Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong fotorecept

pusta - fotkapusta, 9. novembra 2013
Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept)
Foto: pusta

Mám už odskúšanú japonskú technológiu Thang Zhong, rozhodla som sa pre vlastnú kreáciu, a to cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky. Chlieb sa vydaril, na povrchu s chrumkavou kôrkou a vo vnútri s nadýchanou ľahučkou početnou dierkovanou štruktúrou. Ide o veľmi chutný a predovšetkým zdravý chlieb, vhodný pre diabetikov, pre chorých s rôznymi poruchami trávenia, je vynikajúci i pre zdravých, jeho obrovskou výhodou je, že zostáva vláčny a čerstvý i viac dní.

1 veľký bochník
porcia
360 minút
príprava
90 minút
na 230/200/190 ventilát °C

Suroviny

750 g + na podsypanie
100 g
150 ml
150 ml
100 g
100 g
50 g
2 CL
15 g
podľa potreby na potretie chleba

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som si najprv Thang Zhong - recept som pridala na varechu 4.11.2013 - pozri tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/thang-zhong-japonska-technologia-pecenia-fot/45974-recept.html

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najradšej používam veľmi kvalitnú múku Küchenmeister, pripravila som si špaldovú múku T 630...

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... a ražnú celozrnnú múku Küchenmeister.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vandlíka som pridala obe múky, soľ a spolu som ich premiešala.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila čerstvé droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom,...

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zaliala vlažnou vodou a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked kvások vykysol, pridala som ku kvásku nastrúhané varené zemiaky, pripravený vychladnutý Thang Zhong a kocky pokrájaného zmäknutého masla /nie rozpustené!!!/.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som priliala cmar zohriaty na izbovú teplotu, všetko som poctivo vymiesila rukami...

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...na hladké lesklé mäkšie cesto, cesto trocha lepí.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto som prikryla fóliou a vložila do trúby vyhriatej na 50 stupňov kysnúť na 1 hodinu - takto nádherne vykyslo :-)

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto som vyklopila na silne pomúčenú dosku a pomúčenými rukami som ho rovnomerne roztlačila asi na hrúbku 1 cm do tvaru obdĺžnika, miesto rúk môžete roztlačiť aj valčekom.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hornú tretinu cesta som preložila do stredu,...

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...dolnú tretinu cesta som preložila cez ňu,...

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...takto poskladané cesto som preložila teraz z ľava do prava, zase 1/3 - tinu cesta do stredu,...

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...a cez ňu som preložila zase 1/3 - tinu cesta z prava doľava, takže vo výsledku som mala na sebe položených 9 vrstiev cesta. Prikryla som cesto čistou utierkou a nechala som ho kysnúť - asi 15 minút, celý postup ako je uvedené v bodoch č. 11 až 15 som opakovala ešte 3x, čiže cesto je preložené celkom 4x.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Cesto som vložila do veľkej jenskej misy vystlanej pečiacim papierom, prikryla som ho fóliou a vložila som ho znovu kysnúť do trúby vyhriatej na 50 stupňov na 1 hodinu. Môžete použiť akúkoľvek inú nádobu vhodnú na pečenie chleba alebo formu na pečenie chleba.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Cesto takto úžasne vykyslo.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Povrch som potrela studenou vodou, opäť som ho prikryla voľne fóliou a vložila som ho piecť do trúby vyhriatej na 230 stupňov C na funkcii ventilátor a teplotu som po vložení stiahla na 200 stupňov C, po 10 minútach som odstránila fóliu z vrchu, na spodok trúby som dala misku s horúcou vodou - tzv. vlhlké pečenie.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Pri tejto teplote som piekla 25 minút, potom som teplotu znížila na 190 stupňov C a piekla som ešte 60 minút, kým nevznikla kôrka peknej zlatohnedej farby. Upečený chlieb som vybrala z trúby, znovu potrela studenou vodou a nechala som ho úplne vychladnúť na mriežke.

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Na titulnej fotografii i tu na priereze dobre vidno nadýchanú, úžasne ľahkú dierkovanú štruktúru chlebíka. Vdaka technológii Thang Zhong je chlieb vláčny a čerstvý ako v deň pečenia. Je to práca trochu náročná na postup i čas, ale pokiaľ ide o nás samotných si tento fantastický výsledok zaslúžime, okrem toho je chlieb úžasne chutný, nádherne vonia, je ako stvorený pre diabetikov a chorých s poruchami trávenia, stačilo na jeho prípravu relatívne málo droždia a taký veľký peceň s chrumkavou kôrkou a mäkkučkou jemnou striedkou postačí na i niekoľlko dní, o tom že je cmarový a zemiakový chlieb už sám o sebe je vynikajúci - nikomu ani hovoriť nemusím :-) Vrelo odporúčam vyskúšať - Dobrú chuť prajem!

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    no a ako ináč - moja milovaná patka bola zase moja :D

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Pridala som aj fotografiu cmaru, ktorý som použila, aj tí čo bývajú v meste, môžu cmar v pečení chlebíka doma použiť, aj ked vlastný je predsa len vlastný cmar :-)

    Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) - obrázok 22

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
... nádherný chlebík, ako vždy od Teba, milá @pusta a naozaj si vážim, že plníš dané "chlapské" slovo a reprezentuješ tak variabilitu aj tejto "japonskej technológie"! Hodné nasledovania, vyskúšania, ...!!! *****
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
Určite vyskúšam. Je nádherný.
@goe , poteší ma, ak vyskúšaš tento vynikajúci chlebík, iste nebudeš ľutovať :-) dakujem za pochvalu.