Perky fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 18. septembra 2014
Perky (fotorecept)
Foto: mesiar50

Moja starká nám toto jednoduché a chutné jedlo robievala dosť často.Moja dcérka ho dnes papala prvý krát.

Suroviny

Suroviny na cesto:
250 g
250 g
cca 200 ml studená
1 ČL
Makový posyp:
podľa potreby mletý
podľa potreby
podľa chuti
Strúhankový posyp:
podľa potreby
podľa potreby
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme cesto.

    Perky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na cca.3-4 mm.Kraje si ako tak narovnáme resp.zrežeme.

    Perky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stred cesta si horizontálne poznačíme tupím nožom.Do jednej polovičky cesta dáme slivkový lekvár.Vy ho môžete dať aj na hustejšie.Ja som mal tie perky XXXL.

    Perky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lekvár zakryjeme polovicou cesta .Potom ho od kraja začneme krájať a budeme si z neho robiť kocky.

    Perky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celé cesto pokrájame na kocky.

    Perky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každú jednu kocku na krajoch pozatláčame vidličkou ,aby sa nám pri varení neroztvorili.

    Perky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Perky vložíme do horúcej vody.

    Perky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Perky sú uvarené keď nám cesto vypláva na povrch horúcej vody.Ako ich vyberieme z vody tak ich pokropíme rozpusteným maslom a posypeme ľubovolnou posýpkou.

    Perky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dcérke som spravil perky oveľa menšie.Zvolil som si jednoduchší postup a to vykrajovanie s pohárom.Toto cesto mi ostalo z orezov keď som zrezoval kraje cesta.

    Perky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kruhy cesta naplníme lekvárom a v strede ich prehneme a spojíme.

    Perky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Aj perky veľkosti -s- varíme pokiaľ sa nám nezjavia na hladine horúcej vody.

    Perky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Makovú zmes si spravíme z mlieka,maku a cukru.Dielo krátko povaríme.

    Perky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Strúhankovú zmes na posyp spravíme nasledovne: Strúhanku posmažíme na masle a potom dochutíme kryštálovým cukrom.Musíme dávať pozor a miešať nonstop inak nám strúhanka prihorí.

    Perky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dobrú chuť vám prajem.

    Perky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

evelyna
Dávno nik nerobil perky,každý pirohy.U nás hore sú perky a takto ich robila aj moja mama.Tu na dolniakoch robia zo zemiakového cesta,nám chutia takéto horniacke:-D
katka78
Perky, či pirohy mám veľmi rada, pekne sa ti podarili.. asi ako všetko, čo sem pridávaš ;-) Mám ich rada takéto, aj zo zemiakového cesta, už som skúšala aj tie z rožkov. Všetky mi chutili a tieto by iste chutili tiež.
mesiar50
@babkamt
Ja som ich v živote robil azda trikrát.Jasnačka,sprav si ich hneď zajtra,lebo potom zabudneš na ne ako ja.Ďakujem ti pekne.
mesiar50
@evellyna
Moja starká ich volala dedele.Tento názov sa mi vynára v spomienkach,ale je docela možné,že sa mýlim.Ja som si na tie zo strúhankou nasypal aj trocha škoricového cukru.Zo zemiakmi sú iste o niečo chutnejšie,ale chcel som také aké robievala moja dobrá starká.Srdečná vďaka evelyna.
kecemis
No ani sa nepametam kedy som ich mal naposledy. A ani neviem ci moje, dnes uz dospele deti ich niekedy skusali. Dakujem Ti pekne za pripomenutie a za recept. Nabuduce, ked sa stretneme tak ich prekvapim.
mesiar50
@kecemis
Nemáš mi čo ďakovať ,rado sa stalo.Moje dospelé deti spoznali toto jedlo dnes po prvý krát.Chutilo každému na moje prekvapenie.Ďakujem ti a pekne ťa pozdravujem.
mariamka
normalne si ma donutil prihlasit sa :) perky proste makove ci struhankove fantazia! jedlo mojho detstva,, ja ich robim tak raz za 100 rokov, tusim mam tento rok rest, musim napravit, krasne sa ti vydarili, ze XXXL a eSkaaa :)) zasnem z teba pan mesiar :)
1x havino
havino
Laci, práve som sadla na zadok a reku idem kuknúť varechu ešte, dopiekla som z 8 kg sliviek, slivkový lekvár, úžasný recept, nadmieru spokojná, reže sa za horúca už a práve na takéto perky, pirohy, pečené buchty, máme radi toto jedlo a len s makom, hoc ja so strúhankou by som neodmietla, šikulko si
mesiar50
@mariamka
Ja som ich spravil naozaj velke.Ked ich budem nabuduce robit tak ich budem vykrajovat s poharom.
Ale uz je po nich tak velmi rozhutovat ani nemusim.Dakujem ti krasne.
mesiar50
@havino
Slivkovy lekvar nema paru.O domacom ani nehovoriac.Tanicka,sikulka si velka.Dcerke nesmakuje mak,nevedel som ju na makove nahovorit.Ako pisem horevyssie ja som potom struhanku,,zblaznil"este skoricovym cukrom.Suprova chut.Dakujem ti pekne.
sovka62
Jéj, perky! Aj u nás sa tak volali, vždy boli zo zemiakového cesta a bolo to najobľúbenejšie jedlo môjho detstva, v poradí makové, orechové, strúhankové.
radost
LACKO
ak varíš pre hladnú varecháčsku čatu-aj mňa už máš tu..!!
z hocijakého cesta-tieto dedinské jedlá milujem viac jak tie náročné "z mesta"..
ešte túto jeseň neboli..bo ja zo sliviek pár gúľ..potom lekvárové..potom čisté ešte cesto..akože tri v jednom..či z jedného..:-)
pozdravujem..vytešujeme sa zo slnka..konečne normáldeň..
mesiar50
@sovka62
Mne sa vynaralo v spomienkach nazov tohto jedla ,ze dedele. Nedalo mi to pokoj tak som poziadal o pomoc mr.google.A na moje velke prekvapenie mi take jedlo vyhladal.Zemiakove su urcite jemnejsie.Moje oblubene su makove,ale moja mamina ich robievala aj s tvarohom.Tiez patri medzi moje oblubene jedlo z detstva.Velmi pekne ti dakujem.
 www.rodina.cz/recept1159.htm...
beatacsontosova
@mesiar50 - tak tieto milujem, no zatiaľ mi ich robí stále mamka, zakaždým keď sa chystám domov tak sa mamka pýta, čo chcem - napriek tomu, že vie, že moja odpoveď bude - maminka, spravíš mi dödölle? a maminka spraví hrooomadu a ja to potom víťazoslávne beriem aj domov a dávam do mrazničky na horšie časy :-) u mňa sa perky vždy spájali s dlhou prípravou, ale to asi preto, že mamka toho robila vždy strašne veľa (pre 4 deti a 2 dospelých toho musela byť hromada), vždy ich robí s fajnovým slivkovým lekvárom a makom alebo strúhankou, už by som asi mala vyskúšať aj ja, no zatiaľ moje pokusy stroskotali na mierkach v mamkinom recepte - odoka, približne, však to už uvidíš...minule som jej to vrátila - sa ma pýtala na recept na knedľu čo som akurát robila - tak som jej dala recept typu zhruba toľko múky, jedno vajce, vody tak odoka - ste mali vidieť ten pohľad, ale stálo to za to :D
kukulienka71
Ty sa práce nebojíš:-) Perky, po našom dedelle, sme ako deti milovali, babka ich robila hádam každý týždeň, hlavne orechové a strúhankové, lebo šak tu orechov kopa...so slivkovým lekvárom, pravdaže, s iným ani nechutia tak dobre...za mlada som ich nerada robila, cesto som musela vyvaľkať na tenúčko a také malé dedellky robiť, aby to bolo gustiózne, prešlo mi pol dňa s tým, aby sa rodina najedla:-D teraz viem už vaľkať šikovnejšie, hádam aj urobím, chute si narobil, načatý slivkový lekvár asi čakal na tento receptík;-) a samozrejme makové budú!
ampara
Pripomenul si mi moje detstvo, môj nebohý otec bol vyučený kuchár-čašník a keď mal voľný deň , relaxoval tak, že varil perky. Nám ďeťom už aj liezli krkom, ale čo by som dnes za ne dala. ďakujem za pripomenutie:-)
mesiar50
@beatacsontosova
Vcera som musel mnoho receptov ,,prestudovat",aby som sa pustil do pripravy tohto jedla.Nemal som ponatia,ze ako sa ten lekvar dostane do tych perkov.Mal som desat rokov,ked som sa motal v kuchyni okolo starkej.Raz som nieco podobne sice robil pred cca.dvadsiatimi rokmi,ale skoncilo to velkym fiaskom.Pri vareni bolo viac lekvaru v hrnci ako cesta.Oplati sa najprv prestudovat wikipediu daneho jedla resp.popozerat na nete,ze vlastne o co ,,kraca".Povacsine to robim tak.Takze sa mozes aj ty smelo pustit do toho.
Ked budeme mat cesto riedke pridame si muku a ked bude huste tak zas trocha vody.Cesto musi byt huste aby sa dalo dobre valkat.Samozrejme,ze zalezi aj na typu muky.Na zaver sa ti podakujem,ze si sa podelila zo svojimi skusenostami a prihodami a uz ta,len poprosim aby si mi nevykala.Dakujem ti pekne.
mesiar50
@kukulienka71
Moja babka ktoru som volal stara mamicka sa mala co zvrtat.Vychovala desat deti a cez skolske prazdniny bolo u nej prinajmensom rusno ked nas tam bolo vzdy aspon sest vnucat a okrem toho mala v tych casoch doma este aj svoje tri vlastne deti.Tymto sa hlboko sklanam pred jej pamiatkou, dobrym srdcom a trpezlivostou.Ja si ju pamatam iba ako v zastere nad hrncami a okolo nas nezbednikov.No ja som tieto moje dedele robil velke uz len preto,ze som sa bal ,ze mi z nich vytecie lekvar.Mas pravdu mensie su rozhodne sympatickejsie.Dakujem ti,ze si mi dovolila nakuknut do tvojich peknych spomienok.Dakujem ti velmi pekne.
1x janger
pusta
stará dobrá obľúbená osvedčená klasika, u nás dom bola nazývaná
"barát füle" = mníchovo ucho :-)
robievalo sa z tohto cesta, ako máš ty @mesiar50 - lacikám, aj zo zemiakového, lekvár býval slivkový alebo marhuľový.
dakujem za pripomenutie :-)
******
mesiar50
@ampara
Tvoj otecko bol rozhodne sikovny a skvely clovek.Moj sice nebol kuchar,ale rad varil.Uz ako mladeho zajaca ma fascinovalo to,ze ako muz vie varit.Boli to sice povacsinou masite jedla,ale aj tak uz v tych casoch mi behalo po rozume,ze ked vyrastiem chcem byt ako on.
Nemas mi co dakovat a som rad,ze som ti pripomenul pekne chvile z detstva.Srdecne ti dakujem.
rea1
recept na perky si moja mamička priniesla zo svadobnej cesty (1950 :-)) ) a odvtedy sa u nás robia. lekvárové s makom alebo prézlami alebo bryndzové, t.j. bryndzová plnka aj posypané bryndzou. ale my ich robíme zo zemiakového cesta. tiež som ich už veľmi dlho nevarila, budem sa musieť polepšiť a mama sa určite poteší a zaspomína.
ebaka
krásne sa Ti podarili a mňa si inšpiroval k zajtrajšiemu obedu :-)...tiež mám pekné spomienky na detstvo a maminku,perky a slíže....dík a pekný deň
mesiar50
@rea1
Naozaj pekna prihoda na perky.Moja dcerka zboznuje bryndzu a tvoje bryndzove by jej urcite mimoriadne chutili.,,Polepsi sa" mamina bude iste rada,ze jej toto jedlo pripomenies.Dakujem ti pekne a vdaka aj za novu inspiraciu.
mesiar50
@radost
Od teba by som urcite nesanoval mila radost.
U nas je pod mrakom,ale tvoj mily komentar mi spravil z chmurneho dna pekny.Srdecne ti dakujem.
mesiar50
@pusta
Srandovne no pekne prirovnanie k perkam,po mojom dedelam atd.Iny kraj,iny mrav.Marhulovy mam mimoriadne rad,iste by mi chutilo aj v takej verzii..Ibyka,dakujem ti velmi pekne.
tiginko
pekná klasika, robila som ich naposledy, keď boli deti malé. Teraz už u nás takéto dobroty nejdú, možno raz vnúčikom urobím :-)
mesiar50
@ebaka
Tesi ma ze som ta vedel s takymto jednoduchym jedlom inspirovat a ,ze som ti pripomenul pekne spomienky na maminku a tvoje detstvo.Srdecne ti dakujem a tiez ti prajem bezstarostny pekny den.
mesiar50
@tiginko
Velmi mile od teba.Ja som uz spekuloval do takehoto masa ,,nainstalovat"nejaky mix udeneho a bravcoveho masa a potom tie perky premiesat s kyslou oprazenou kapustou.No to maso by sa muselo asi najprv tepelne upravit,kedze take perky sa nemozu varit pridlho.Ked som miesaval pastu z udeneho masa tak tam isla br.pecen,udene maso a varena ryza.Kto vie co by z toho bolo.Srdecne ti dakujem.
pusta
@lacik ám, takto ich volajú na celom juhozápadnom Slovensku a v starom Prešporku :-)
poznám aj iné názvy, pričom receptík je navlas rovnaký s tvojimi perkami, najčastejšou posýpkou býva opražená strúhanka, ale aj mak alebo orechy..
smejkad
ak sa mozem zapojit do debaty...
nam mamina kedysi robievala z cesta na parene buchty taku slanu mnamku - bud to bolo plnene hribovou prazenicou, alebo mletym masom (tipujem, ze to boli nejake zbytky, lebo to bolo tepelne upravene a fajne ochutene ) , malo to tvar knedli - tie mi moc nesmakovali, alebo buchiet - to bolo to prave mnam :-) a na vrch isla dusena kysla kapusta na slaninke
skusala aj pirohy, ale u nas na celej ciare vyhrali buchty :-)
kukulienka71
@mesiar50 , :-)) nás síce bolo menej, ale keď už bola babka(nagyi) vo vysokom veku, vždy keď niekoho z nás oslovila, vymenoval zaradom všetky svoje vnúčatá(a všimla som si, že v poradí, ako sme sa narodili), až potom prišla na meno toho, koho chcela osloviť. Sme sa na tom zabávali a potom nás hnala:-)) bola kapitánka, ale všetko nám dovolila inak;-) Preto sú naše spomienky na babky také pekné. Si citlivý, dobrý chlap;-)
mesiar50
@kukulienka71
Tesi ma,ze som vam tymto receptom pripomenul nase pekne detstvo a milych ludi ktory sa o nas v tych casoch s laskou starali.Si velmi mila,dakujem ti.
mesiar50
@smejkad
Samozrejme,ze sa mozes aj ty zapojit a rad ta tu vidim.
Mas pravdu,mlete maso sa robi prevazne z orezov pri kuchynskej uprave masa.Dobry tip kapusta,hriby,slaninka.Mlete maso si oprazime aj z hribami.Aby nam to trochu drzalo po kope v tych perkach tak pred plnenim by som tam aplikoval trochu zemiakoveho skrobu.Tento skrob sa pouziva aj pri vyrobe hamburgerov ktore sa varia v umelohmotnych obaloch.
.Dakujem ti za dobre tipy a zeam vsetko dobre.
zolik
Pre mna velmi nostalgicke jedlo. Tradicne sme ich mavali 24.12. na obed. Makove, len makove. Pochadzam zo starej prespurackej rodiny a my sme im hovorili "povidlove makove perky". A aj presne viem, kedy som ich jedla naposledy, 24.12.1984. Boze, ten cas letiiiii.
mesiar50
@zolik
Bezpochybne mas pravdu.Cas ubehol ako voda.Makove mam rad aj ja a to ci uz rezance, perky,alebo rozne kolace.Dakujem ti pekne zolik.
boxik
Perky , to robievala moja mama vždy keď boli rezance s makom , orechami či tvarohom. Pri srdiečku ma hreje ten krásny západoslovenský názov , pretože tu na východe kde žijem už vyše 40 rokov robia pirohy a pritom sú nafúkaní že to vymysleli oni a že je to ich špecialita, aspoň sa dozvedia že aj na zapáde ich robíme aj keď ich voláme perky.
1x babav
babav
@masiar50 , u nas to bolo zvykom varit presne tak ako to napisal @boxik.
Vdaka za mile spomienky ,ktore si nam mnohym vyvolal tvojim receptom.
Viem iste ,ze prasok do peciva moja mama do cesta nedavala.Kazdy ma zrejme zauzivany vlastny recept ,ci uz su to perky,pirohy ,ravioli...lisia sa cestom a plnkami ,ale chutia vyborne :-).

mesiar50
@babay
Tak ako pises mila babay.Sto ludi,sto chuti.Nemas co dakovat,rad som vam posluzil.Dakujem krasne a zelam ti vsetko dobre.
hubata
@m äsiar50 ja síce robievam klasiku zo zemiakového cesta, ale tieto vyzerajú vynikajúco. Máš ich jednoducho krásne, muselo sa za nimi len tak zaprášiť, čo je najväčšia odmena pre kuchára. Či už sú so strúhankou, orechami, makom alebo tvarohom, prípadne môžu byť so slanou plnkou z bryndze, dá sa nimi každému zavďačiť. Máš päť hviezdičiek.
mesiar50
@hubata
Tak je ako pises.Minuli sa rychlo co ma potesilo.I ked tieto bez zemiakov su dobre iba jeden den.Kto ich chce mat chutne aj na druhy den musi do cesta pridat aj uvarene zemiaky ako mi to pises aj ty hubata a aj ostatne mile varechacky.Zo srdca ti dakujem.
margaretka28
no teda si mi chute narobil, veru dávno som ich nerobila, budem to musieť napraviť a to cesto si valkal podla pravítka ? perfektná práca, chválim :-)
mesiar50
@methi
Chutne jedlo a jeho variabilnost azda nema hranic.Dakujem ti velmi pekne methi.
mesiar50
@margaretka
Si neobycajne bystra zena.Stred toho cesta a cast kde je nalozeny lekvar som si odmeral.Som naozaj rad,ze som ti narobil chute.Velmi pekne ti dakujem.
evusik
keď som bola pubertálna slečna všetky tie jedlá od cesta som nemusela a ani som ich nejedávala, jedine čo som ľúbila boli orechové perky... narobil si mi ohromné chute, asi zajtra urobím :-)
olinka12
U nás dederle aj ja ich robievam ďakujem za pripomenutie zajtra budú aj u nás :DD
mesiar50
@olinka12
Dederle, ten nazov je podobny mojim dedelam.Bude to asi preto,ze Sahy su nedaleko od vas.Neni co dakovat to ja dakujem,ze si sa pristavila pri mojom recepte.Zelam ti pekny vikend.
babkamt
Kamarát, hádaj, čo sme dnes mali na obed? No predsa perky plnené slivkovým lekvárom a posypané makom. Zalizovala som sa až za ušami. Ďakujem za inšpiráciu. Ulahodila som aj manželovi. On má rád sladké obedy. Pekný večer ti prajem.
mesiar50
@babkamt
Perky ste mali. ! Uhádol som ? Veľké potešenie na mojej strane milá babkamt,že som ťa vedel inšpirovať.Srdečne pozdravujem teba a aj manžela tvojho.Želám vám obom pekný večer.
danda3
Tvoj recept vyvolal vo mne spomienky na prázdniny u tety, na otázku, čo budeme variť, moja odpoveď bola - perky, ale tie sme mali včera Darinka, a ja, to nevadí...:D:D:D Sranda, že babka nám ich nerobievala, u nej sme mávali slíže s krupicou, makom alebo vajcové. Ale vôbec si nepamätám, z akého cesta ich robila, musím sa spýtať, ale počítam, že zemiakové. Ja som sa ich tiež čosi navarila, kým boli synovia doma, teraz už veľmi sladké nechcú. Robievala som zemiakové, ale obľúbila som si rožkové cesto, dobre sa s ním pracuje, ale robievam ich s bryndzovou plnkou, ale pár urobím aj slivkových.☺
mesiar50
@danda3
Naozaj pekne spomienky na detske roky.Podla mna moja starka ich robila bez zemiakov ked nestihala svoju robotu a ked stihala tak tam pridala aj zemiaky.Robievala aj take hrubsie rezance a do tych davala varene zemiaky na to sa pamatam.Rozkove cesto moze byt chutne urcite v buducnosti vyskusam a s bryndzovou plnkou to musi byt ,,nebicko v papulke".
Dakujem ti pekne,ze si mi dovolila nahliadnut do tvojich
spomienok.Dalej ti dakujem,ze si nahliadla k mojmu receptu.
mijaita
@mesiar50 uz se tesim domu z cest a jedno z prvnich jidela budou "perky" . U nas to neznam takhle a za sebe si je udelam plnené strouhanýma jablíčkama, posypu skoricovým cukrem, poleju máslem. Vlastne tak delam (pro sebe) nejradeji ovocne knedliky, jen do testa pridavam tvaroh. Super, dik a hvezdy i za me, takovy "dort" zvladnu ! :-)
ywett
perky som ešte nerobila, ale ako dieťa som ich zbožňovala :-) Určite by mi chutili aj teraz, lebo zvyknem robievať so strúhankou a s makom šúlance z tvarohového cesta a tiež aj ovocné guľky...recept si ukladám, láka ma vyskúšať aj túto dobrotu
mesiar50
@ywett
Ahoj ywett.Dnes som robil perky zo zemiakového cesta.Boli plnené slivkovým lekvárom a posypal som cih makom a cukrom.Jednu várku som robil perky plnené bryndzou a polial som ich opraženou slaninkou a cibuľou.Teraz budem asi neskromný,ale sú veľmi chutné.Napíšem pomer surovín možn to niekoho zaujme.
400 g varené zemiaky v šupke-150 g hladká múka-200 g polohrubá múka.
Bryndzovú plnku som robil,len takú jednoduchú:
cca.70 g brindze,1 KL maslo,najemno posekaná cibuľa,najemno posekaná petržlanová vňať,soľ,čierne korenie.Obrazok sa mi nedá skopýrovať z FB.Určite ti budú chuťiť nepochybujem o tom.
Srdečná vďaka.
 fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10475526_26989...
1x janger
mesiar50
@mijaita
Dnes som do cesta pridal aj zemiaky.Sú automaticky chutnejšie ako bez zemiakov.A ostatné sa prosím dozvieš pri komente pre ywett.Ďakujem ti moc,že si nahliadla k receptu.
ywett
tak aj tie s bryndzou vyzerajú super, podobné robievala aj moja svokrička ;-)
tinca
@mesiar50 u nás sa perky robili vždy tak, ako si robil ty. Zemiakové neboli zvykom, len slivkové gule, šúľance a.p. Narobil si chute,budú na pláne.:)
mesiar50
@tinca
Ja sa tiez tak pamatam,ze starka pridavala zemiaky,len do slivkovych guli a do sulancov.Dakujem ti a pekne ta pozdravujem z NL.
veronika353
Tento recept mi připomenul moje dětství.Stařenka nám je dělala na objednávku a říkali jsme jim tašky.To už ani není pravda.....
sracz
Horniacke či dolniacke, mne je v tomto prípade aj "päť pár", len mi ich @mesiar Mäsiar, Lacku kamarát, nachystaj tak za ***** "vajndling"! Naposledy som sa ich toľko najedol niekedy okolo roku 1977 v Michalovciach. To ich, "tzv. tatarčené" (z pohánkovej múky) navarila babča Mascibruchová, predobrá to babička, statočná žena, mojeho spolužiaka z brnenskej techniky Milana Klepanca (vie ho Pán Boh, kde mu je koniec). Milan bol jedák ako pre "vrabca", to vieš "mešťan" z "Nagymihályu", ale ja som od ťažkej stavebnej, letiskovej a ženijnej techniky a vtedy by som bol zjedol aj za "báger". Babča ich nahotovila také, že vo "vajndlingu v masle čľochtaľi" a s obrovskou radosťou ma pozorovala, rukami si podopierajúc kypré boky, ako do mňa milé "tatárčence, bile i modre" (s tvarohom aj so slivkovým lekvárom) "padajú ako nemci do krytu"! ... a k vnukovi prevravela: "vidziš Milanku? Tááák, od Ferka še nauč "jejsc a ja ci eščik navarju, na co ľem šmak dostaňeš"! Nuž aj takéto spomienky, Lacko, vyvolali Tvoje perky! Babča je už dávno na Pravde Božej, ale na ňu a jej "tatarčene" nezabudnem čo žiť budem! Hej a k tomu Tvojemu "dedele", pomenovanie pochádza asi z maďarského "dereje", ako sme ich volali u nás doma v Košiciach! Ale to už je o inom! Maj krásne dni a užívaj si svoje Šahy do sýtosti! Pozn.: varievam ich, vlastnoručne urobené, aj tu; s veľkým úspechom, hlavne u tých čo na Slovači neboli aj niekoľko desaťročí!
zuzana0331
Mam krasnu spomienku na "Perky", ked som bola pred rokmi na navsteve v malej dedinke v okrese Humenne, boli plnene lekvarom, tvarohom, makom, aj bryndzou, kazda mala iny tvar, tvarohova bola okruhla, makova stvorcova, lekvarova trojuholnik etc., poliate len roztopenym maslom, kazdy si vyberal tu svoju, vsetci sme jedli z jednej misy, nadherna obednajsia atmosfera. Dakujem za recept.
mesiar50
@zuzana0331
Som naozaj rad,ze tymto jednoduchym jedlom som ti pripomenul tvoju krasnu spomienku na ,,Perky".Nemas mi co dakovat,rado sa stalo.Dakujem ti za opisanie tvojej peknej spomienky.
mesiar50
@sracz
Velmi pekne spomienky mas na toto jedlo aj ty kamarat Ferko.Tvoje komentare ktore su prifarbene humorom a ludskym citom nemaju na vareche páru.Rad ich citam a to nie len pri mojich receptoch.Zelam ti vsetko dobre, tebe aj tvojej ctenej rodinke a dakujem ti velmi pekne.
salinka
Perky som naposledy jedla ako dieťa. Chcela som ich aj navariť, ale nebola som si istá, či boli zo zemiakového cesta, alebo len z múkového. @laci , si naozajstný majster v kuchyni, nebojíš sa žiadneho receptu:-)
rela
Perky sú perky, tým sa rezeň nevyrovná! Lacko, zase boduješ
medulienka122
panebože, kde som bola, že som toto úžasné jedlo "prekukla"? Aj my ich voláme "dereje" (derelye), a môj muž by mi ruky bozkával za takú dobrôtku. Lacko, ty nemáš chybu :), ani tvoje recepty
daguska
Perky,ci pirohy...Vynikajúce jedlo.Nám babicka na "západe" robievala perky.Bývali so sladkou posýpkou.Na "východe"som sa naucila robit robit pirohy so slanou náplñou,poliate rozprazeným maslom.Môj muz miluje v jednej miske aj s lekvárom,aj so slaným tvarohom,aj so zemiakmi s cibulkou.Kolko ludí,tolko chutí.Chvála slovenským jedlám.
daguska
Súhlasím,@mijaita ,Samozrejme,ze bez vegety.Moja babicka ziadnu nemala,ved ani ziadna nebola a vsetky jej jedlá boli vynikajúce.Nemyslím,ze klasická slovenská kuchyña nieco ako vegeta vôbec spomína.
eviana
@mesiar50 , Lacko, po dlhšej dobe nakúkam na varechu a už už sa chystám vypnúť, keď tu zrazu vidím PERKY... otvorím a aká krása na mňa vyskočila - ja milujem perky, pripomínajú mi detstvo, keď sme ich so sestrou maminke pomaly z hrnca, v ktorom sa varili poťahovali... vyusmieval si ma do nemoty, ďakujem za úsmev aj za milé spomienky... Úžasne si navaril ako vždy, od Teba by mi aj suchá kôrka chutila, veľmi chválim a jasných 5* veľmi rada dávam :)
1x janger
mesiar50
@salinka
Sprav si ich zo zemiakoveho cesta.Aj na druhy den budu makke.Samozrejme musia byt uskladnene v chladnicke.Dakujem ti velmi pekne Sonicka.
mesiar50
@daguska
Mas bezpochyby pravdu.Toto jedlo vie byt chutne ci na sladko,alebo na slano.Dakujem ti za nove tipy.
mesiar50
@eviana
Nemas mi co dakovat.Potesenie je na mojej strane,ze som ti tymto jedlom vedel spravit radost.Srdecna vdaka Evicka.
pupava
ojojoj! toto je taká klasika :) pamätám si na starkine, tie boli najlepšie na svete... som si istá, že existuje milión receptov na perky, ale tie od starej mamy budú pre každého vždy najlepšie :)
mesiar50
@pupava
Som naozaj rad,ze toto jednoduche jedlo vyvolalo u teba pekne spomienky na tvoju starku a jej chutne perky.Dakujem ti za pristavenie a pekny komentar.
lizatko
Mne sa perky tiez spajaju s detstvom a babkou ale zasadne este so "slížami", pretoze sa vzdy robili hlavne domace slize, tiez s makom alebo orechami a perky boli len ako doplnok, niekolko kusov vzdy medzi tymi slížami, v tej velikej mise. (slíže=rozumej domace hrubsie rezance z hrubej muky, ovela lepsie ako tie cestovinove dnes). Chvalim kazdy dalsi takyto tradicny a jednoduchy recept od prispievatelov :-))
mesiar50
@lizatko
Velmi dobry napad spravit si obe jedla naraz.Slize mame tiez radi a domace je predsa ,len domace.Potesil ma tvoj pekny komentar.Dakujem ti velmi pekne.
dellawar
Keby nie mojej mamy, a mojej Xantipky, si jednička. 5 Fiezdičiek.
farbuska
Moja dobrá stará mama robievala presne takéto, v sezóne namiesto lekváru dávala aj rozličné čerstvé ovocie - čokoľvek bolo v záhrade.
Boli na stole v jednoduchej veľkej mise so vzorom čerešničiek (zdedila som ju a používam ju len na mimoriadne príležitosti) posypané strúhankou, niekedy aj opraženou krupicou s cukrom. Ona to volala koblihy. Vždy som sa na ne veľmi tešila, lebo moja mama takéto veci nevarila. Vďaka za pripomenutie a recept, urobím v najbližších dňoch a vrátim sa do tých liet.
farbuska
Prečítala som poctivo všetky komentáre a veľmi pekne vám ďakujem za to, že ste sa podelili so spomienkami a dobrým slovom. Aj toto je pre mňa súčasťou domova, našej vlasti, histórie, kultúry. Niečoho, čo sa celkom nedá vyjadriť slovami, len to človek pri srdci pocíti, slzy sa mu tisnú do očí a v tej chvíli vie, že je súčasťou čohosi oveľa väčšieho a hlbšieho a najmä trvácnejšieho, ako je on sám. Práve pri tých spomienkach na prosté jedlo zo spoločnej misy.
1x janger
ada13
dnes mam velmi zlu naladu a tak sa hrabem na vareche a zrovna v tvojichreceptoch. tvoje perky su ako od mojej zlatej starkej a maminky,pripomenul si mi detstvo a zlepsil mi naladu. vdaka.
mesiar50
@ada13
Nemáš mi čo ďakovať.Potešenie je na mojej strane, že ti tento recept zlepšil náladu a pripomenul ti detstvo a tvojich najdrahších.Ďakujem ti pekne, že si,, pribrzdila"
pri mojom recepte.

pekarcukraramater
Dnes som robila a perky boli úžasné! Také jednoduché a take lahodné. Síce sa na začiatku s cestom ťažšie robilo ale stálo to za to. Dlho som hladala parádny recept bez zemiakov, ďakujem! Pekný den
frezia68
@janger (27.10.2022 16:58)

Na Varechu asi nechodí,ale je na Fb a pečie pekné torty priateľom. Nakukla som teraz na komentáre a zakotvila som tu na tom výbornom recepte.
1x janger
janger
@frezia68 (27.10.2022 21:03), ja osobne Fb nemam, ale verim, ze pekne torty pecie. Ved aj sem pridal kopu peknych receptov a mile slova. Sikovny chlap :-).
elisa12
Ľudia, píšem varovanie, vyhnite sa na míle tomuto receptu, toto nie je recept na perky, ale na betón, s cestom sa nedá poriadne pracovať, perky sa nedajú jesť, všetky skončili v koši, tuhé ako žula...ako niekto môže toto zverejniť ako recept?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia