Perfektný kváskový špaldový toastový chlieb (fotorecept)
Autor receptu: homemadetastywithlucy
Tento recept som našla na stránke zdravepecenie.sk a zaujal ma svojou zvláštnou
zložkou Tang zhong. Za týmto
zaujímavým názvom sa skrýva jednoduchá vec. Špaldová múka uvarená s mliekom na
kašu. Chlebík bol taký
úžasný, že sa hneď zjedol a musela som ešte v ten deň zamiesiť na druhý. Ale lepšie
ako sto slov je raz ochutnať.
Tak hor sa do pečenia.
30-35 minút na 250/200 °C |
Postup
- Večer si pripravíme rozkvas z materského kvásku, celozrnnej múky a vlažnej vody. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cez noc na teplom mieste.
- Pripravíme si aj Than zhong. Do hrnca dáme múku a mlieko.
- Za stáleho miešania uvaríme kašu. Dáme pozor, aby nám neprihorela. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky.
- Takto vyzerá rozkvas ráno.
- Do misy dáme všetky suroviny na cesto, pridáme rozkvas a Tang zhong.
- Miesime v mixéri na najvyššej rýchlosti približne 7 minút. Vytvorí sa nám pružné cesto.
- Preložíme na pomúčenú dosku. Cesto niekoľkokrát poprekladáme a vytvoríme bochník.
- Bochník preložíme do maslom vymastenej formy. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme nakysnúť približne 3 - 4 hodiny na teplom mieste. Záleží od sily kvásku.
- Cesto nám pekne vykysne. Ja som moje mala niekoľko hodín v chladničke, takže prvý krát bol menej nakysnutý. Druhý som nechala kysnúť vonku na teplom mieste a takto krásne narástol.
- Pečieme v rúre rozohriatej na 250 stupňov 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 200 stupňov a pečieme ďalších 20 - 25 minút. Záleží od rúry (môj by zniesol asi aj menej). Vyberieme, potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
Chlebík bol mäkučký a chrumkavý. Najlepší je s domácimi nátierkami.
Dobrú chuť!