Utešené ich máš, je to osvedčená klasika, stará, dobrá ktorá nikdy nesklame. Hehe .... aj my sme nosili na "desaťminútovky" ku káve a rozmnožovali recepty cez kopirák. Zopár ešte mám na pamiatku odložených, ušmudlaných.....
klaura
krásne pagáčiky ... hneď by som sa ponúkla ... recepty cez kopirák ... to poznám, to boli moje prvé skúsenosti s pečením ... to bolo zas niečo iné, nové, ako domáce ... varechárčilo sa veru v robote, aj dobré rady sa rozdávali ... neskôr som robila medzi mužmi, tam mi to veru chýbalo ... :)
dorisa
Pagáčiky som robila 2x, potom ešte raz a to kapustové, nie som si ešte tak istá s pečením pagáčikov, vyskúšam aj tvoj receptík, dúfam, že budú také pekné, ako tvoje. Inak, niečo na tom kopírovaní bude....pagáčiky mojej maminy vyzerali asi tak ,ako tvoje.
sneica
pekné pagáčiky...nejake škvarky ešte máme v mrazáku tak môžem piecť...:)
tinca
vydarené, rcp cez kopirák v práci poznám aj ja, chvala bohu už máme na to techniku
marienka44
@Sneica ,ako uskladnujes oskvarky v mrazaku? V pomletom stave alebo nie? Aj ja mam nejake oskvarky v chladnicke a rada by som ich odlozila na neskor. Dakujem za odpoved.
tatranka
U nás majú pagáčiky zelenú.Tvoje sú naozaj vydarené.
evanaaa
Pekné pagáčky a ešte k tomu pikant, to sa mi páči, ja sa ich ešte neodvážim robiť, možno, ak naberiem odvahu a to už mám roky.
Páči sa mi, že sa oškvarky dajú zmraziť, lebo ja si vytápam masť, tak by som ich mohla odložiť na časy, keď ich budem potrebovať. Na tie pagáčiky, hmm.
fialka49
Budem rada, ak si obohatíte týmito pagáčikmi svoj pagáčový repertoár, pretože je na ne naozaj nepreberné množstvo receptov. Naši doma už iné ani nechcú.
fialka49
Oškvarky je možné skladovať aj v mrazničke a nič im neuberie na kvalite. Často však robievam zo zvyšných známu a všeobecne obľúbenú oškvarkovú pomazánku na chlieb, ktorú určite poznáte všetky.
cica2
@fialka49 tvoj prvý recept a aký lákavý a krásny, vydarili sa! Už sú v mojej kk a vitaj medzi nami:)
marianna76
krásne pagáčiky... ukladám si, i ja spravím, robila som štipľavicu ... , tak ju sem použijem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia