Pemikát - rodný sestrobrat demikátu

Autor receptu: zemo

Demikát, teda bryndzová polievka, ktorou sa kŕmili všetci hlúpi Janovia a iní mocní bohatieri v každej slovenskej ľudovej rozprávke, má aj rodného brata. Či vlastne sestru, keď je to tá polievka? Rody sem, rody tam, dôležitá je pre nás vareška v hrnci pemikátu.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú uvarené, teda asi za 20 minút, pridáme bryndzu, 2 deci piva a zavaríme do polievky mrvaničku.
  2. Tú si pripravíme tak, že zmiešame 120 gramov hrubej múky, jedno vajce a lyžicu piva. Vymiešame husté cesto. Necháme odpočinúť a na strúhadle s menšími otvormi postrúhame a mrvaničku rozprostrieme na drevenú dosku, aby sa trochu preschla. Potom šupneme do vriacej polievky a varíme asi 8 minút, kým nezmäkne. Keby sa vám cesto zle strúhalo, dajte ho asi na hodinu do mrazničky, aby stuhlo.
  3. Aby bola polievka sýtejšia, môžete do tanierov pridať ešte na kocky nakrájaný opražený chlieb.