Perky
Perky s makom
Autor receptu: redakcia
Postup- V šupke uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame
najemno. Dáme do misy, pridáme vajce, jemne
osolíme. Prisypeme múku a vypracujeme
vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a ostrôžkou nakrájame na štvorce cca 5x5 cm. Naplníme lekvárom, prehneme
a konce spojíme.
- Pripravené perky dáme variť do vriacej vody, pri vkladaní do vody postupujeme opatrne, aby sa neroztrhli. Varíme zakryté pokrievkou aspoň 5 minút, potom vyberieme dierovanou vareškou.
- Uvarené perky posypeme mletým makom a cukrom. Ak sme minuli lekvár a zostalo nám cesto, alebo ak chceme urobiť dva
druhy, môžeme zo zvyšného cesta pripraviť šúľance: z cesta rukou ušúľame šúľky (hrúbku zvolíme podľa chuti).
|