Foto: mesiar50
Moja starká nám toto jednoduché a chutné jedlo robievala dosť často.Moja dcérka ho dnes papala prvý krát.
Suroviny
Suroviny na cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
cca 200 ml studená |
|
1 ČL |
|
Makový posyp: | |
podľa potreby mletý |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
Strúhankový posyp: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín vypracujeme cesto.
-
2
Cesto vyvaľkáme na cca.3-4 mm.Kraje si ako tak narovnáme resp.zrežeme.
-
3
Stred cesta si horizontálne poznačíme tupím nožom.Do jednej polovičky cesta dáme slivkový lekvár.Vy ho môžete dať aj na hustejšie.Ja som mal tie perky XXXL.
-
4
Lekvár zakryjeme polovicou cesta .Potom ho od kraja začneme krájať a budeme si z neho robiť kocky.
-
5
Celé cesto pokrájame na kocky.
-
6
Každú jednu kocku na krajoch pozatláčame vidličkou ,aby sa nám pri varení neroztvorili.
-
7
Perky vložíme do horúcej vody.
-
8
Perky sú uvarené keď nám cesto vypláva na povrch horúcej vody.Ako ich vyberieme z vody tak ich pokropíme rozpusteným maslom a posypeme ľubovolnou posýpkou.
-
9
Dcérke som spravil perky oveľa menšie.Zvolil som si jednoduchší postup a to vykrajovanie s pohárom.Toto cesto mi ostalo z orezov keď som zrezoval kraje cesta.
-
10
Kruhy cesta naplníme lekvárom a v strede ich prehneme a spojíme.
-
11
Aj perky veľkosti -s- varíme pokiaľ sa nám nezjavia na hladine horúcej vody.
-
12
Makovú zmes si spravíme z mlieka,maku a cukru.Dielo krátko povaríme.
-
13
Strúhankovú zmes na posyp spravíme nasledovne: Strúhanku posmažíme na masle a potom dochutíme kryštálovým cukrom.Musíme dávať pozor a miešať nonstop inak nám strúhanka prihorí.
-
14
Dobrú chuť vám prajem.
Ja som ich v živote robil azda trikrát.Jasnačka,sprav si ich hneď zajtra,lebo potom zabudneš na ne ako ja.Ďakujem ti pekne.
Moja starká ich volala dedele.Tento názov sa mi vynára v spomienkach,ale je docela možné,že sa mýlim.Ja som si na tie zo strúhankou nasypal aj trocha škoricového cukru.Zo zemiakmi sú iste o niečo chutnejšie,ale chcel som také aké robievala moja dobrá starká.Srdečná vďaka evelyna.
Milé od teba.Ďakujem ti veľmi pekne.
Nemáš mi čo ďakovať ,rado sa stalo.Moje dospelé deti spoznali toto jedlo dnes po prvý krát.Chutilo každému na moje prekvapenie.Ďakujem ti a pekne ťa pozdravujem.
Ja som ich spravil naozaj velke.Ked ich budem nabuduce robit tak ich budem vykrajovat s poharom.
Ale uz je po nich tak velmi rozhutovat ani nemusim.Dakujem ti krasne.
Slivkovy lekvar nema paru.O domacom ani nehovoriac.Tanicka,sikulka si velka.Dcerke nesmakuje mak,nevedel som ju na makove nahovorit.Ako pisem horevyssie ja som potom struhanku,,zblaznil"este skoricovym cukrom.Suprova chut.Dakujem ti pekne.
ak varíš pre hladnú varecháčsku čatu-aj mňa už máš tu..!!
z hocijakého cesta-tieto dedinské jedlá milujem viac jak tie náročné "z mesta"..
ešte túto jeseň neboli..bo ja zo sliviek pár gúľ..potom lekvárové..potom čisté ešte cesto..akože tri v jednom..či z jedného..:-)
pozdravujem..vytešujeme sa zo slnka..konečne normáldeň..
Mne sa vynaralo v spomienkach nazov tohto jedla ,ze dedele. Nedalo mi to pokoj tak som poziadal o pomoc mr.google.A na moje velke prekvapenie mi take jedlo vyhladal.Zemiakove su urcite jemnejsie.Moje oblubene su makove,ale moja mamina ich robievala aj s tvarohom.Tiez patri medzi moje oblubene jedlo z detstva.Velmi pekne ti dakujem.
www.rodina.cz/recept1159.htm...
Vcera som musel mnoho receptov ,,prestudovat",aby som sa pustil do pripravy tohto jedla.Nemal som ponatia,ze ako sa ten lekvar dostane do tych perkov.Mal som desat rokov,ked som sa motal v kuchyni okolo starkej.Raz som nieco podobne sice robil pred cca.dvadsiatimi rokmi,ale skoncilo to velkym fiaskom.Pri vareni bolo viac lekvaru v hrnci ako cesta.Oplati sa najprv prestudovat wikipediu daneho jedla resp.popozerat na nete,ze vlastne o co ,,kraca".Povacsine to robim tak.Takze sa mozes aj ty smelo pustit do toho.
Ked budeme mat cesto riedke pridame si muku a ked bude huste tak zas trocha vody.Cesto musi byt huste aby sa dalo dobre valkat.Samozrejme,ze zalezi aj na typu muky.Na zaver sa ti podakujem,ze si sa podelila zo svojimi skusenostami a prihodami a uz ta,len poprosim aby si mi nevykala.Dakujem ti pekne.
Moja babka ktoru som volal stara mamicka sa mala co zvrtat.Vychovala desat deti a cez skolske prazdniny bolo u nej prinajmensom rusno ked nas tam bolo vzdy aspon sest vnucat a okrem toho mala v tych casoch doma este aj svoje tri vlastne deti.Tymto sa hlboko sklanam pred jej pamiatkou, dobrym srdcom a trpezlivostou.Ja si ju pamatam iba ako v zastere nad hrncami a okolo nas nezbednikov.No ja som tieto moje dedele robil velke uz len preto,ze som sa bal ,ze mi z nich vytecie lekvar.Mas pravdu mensie su rozhodne sympatickejsie.Dakujem ti,ze si mi dovolila nakuknut do tvojich peknych spomienok.Dakujem ti velmi pekne.
"barát füle" = mníchovo ucho :-)
robievalo sa z tohto cesta, ako máš ty @mesiar50 - lacikám, aj zo zemiakového, lekvár býval slivkový alebo marhuľový.
dakujem za pripomenutie :-)
******
Tvoj otecko bol rozhodne sikovny a skvely clovek.Moj sice nebol kuchar,ale rad varil.Uz ako mladeho zajaca ma fascinovalo to,ze ako muz vie varit.Boli to sice povacsinou masite jedla,ale aj tak uz v tych casoch mi behalo po rozume,ze ked vyrastiem chcem byt ako on.
Nemas mi co dakovat a som rad,ze som ti pripomenul pekne chvile z detstva.Srdecne ti dakujem.
Dakujem ti pekne priatelu.
Naozaj pekna prihoda na perky.Moja dcerka zboznuje bryndzu a tvoje bryndzove by jej urcite mimoriadne chutili.,,Polepsi sa" mamina bude iste rada,ze jej toto jedlo pripomenies.Dakujem ti pekne a vdaka aj za novu inspiraciu.
Od teba by som urcite nesanoval mila radost.
U nas je pod mrakom,ale tvoj mily komentar mi spravil z chmurneho dna pekny.Srdecne ti dakujem.
Srandovne no pekne prirovnanie k perkam,po mojom dedelam atd.Iny kraj,iny mrav.Marhulovy mam mimoriadne rad,iste by mi chutilo aj v takej verzii..Ibyka,dakujem ti velmi pekne.
Tesi ma ze som ta vedel s takymto jednoduchym jedlom inspirovat a ,ze som ti pripomenul pekne spomienky na maminku a tvoje detstvo.Srdecne ti dakujem a tiez ti prajem bezstarostny pekny den.
Velmi mile od teba.Ja som uz spekuloval do takehoto masa ,,nainstalovat"nejaky mix udeneho a bravcoveho masa a potom tie perky premiesat s kyslou oprazenou kapustou.No to maso by sa muselo asi najprv tepelne upravit,kedze take perky sa nemozu varit pridlho.Ked som miesaval pastu z udeneho masa tak tam isla br.pecen,udene maso a varena ryza.Kto vie co by z toho bolo.Srdecne ti dakujem.
poznám aj iné názvy, pričom receptík je navlas rovnaký s tvojimi perkami, najčastejšou posýpkou býva opražená strúhanka, ale aj mak alebo orechy..
nam mamina kedysi robievala z cesta na parene buchty taku slanu mnamku - bud to bolo plnene hribovou prazenicou, alebo mletym masom (tipujem, ze to boli nejake zbytky, lebo to bolo tepelne upravene a fajne ochutene ) , malo to tvar knedli - tie mi moc nesmakovali, alebo buchiet - to bolo to prave mnam :-) a na vrch isla dusena kysla kapusta na slaninke
skusala aj pirohy, ale u nas na celej ciare vyhrali buchty :-)
Dakujem ti Ibyka,rad sa ucim aj z komentarov.Zelam ti pekny den.
Tesi ma,ze som vam tymto receptom pripomenul nase pekne detstvo a milych ludi ktory sa o nas v tych casoch s laskou starali.Si velmi mila,dakujem ti.
Samozrejme,ze sa mozes aj ty zapojit a rad ta tu vidim.
Mas pravdu,mlete maso sa robi prevazne z orezov pri kuchynskej uprave masa.Dobry tip kapusta,hriby,slaninka.Mlete maso si oprazime aj z hribami.Aby nam to trochu drzalo po kope v tych perkach tak pred plnenim by som tam aplikoval trochu zemiakoveho skrobu.Tento skrob sa pouziva aj pri vyrobe hamburgerov ktore sa varia v umelohmotnych obaloch.
.Dakujem ti za dobre tipy a zeam vsetko dobre.
Bezpochybne mas pravdu.Cas ubehol ako voda.Makove mam rad aj ja a to ci uz rezance, perky,alebo rozne kolace.Dakujem ti pekne zolik.
Srdečná vďaka Izabelka.
Tvoja mamina rozmýšľala logicky.Z jedného spravila dve rôzne jedlá.V maďarsku volajú toto jedlo derelye(-derele-prvé štyri písmená sa čítajú tvrdo a posledné dve mäkko.) Vďaka.
aprosef.hu/derelye_recept...
Vdaka za mile spomienky ,ktore si nam mnohym vyvolal tvojim receptom.
Viem iste ,ze prasok do peciva moja mama do cesta nedavala.Kazdy ma zrejme zauzivany vlastny recept ,ci uz su to perky,pirohy ,ravioli...lisia sa cestom a plnkami ,ale chutia vyborne :-).
Tak ako pises mila babay.Sto ludi,sto chuti.Nemas co dakovat,rad som vam posluzil.Dakujem krasne a zelam ti vsetko dobre.
Tak je ako pises.Minuli sa rychlo co ma potesilo.I ked tieto bez zemiakov su dobre iba jeden den.Kto ich chce mat chutne aj na druhy den musi do cesta pridat aj uvarene zemiaky ako mi to pises aj ty hubata a aj ostatne mile varechacky.Zo srdca ti dakujem.
Chutne jedlo a jeho variabilnost azda nema hranic.Dakujem ti velmi pekne methi.
Si neobycajne bystra zena.Stred toho cesta a cast kde je nalozeny lekvar som si odmeral.Som naozaj rad,ze som ti narobil chute.Velmi pekne ti dakujem.
Tesi ma ze som ti vedel spravit chutky.Dakujem ti pekne.
Dederle, ten nazov je podobny mojim dedelam.Bude to asi preto,ze Sahy su nedaleko od vas.Neni co dakovat to ja dakujem,ze si sa pristavila pri mojom recepte.Zelam ti pekny vikend.
Perky ste mali. ! Uhádol som ? Veľké potešenie na mojej strane milá babkamt,že som ťa vedel inšpirovať.Srdečne pozdravujem teba a aj manžela tvojho.Želám vám obom pekný večer.
Naozaj pekne spomienky na detske roky.Podla mna moja starka ich robila bez zemiakov ked nestihala svoju robotu a ked stihala tak tam pridala aj zemiaky.Robievala aj take hrubsie rezance a do tych davala varene zemiaky na to sa pamatam.Rozkove cesto moze byt chutne urcite v buducnosti vyskusam a s bryndzovou plnkou to musi byt ,,nebicko v papulke".
Dakujem ti pekne,ze si mi dovolila nahliadnut do tvojich
spomienok.Dalej ti dakujem,ze si nahliadla k mojmu receptu.
Nemas co dakovat,ale ja ano ze si sa pristavila pri recepte.Dakujem ti pekne.
Ahoj ywett.Dnes som robil perky zo zemiakového cesta.Boli plnené slivkovým lekvárom a posypal som cih makom a cukrom.Jednu várku som robil perky plnené bryndzou a polial som ich opraženou slaninkou a cibuľou.Teraz budem asi neskromný,ale sú veľmi chutné.Napíšem pomer surovín možn to niekoho zaujme.
400 g varené zemiaky v šupke-150 g hladká múka-200 g polohrubá múka.
Bryndzovú plnku som robil,len takú jednoduchú:
cca.70 g brindze,1 KL maslo,najemno posekaná cibuľa,najemno posekaná petržlanová vňať,soľ,čierne korenie.Obrazok sa mi nedá skopýrovať z FB.Určite ti budú chuťiť nepochybujem o tom.
Srdečná vďaka.
fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10475526_26989...
Dnes som do cesta pridal aj zemiaky.Sú automaticky chutnejšie ako bez zemiakov.A ostatné sa prosím dozvieš pri komente pre ywett.Ďakujem ti moc,že si nahliadla k receptu.
Ja sa tiez tak pamatam,ze starka pridavala zemiaky,len do slivkovych guli a do sulancov.Dakujem ti a pekne ta pozdravujem z NL.
Tasky, tiez pekny nazov.Dakujem ti,ze si sa somnou podelila o tvoje pekne spomienky na tvoje dectvo.
Som naozaj rad,ze tymto jednoduchym jedlom som ti pripomenul tvoju krasnu spomienku na ,,Perky".Nemas mi co dakovat,rado sa stalo.Dakujem ti za opisanie tvojej peknej spomienky.
Velmi pekne spomienky mas na toto jedlo aj ty kamarat Ferko.Tvoje komentare ktore su prifarbene humorom a ludskym citom nemaju na vareche páru.Rad ich citam a to nie len pri mojich receptoch.Zelam ti vsetko dobre, tebe aj tvojej ctenej rodinke a dakujem ti velmi pekne.
Sprav si ich zo zemiakoveho cesta.Aj na druhy den budu makke.Samozrejme musia byt uskladnene v chladnicke.Dakujem ti velmi pekne Sonicka.
Dakujem ti a srdecne ta pozdravujem.
Dakujem ti mila Anka.
Mas bezpochyby pravdu.Toto jedlo vie byt chutne ci na sladko,alebo na slano.Dakujem ti za nove tipy.
Nemas mi co dakovat.Potesenie je na mojej strane,ze som ti tymto jedlom vedel spravit radost.Srdecna vdaka Evicka.
Som naozaj rad,ze toto jednoduche jedlo vyvolalo u teba pekne spomienky na tvoju starku a jej chutne perky.Dakujem ti za pristavenie a pekny komentar.
Velmi dobry napad spravit si obe jedla naraz.Slize mame tiez radi a domace je predsa ,len domace.Potesil ma tvoj pekny komentar.Dakujem ti velmi pekne.
Boli na stole v jednoduchej veľkej mise so vzorom čerešničiek (zdedila som ju a používam ju len na mimoriadne príležitosti) posypané strúhankou, niekedy aj opraženou krupicou s cukrom. Ona to volala koblihy. Vždy som sa na ne veľmi tešila, lebo moja mama takéto veci nevarila. Vďaka za pripomenutie a recept, urobím v najbližších dňoch a vrátim sa do tých liet.
si veľmi šikovný :-) 5*
Nemáš mi čo ďakovať.Potešenie je na mojej strane, že ti tento recept zlepšil náladu a pripomenul ti detstvo a tvojich najdrahších.Ďakujem ti pekne, že si,, pribrzdila"
pri mojom recepte.
Ty si to tak krasne napisala...
Vsetko presne popisuje aj moje pocity, mila @farbuska .
Na Varechu asi nechodí,ale je na Fb a pečie pekné torty priateľom. Nakukla som teraz na komentáre a zakotvila som tu na tom výbornom recepte.