Perníkové kocky

medovnicek - fotkamedovnicek, 15. októbra 2011

Recept mám z časopisu Knihovnička receptov 3/2010, je to skvelý časopis, ktorý mi najskôr musela posielať kamarátka z Čiech, teraz sa už našťastie dá Zobraziť celý popisRecept mám z časopisu Knihovnička receptov 3/2010, je to skvelý časopis, ktorý mi najskôr musela posielať kamarátka z Čiech, teraz sa už našťastie dá kúpiť aj u nás. Tieto kocky som piekla minulý rok a ihneď som ich zaradila medzi stálice, ktoré budú teraz u nás každoročne na sviatky spolu s Eliškami. Výhodou je, že nevzniká príliš veľa odpadu z cesta, keďže sa cesto krája na pravidelné štvorčeky.

Suroviny

220 g
1 ČL
180 g
110 g
3 ks
520 g
1 PL
1 PL
1 PL
Náplň:
120 g
120 g
80 g
2 ks
20 g
Poleva:
150 g
100 g




Postup

  1. 1

    Rozohriaty med vyšľaháme s cukrom, maslom a korením na varené víno. Po vychladnutí zašľaháme do peny vajcia a zmes múky so sódou bikarbónou, škoricou a kakaom. Vypracujeme cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladu do rána odležať. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a plát rozdelíme na rovnako veľké štvorčeky. Plnku pripravíme zmiešaním najemno pomletých lieskových orieškov(pomelieme ich úplne najemno, najlepšie dva krát), jemne sekanej kandizovanej pomarančovej kôry, vajec, cukru a solamylu. Na polovicu štvorčekov dáme pripravenú náplň, každý štvorček prikryjeme štvorčekom bez náplne. Okraje ničím nepotierame a ani nemusíme zvlášť pritláčať, náplň nevytečie. Takto pripravené karty dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a pečieme v stredne vyhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí máčame v čokoládovej poleve a zdobíme.

Diskusia k receptu

tatranka
Ukladám.Vianoce sa blížia,bude zase niečo nové na tácke.
evanaaa
Medovníček,ja by som sa do nich aj zakusla hneď, mám stále chuť na sladké ( asi preto, že nemôžem). A vieš, že včera v Pravde bol aj tvoj recept - Slezské býgle? Tak ti gratulujem k uverejneniu. Každý piatok sú v časop. Varecha na poslednej stránke varecháčske recepty, ale to asi viete.
aroooo
Kde sa dá kúpiť kandiz. pomaranč.kôra, prípadne ako ju rýchlo pripraviť,alebo čím nahradiť? KK
valeri
krásne, tiež si ich ukladám - na Vianoce trošku inak:-)). Ja takto na kocky krájam tarajkou aj pagáčiky, hlavne prekladané, pretože po znovuzmiesení odrezkov to už nie je ono.
katkaszaboova
@Medovnicek , tvoje perníčky vyzerajú krásne, a súhlasím s tvojím tvrdením o časopise Knihovníčka receptov, je to skvelý časopis!
@valeri , to s tými pagáčikmi máš pravdu, po opakovanom miesení to už nie je ono, ale si dala nápad, ako tomu predísť, ďakujem!
evanaaa
Arooo, Kandiz. pomarančová ale aj citrónová kôra sa dá dostať v Kauflande, ale myslím, že aj inde.Púomaly budú akcie vianočných potrieb a potravín, iste bude aj tam, ale myslím, že je dostať aj teraz.
medovnicek
evanaaa,aj ja si kupujem piatočnú Pravdu pre prílohu Varechy, recept som si všimla, mala som z toho radosť.
aroooo, kandizovanú pomarančovú kôru kupujem u nás v takom malom obchodíku so sušeným ovocím, zdravou výživou a čajíkmi, pokiaľ viem, tak si ju niektoré žienky vyrábajú aj samé
valeri, s tými pagáčikmi je to skvelý nápad
pipina222
ja by som sa rada spytala na to zdobenie. z coho je ta biela poleva? je to nejaky polotovar?
medovnicek
pipina222 - je to biela čokoláda, ktorú predávajú v sáčikoch, len sa dá do zohriatej vody priamo vo vrecúšku, v ktorom sa kupuje, odstrihnem malý rožok na sáčiku a zdobím
medovnicek
pipina222 - je to biela čokoláda, ktorú predávajú v sáčikoch, len sa dá do zohriatej vody priamo vo vrecúšku, v ktorom sa kupuje, odstrihnem malý rožok na sáčiku a zdobím