Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb fotorecept

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 9. marca 2017

Tento recept som našla na stránke zdravepecenie.sk a zaujal ma svojou zvláštnou zložkou Tang zhong. Za týmto zaujímavým názvom sa skrýva jednoduchá vec. Špaldová Zobraziť celý popisTento recept som našla na stránke zdravepecenie.sk a zaujal ma svojou zvláštnou zložkou Tang zhong. Za týmto zaujímavým názvom sa skrýva jednoduchá vec. Špaldová múka uvarená s mliekom na kašu. Chlebík bol taký úžasný, že sa hneď zjedol a musela som ešte v ten deň zamiesiť na druhý. Ale lepšie ako sto slov je raz ochutnať. Tak hor sa do pečenia.

30-35 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Štartér:
1 PL
100 g
100 ml vlažná
Tang zhong:
50 g
180 ml
Cesto:
150 g
200 g
3 PL
10 g
150 ml
Na vymastenie formy:




Postup

  1. 1

    Večer si pripravíme rozkvas z materského kvásku, celozrnnej múky a vlažnej vody. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cez noc na teplom mieste.

    Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si aj Than zhong. Do hrnca dáme múku a mlieko.

    Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Za stáleho miešania uvaríme kašu. Dáme pozor, aby nám neprihorela. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky.

    Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzerá rozkvas ráno.

    Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do misy dáme všetky suroviny na cesto, pridáme rozkvas a Tang zhong.

    Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Miesime v mixéri na najvyššej rýchlosti približne 7 minút. Vytvorí sa nám pružné cesto.

    Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Preložíme na pomúčenú dosku. Cesto niekoľkokrát poprekladáme a vytvoríme bochník.

    Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bochník preložíme do maslom vymastenej formy. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme nakysnúť približne 3 - 4 hodiny na teplom mieste. Záleží od sily kvásku.

    Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto nám pekne vykysne. Ja som moje mala niekoľko hodín v chladničke, takže prvý krát bol menej nakysnutý. Druhý som nechala kysnúť vonku na teplom mieste a takto krásne narástol.

    Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme v rúre rozohriatej na 250 stupňov 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 200 stupňov a pečieme ďalších 20 - 25 minút. Záleží od rúry (môj by zniesol asi aj menej). Vyberieme, potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. Chlebík bol mäkučký a chrumkavý. Najlepší je s domácimi nátierkami. Dobrú chuť!

    Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

homemadetastywithlucy
@Swsw Neskúšala som to, ale myslím, že by to malo ísť. V tom prípade múku, ktorú používame na rozkvas pripočítame k ostatnej a taktiež vodu. Pridáme potom len kvasnice a lyžičku cukru. Ak by som ho išla piecť s kvasnicami urobila by som to takto: Do misy dať 250 g celozrnnej múky, 200 g hladkej múky, 3 lyžice oleja, 10 g soli a 150 ml vody. Do pohára naliať 100 ml vlažnej vody, do nej lyžičku cukru a kvasnice. Potom ako sa vytvorí kvások priliať ho do cesta spolu s vychladnutou zmesou TangZhong. Vymiesiť, dať vykysnúť aspoň na 1 hodinu. Cesto by sa malo dvihnúť rovnako. Ďalej piecť podľa receptu.
Treba to len vyskúšať tak ako všetko :) Ak ho budete skúšať dajte vedieť ako to dopadlo ;)

popoluska340
Receptik vyskusany,upeceny ,teraz sa chladi,tak som zvedava,aky bude vo vnutri.Sice mi popraskal,ale nevadi.Ked vychladne,nakrajam a odfotim,aky je v priereze.Pouzila som muku na rozkvas Jizerku zelenu,a rano som dala MIX-B co su bezlepkove muky.Inac som chcela primiesat pohankovu muku,ale to nabuduce.CHcela som vediet,aky bude zo zakladnych muk.potom sa da z jedno druhovych muk.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia