Pečivo s bazalkou a píniovými orieškami

elixir - fotkaelixir, 29. mája 2015
Pečivo s bazalkou a píniovými orieškami
Foto: elixir

Originál recept bol na stránke EatSmarter. Pečivo počas pečenia rozvoniava po mlieku a bazalke.

1
porcia
80 minút
príprava
25-30 minút
na 220 °C

Suroviny

280 g
65 ml
100-150 ml
4 g
3 stonky alebo viac
25 g
0,5 ČL
Okrem toho:
250 ml




Postup

  1. 1

    Múku zmiešame so soľou a sušeným droždím. Mlieko ohrejeme, aby bolo vlažné a vlejeme ho k múčnej zmesi.

  2. 2

    Spracujeme zmes hnetacími hákmi, postupne pridávame po troche vody a miesime tak dlho, aby vzniklo hladké cesto. Potom ho necháme 30 minút kysnúť.

  3. 3

    Medzitým umyjeme, osušíme a pokrájame lístky bazalky a prichystáme píniové oriešky, ktoré potom vmiešame do podkysnutého cesta. Následne ho necháme opäť 15 minút kysnúť.

  4. 4

    Potom ho vytvarujeme do rolky, uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte pol hodinu kysnúť. Ponakrajujeme ho do šikma, na pekáč uložíme aj nádobu s vodou a pečieme vo vyhriatej rúre.

    Pečivo s bazalkou a píniovými orieškami - obrázok 4
  5. 5

    A ešte čosi pre radosť. :)

    Pečivo s bazalkou a píniovými orieškami - obrázok 5

Diskusia k receptu

sracz
Hodnotím ***** vysoko pozitívne, @elixir milá, rco aj predpokladanú chuť a určite čoskoro pripravím aj tu (bolo by to ešte dnes, ale nemám bazaličku voňavú)!
1x elixir
vybusna
@sracz moja mamka vola bazalku , ze bazalicka. Ked som si precitala Tvoj prispevok, ostalo mi uplne teplo pri dusi
1x elixir
mariamka
@elixir anich by tusila, prave mi kysne podobne cesto,, ja to tam nasvacam vzdy tak od oka, ale s tou bazalkou stoji za skus, aj ju treba pretrhat, tusim, skusim :) odkial mas ten klincek? moja oblubena vona :)
1x elixir
elixir
Ďakujem za milé komentáre. @salinka Tie sú pre našu radosť a pre radosť nás všetkých :P :) @mariamka Len ja ešte nie som taká ostrieľaná pekárka, ale ktovie, nabudúce tiež vyskúšam od oka a potom, keď nie chlieb, tak prvú tehlu na nejaký budúci dom budeme mať :)

Dnes ráno som ešte odfotila nakrájané pečivo, stále bolo moc fajn. :)


mariamka
@elixir uz su upecene, mozno sa prekvapis, ako som to ponala, ale robila som zaroven rybaciu natierku, tak mi toto tvoje pecivko celkom sadlo, take pekne strapate slimaky z toho vysli, upotrebila som zeruchu aj bazalku z koflika, si sikovna, tieto nakopnutia mam naozaj rada





mariamka
musela som pozatvarat dvere, aby sme vydrzali tu vonu :) okrem bylin /ani uz neviem co/ mi tam pekne kvitnu muskaty, niet nad klasiku :)

elixir
Jéj, tie slimáky sú dokonalé! A to je to isté cesto, alebo tak "od oka"? :) Nabudúce to aj ja skúsim zoslimákovať. :)
Krásne, aj muškáty. Inak som si všimla, že som nechtiac ignorovala Tvoju otázku o klinčekoch, tie mám z kvetinárstva - kúpim väčší trs a potom ich nastrkám do váz a vázičiek a rozmiestnim po byte. Sú lacné a pritom také veselé, krásne. :) Ja by som inak nemohla odstrihúť okrasné kvety, ktoré pestujeme na balkóne, by mi to bolo ľúto... tie sa mi viac páčia, keď vychádzajú z hliny. :)
mariamka
ved oni ony? su z hliny, mam v dvoch kvetinacoch po 3 trsy, su nadherne, myslim tie muskaty, neverila by si, ako sa o ne cele osadenstvo stara :) a vedla je ta moja radost, bylinkova,, klinceky,, to musim vyskusat,, vonala si uz Pivonku? kamenna ruza sa jej u nas vravi, zrovna fotka so salatovou polievkou :)

1x elixir
elixir
@mariamka viem, som otipovala, že muškáty sú na balkóne. :) Myslela som to skôr tak, že keď sú väčšie odstrihnuté kvety u mňa na foto, tak to z kvetinárstva, nie vlastného "chovu"; pivonku som ešte neovoňala, odporúčaš? :)
(p.s.: "oni" - muškát je mužského rodu)
elixir
Joj, som premýšľala, aká si šikovná, že si to tak rýchlo stihla, až teraz mi trklo, že si prvý raz napísala dnes po 6 ráno. Ja keď otvorím recept tak všetko, čo prečítam, je pre mňa zo "včera"... tak zdalo sa mi, že dnes si už stihla upiecť tento recept. Som to ja ale trdlo. :)
mariamka
"oni"? pockaj, ale nezivy, ja som v tomto zasadova, "hriechy minulosti" :) dnes sme boli nejako skoro hore, ""zotrvacnost"":) ty nase "trdlo" :)
1x elixir
havino
@elixir , kedže ja pečivo, chlebík kváskový už dva roky nekúpila, si ma zas inšpirovala, si prínosom dievča zlaté na tejto našej vareške, nenapadlo ma bazalku dať do cesta a verím, že chutné musí byť, pre Teba, pre našu @rados ť, pre @mariamku a pre radosť všetkým,moje aktuálne muškáty, je ich 150 rôznych okolo domu a na oknách :-)



katka78
Nádhera - pečivo, slimáky, kvety ..
@havino 150 muškátov?! Ja mám len 1 balkón, ale trvá mi dobrú hodinu, kým všetko polejem, suché lístky vyhodím (len tento rok nepestujem takmer nič, lebo majú barák zatepľovať). Neviem si predstaviť starať sa o 150 muškátov a to tam vidím ešte kopec ďalších krásavcov. Máš môj obdiv!
A tento kvietok lístkový zeleno-biely naľavo, neviem ako sa volá, ale "vonia" ako kadidlo, mala som ho minulý rok, rástol ako blázon, visel až k susedom :-).
1x elixir
havino
@katar ínka moja zlatá, ďakujem, viem o čom hovoríš, u nás je to tak spoločne, láska ku kvetom, k zeleni, k prírode, ja nakúpim, posadím, umiestnim a manžel každé ráno, každé, pred raňajkami, vyvenčí Lakyho, ovčiaka v profilovke a otrháva, čistí a na večer polieva. neviem ako sa volá to ťahavé, kupujem od Poliaka, vozí do ZA, krásne, zdravé sadenice, podobné je starček, tak ho volá on, tiež sa tak ťaha a rozrastá, nezmar. Okrem muškátov, mám surfínie, turecký muškát, iné druhy letných kvetov visiacich. Tak máme radi kvety a tak radi sa o ne staráme a v druhej fotke si pozri na môj najmilší biely živý kvietok za tou visiacou lampou. Má 9 rokov a je to moje druhé JA. @elixir nehnevaj sa na mňa, rada sa vami o svoju radosť podelím.
 lh5.googleusercontent.com/-...

YqZyhi6XYEk/Udh0Y7EdbBI/AAAAAAAABuk/lbObnMZESM4/w769-h577-no/Kol%25C3%25A1%25C5%25BEe22.jpg




katka78
To je tak @havino , starosť, ale aj radosť súčasne. Či záhrada okrasná, alebo úžitková, veľmi to obdivujem, aj u mnohých ďalších tu na vareche, ako sa s láskou staráte, predsa je to aj drina. Koľko času tomu človek venuje, energie a potom sa z tých nádherných kvetov, alebo úrody teší.. stojí to zato. Pre mňa by bárs aj každý recept mohol končiť kvetom, ako to svojho času robila Izka a som rada, že to tu sem-tam niekto urobí. A ten kvietok 9 ročný je milý.. však ja ich vlastne oboch poznám z profilovky :-)
1x elixir
elixir
Ste ma potešili dievčence, kvietkami aj huňatými bytôstkami, @havino by som musela byť šiši-miši, aby som sa hnevala... :) O záhradku sa dobre staráte, je krásna ako z rozprávky. :)
katka78
Elixir má dobré srdce, som rada, že sa nehneváš a nás nevyháňaš, ale predsa už radšej do TS píšem pre @radost , prosím mrk :-).
1x elixir
afataga
naaadherne si upiekla a samozrejme aj odfotila, ani by som ine od teba necakala :-)
1x elixir
elixir
Ďakujem, krásne fotky, najviac sa mi páči tá prvá chlpatá kvetina, vyzerá ako vhodná obeť hladkacio-škrabkacieho komanda... :) Krásna je.
radost
krásavcovi sa sladko spí..keď mu pri hlave voňajú nízke floxy..
u nás už dokvitli..jo...50-asi-km nižšie..
1x elixir
elixir
@radost Toť krásavica :) To je predsa jasné, všimni si tie elegantne uložené labky, psia dáma. :)
1x radost
radost
oooo..meine babky...nevšimla som elegantne uložené labky..:-(...
:-)
1x elixir
frezia68
Zablúdila som pod recept ani nie kvôli receptu (prepáč @elix ír,veď bezlepkáč také obchádza ,no aj tak chválim Tvoju šikovnosť),ale kvôli tým krásnym prílohám,milým komentárom a ako sa každý svojou krásou chváli.Lebo to sú výsledky usilovnej práce,ktorú robíme radi a tešíme sa výsledkom.Či už je to záhrada,či zvieratká (okrem rodiny) .....radosť čítať :-)))
elixir
@salinka Peknučká je, malé maznadlo... sa tu z tých fotiek asi rozlejem :) Trávnatú plochu má na podporu trávenia? :)
salinka
Áno, museli sme jej vonku vykopať trs trávy, lebo mi chcela pojedať bylinky:-) A mačacia tráva jej nechutí. Ale sme poriadne odbočili od bazalkoého pečiva:-)))
1x elixir
elixir
Mne sa to odbočenie páči, ďakujem, že si pridala malú Salinku. :)
ywett
krásne fotky v komentároch ešte pribudli, som rada, že som sem ešte nakukla :)
Tá záhrada je prekrásna, tiež aj tie roztomilé zvieratká :) My máme 6- ročného zákrslého králika, je to dcérkin miláčik...náš Ňufko :)...preto recepty na králiky radšej obchádzam
1x elixir




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia