Perky

Perky s makom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V šupke uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Dáme do misy, pridáme vajce, jemne osolíme. Prisypeme múku a vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a ostrôžkou nakrájame na štvorce cca 5x5 cm. Naplníme lekvárom, prehneme a konce spojíme.
  2. Pripravené perky dáme variť do vriacej vody, pri vkladaní do vody postupujeme opatrne, aby sa neroztrhli. Varíme zakryté pokrievkou aspoň 5 minút, potom vyberieme dierovanou vareškou.
  3. Uvarené perky posypeme mletým makom a cukrom. Ak sme minuli lekvár a zostalo nám cesto, alebo ak chceme urobiť dva druhy, môžeme zo zvyšného cesta pripraviť šúľance: z cesta rukou ušúľame šúľky (hrúbku zvolíme podľa chuti).