Pemikát - rodný sestrobrat demikátu
Autor receptu: zemo
Demikát, teda bryndzová polievka, ktorou sa kŕmili všetci hlúpi Janovia a iní mocní bohatieri v každej slovenskej ľudovej rozprávke, má aj rodného brata. Či vlastne sestru, keď je to tá polievka? Rody sem, rody tam, dôležitá je pre nás vareška v hrnci pemikátu.
4 porcie |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú uvarené, teda asi za 20 minút, pridáme bryndzu, 2 deci piva a zavaríme do polievky mrvaničku.
- Tú si pripravíme tak, že zmiešame 120 gramov hrubej múky, jedno vajce a lyžicu piva. Vymiešame husté cesto. Necháme odpočinúť a na strúhadle s menšími otvormi postrúhame a mrvaničku rozprostrieme na drevenú dosku, aby sa trochu preschla. Potom šupneme do vriacej polievky a varíme asi 8 minút, kým nezmäkne. Keby sa vám cesto zle strúhalo, dajte ho asi na hodinu do mrazničky, aby stuhlo.
- Aby bola polievka sýtejšia, môžete do tanierov pridať ešte na kocky nakrájaný opražený chlieb.