Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong fotorecept
Foto: pusta
Mám už odskúšanú japonskú technológiu Thang Zhong, rozhodla som sa pre vlastnú kreáciu, a to cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky. Zobraziť celý popisMám už odskúšanú japonskú technológiu Thang Zhong, rozhodla som sa pre vlastnú kreáciu, a to cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky. Chlieb sa vydaril, na povrchu s chrumkavou kôrkou a vo vnútri s nadýchanou ľahučkou početnou dierkovanou štruktúrou. Ide o veľmi chutný a predovšetkým zdravý chlieb, vhodný pre diabetikov, pre chorých s rôznymi poruchami trávenia, je vynikajúci i pre zdravých, jeho obrovskou výhodou je, že zostáva vláčny a čerstvý i viac dní.
porcia
príprava
na 230/200/190 ventilát °C
Suroviny
750 g + na podsypanie |
|
100 g |
|
150 ml |
|
150 ml |
|
100 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
2 CL |
|
15 g |
|
podľa potreby na potretie chleba |
|
Postup
-
1
Pripravila som si najprv Thang Zhong - recept som pridala na varechu 4.11.2013 - pozri tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/thang-zhong-japonska-technologia-pecenia-fot/45974-recept.html
-
2
Najradšej používam veľmi kvalitnú múku Küchenmeister, pripravila som si špaldovú múku T 630...
-
3
... a ražnú celozrnnú múku Küchenmeister.
-
4
Do vandlíka som pridala obe múky, soľ a spolu som ich premiešala.
-
5
Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila čerstvé droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom,...
-
6
...zaliala vlažnou vodou a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
7
Ked kvások vykysol, pridala som ku kvásku nastrúhané varené zemiaky, pripravený vychladnutý Thang Zhong a kocky pokrájaného zmäknutého masla /nie rozpustené!!!/.
-
8
Potom som priliala cmar zohriaty na izbovú teplotu, všetko som poctivo vymiesila rukami...
-
9
...na hladké lesklé mäkšie cesto, cesto trocha lepí.
-
10
Cesto som prikryla fóliou a vložila do trúby vyhriatej na 50 stupňov kysnúť na 1 hodinu - takto nádherne vykyslo :-)
-
11
Cesto som vyklopila na silne pomúčenú dosku a pomúčenými rukami som ho rovnomerne roztlačila asi na hrúbku 1 cm do tvaru obdĺžnika, miesto rúk môžete roztlačiť aj valčekom.
-
12
Hornú tretinu cesta som preložila do stredu,...
-
13
...dolnú tretinu cesta som preložila cez ňu,...
-
14
...takto poskladané cesto som preložila teraz z ľava do prava, zase 1/3 - tinu cesta do stredu,...
-
15
...a cez ňu som preložila zase 1/3 - tinu cesta z prava doľava, takže vo výsledku som mala na sebe položených 9 vrstiev cesta. Prikryla som cesto čistou utierkou a nechala som ho kysnúť - asi 15 minút, celý postup ako je uvedené v bodoch č. 11 až 15 som opakovala ešte 3x, čiže cesto je preložené celkom 4x.
-
16
Cesto som vložila do veľkej jenskej misy vystlanej pečiacim papierom, prikryla som ho fóliou a vložila som ho znovu kysnúť do trúby vyhriatej na 50 stupňov na 1 hodinu. Môžete použiť akúkoľvek inú nádobu vhodnú na pečenie chleba alebo formu na pečenie chleba.
-
17
Cesto takto úžasne vykyslo.
-
18
Povrch som potrela studenou vodou, opäť som ho prikryla voľne fóliou a vložila som ho piecť do trúby vyhriatej na 230 stupňov C na funkcii ventilátor a teplotu som po vložení stiahla na 200 stupňov C, po 10 minútach som odstránila fóliu z vrchu, na spodok trúby som dala misku s horúcou vodou - tzv. vlhlké pečenie.
-
19
Pri tejto teplote som piekla 25 minút, potom som teplotu znížila na 190 stupňov C a piekla som ešte 60 minút, kým nevznikla kôrka peknej zlatohnedej farby. Upečený chlieb som vybrala z trúby, znovu potrela studenou vodou a nechala som ho úplne vychladnúť na mriežke.
-
20
Na titulnej fotografii i tu na priereze dobre vidno nadýchanú, úžasne ľahkú dierkovanú štruktúru chlebíka. Vdaka technológii Thang Zhong je chlieb vláčny a čerstvý ako v deň pečenia. Je to práca trochu náročná na postup i čas, ale pokiaľ ide o nás samotných si tento fantastický výsledok zaslúžime, okrem toho je chlieb úžasne chutný, nádherne vonia, je ako stvorený pre diabetikov a chorých s poruchami trávenia, stačilo na jeho prípravu relatívne málo droždia a taký veľký peceň s chrumkavou kôrkou a mäkkučkou jemnou striedkou postačí na i niekoľlko dní, o tom že je cmarový a zemiakový chlieb už sám o sebe je vynikajúci - nikomu ani hovoriť nemusím :-) Vrelo odporúčam vyskúšať - Dobrú chuť prajem!
-
21
no a ako ináč - moja milovaná patka bola zase moja :D
-
22
Pridala som aj fotografiu cmaru, ktorý som použila, aj tí čo bývajú v meste, môžu cmar v pečení chlebíka doma použiť, aj ked vlastný je predsa len vlastný cmar :-)
dakujem za pochvalu.
Je ľahko stráviteľná, no sacharidy sa z nej uvoľňujú postupne. Budete dlho sýti a nemusíte sa báť priberania. Pre svoj nízky glykemický index je vhodná pre diabetikov, ľudí s oslabenou imunitou aj s tráviacimi problémami. Telo dokonale využije aj množstvo kvalitných bielkovín a vhodných tukov. Výsledkom je celkové posilnenie nielen chorých, ale aj zdravých.
Mam osobnu skusenost v tom, ze z tmavych a "tazkych" /celozrnnych/ muk robi cesto hebkym co je pri ich hmotnosti vyhodou hlavne ak pouzivam spolu s naocestom. Ale v tom pripade ja nechavam cesto kysusnut dlhodobo cez noc a na studeno.
neviem síce prečo to @gabriele robí? vždy takto reaguje, ked ide o zdravotnícku problematiku, ked som ju opakovane požiadala, aby dala link na tie svoje dôveryhodné vedecké zdroje a porovnáme, skončila záhadne lakonickou odpovedou, že sa v tom tak trocha vyzná a svojimi nejakými bližšie nešpecifikovanými skúsenosťami, ale svoje osvedčené zdroje neuviedla. :-) preto som ju teraz odporučila pod moje recepty s týmito múkami, kde som túto problematiku opakovane podrobne rozpísala už viackrát.
@havino , vysvetlila si to perfektne, niet čo dodať :-)))))) to isté nájdeš aj v mojich info.
o tom jej zámernom zavádzaní mám rovnaký názor ako ty.
ked som ten chlebík piekla, myslela som predovšetkým na teba a na našu @evianu , ale aj iných, ktorých sa diétne obmedzenia týkajú, či už diabetikov alebo chorých s tráviacimi poruchami, ktorým tento recept s láskou venujem.
milá @tanicka , napísala si o tom všetko podstatné a správne.
dakujem ti.
raz treba začať aj s pečením domácich chlebíkov - nuž a teraz tu máš nás obe, @tanicku našu i mňa :-) inak sú tu aj další varecháči s fantastickýmii receptami na chlieb náš každodenný i iné dobroty, ktorých si ctím a vážim.
@havino má vo svojich komentoch absolútnu a nepopierateľnú pravdu.
dakujem ti za uznanie.
čítala som aj taký recept, ako píšeš ty, ked chlieb kysne najprv na studeno celú noc - to je prvá fáza prípravy.
s tou celozrnnou múkou v tomto recepte som príjemne prekvapená, chlieb je neskutočne ľahučký a vláčny, najmä však zdravý.
odporúčam vrelo každému používať Thang Zhong.
@hanka , tvoja pošta prešla len veľmi čiastočne, odpísala som ti, ale asi zostalo nedoručené.
aspoň touto cestou ti posielam "My best regards" do dalekého Calgary :-)
dakujem ti za tvoj obohacujúci príspevok s vlastnými skúsenosťami a dobrými radami @hanka
dakujem, že si spomenula i tento mliečny variant.
svoje slovo vždy dodržím :-) za každých okolností...
dakujem za tvoje úžasné uznanie, a to nielen chlebíka nášho každodenného :-)
vážim si to od teba veľmi, vzácny môj priateľ.
tiež v podstate nekráča o tento chlieb práve, ale o špaldu samotnú pre diabetikov. spravila to aj inokedy.
je to krajne neseriózne voči všetkým diabetikom od nej.
a tiež ho máš v kk ako aj sladký chlebíček :-)
? aký "chef" ? :D :D :D teší ma, že žartuješ :-)
to ja dakujem tebe za krásnu pochvalu, *,vytlačenie i kk.
prajem ti už len pohodový a krásny deň.
dobrý deň prajem aj ja tebe, zásada je na 1 diel múky treba pridať 5 dielov tekutiny základný pomer je 1 :5 /25 g múky + 125 ml tekutiny/
thang zhong si môžeš pripraviť do zásoby, vydrží v chladničke 7 - 10 dní v sklenej prikrytej nádobke, najlepšie so šraubovacím uzáverom a odoberať si môžeš potrebné množstvo k príslušnému pečivu. každý recept má uvedené presné množstvo thang zhongu.
základný recept na thang zhong nájdeš tu:
varecha.pravda.sk/recepty/thang-zhong-japonska-technologi...