Pečivo pod vodou fotorecept

mrcookiecook - fotkamrcookiecook, 3. januára 2015

Túto slanú, syrovú pochúťku robievame už tradične na Silvestra. Recept pochádza zo starého časopisu Život. Ako som si všimol, podobných receptov je tu viac. Hádam Vám zachutia aj tieto... ;-)

90 minút
príprava

Suroviny

500 g
1/2 kocky
štipka
štipka
300 g (alebo hera prípadne palmarin)
6 PL
1 ks (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na doske zmiešame múku s rozmrveným droždím (približne polovica kocky 15 - 20 g) pridáme tuk alebo maslo, soľ, cukor a mlieko...

    Pečivo pod vodou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto... :-)

    Pečivo pod vodou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto vypracované cesto vložíme asi na hodinu do studenej vody...

    Pečivo pod vodou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine osviežujúceho kúpeľa v studenej vode cesto vyberieme, utierkou mierne osušíme a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku približne 6 - 7mm...

    Pečivo pod vodou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyvaľkané cesto potrieme rozšľahaným vajcom...

    Pečivo pod vodou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vajcom potreté cesto posypeme strúhaným syrom a mierne osolíme...

    Pečivo pod vodou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rádlikom cesto pokrájame na tyčinky...

    Pečivo pod vodou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plech poprášime soľou...

    Pečivo pod vodou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na takto pripravený plech poukladáme nakrájané, syrové tyčinky a upečieme do zlatista. Teplota závisí od typu rúry. (v mojom prípade 100°C)...

    Pečivo pod vodou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a dobrú chuť! :-)

    Pečivo pod vodou (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Slané chuťovky, Pečené

Diskusia k receptu

smejkad
plech posypat solou?
zaujimave
a ako dlho vydrzia fajne?
dara2112
Toto nepoznám ponorené vo vode? aký to má výzmam? Sory dávam asi blbé otázky ja nezbalec a to mám už dost rokov;-) :-)
feromon
100°C je na pecenie s mukou malo. Pecivo s mukou by sa malo piect pri teplote vyssej ako 150°C, len tak sa spravne prepecie. Toto je typ krehkeho cesta, ktore sa pecie okolo 180°C. Pri nizsej teplote uteká z cesta tuk, vytecie von a pecivo je suche a tvrde.
sovka62
Jejda, toto si pamätám! Pre dieťa úžasný zážitok, mama zamiesila a guľu cesta vložila do vedra plného studenej vody. Nechápala som, veď inokedy kysnuté cesto opatrovala ako novorodenca, pekne v teplúčku a keď sme lietali cez kuchynské dvere von a dnu, sľubovala nám výprask utierkou. A tu zrazu studená voda! Bola to detektívka a ten pocit, keď sa cesto vo vode začalo dvíhať a postupne vyplávalo na hladinu! Vtedy bolo hotové a mohlo sa s ním pracovať. Čo vám mám povedať, mamu som považovala za kúzelníčku, veď kto by toto dokázal?
Mávali sme ho na sladko. Horúce sme vyberali z plechu a obaľovali v práškovom cukre s vanilkou a ako malú ma prekvapovalo aj to, že cukor na koláčikoch pekne držal. Dnes už viem, že je to pre vysoký podiel tuku v ceste, ale vtedy to bol pre mňa ďalší prejav maminej šikovnosti.
afataga
vyzeraju dobre, isto maslo nie tie hnusne tuky, ale 100° sa mi zda malo na pecenie kysnuteho cesta, to sa ti naozaj upecie?
@brambora bola by som zvedava ako by si sa ty ksichtila :-)
marikahr
robila som na vianoce "vyskoč z vody" makové rožky; tvoja slaná verzia je tiež zaujímavá, niekedy urobím ;-)
mrcookiecook
@afataga naozaj sa upečú krásne do zlata. Nie je to typické kysnuté cesto. Tých kvasníc tam ide máličko. Ja som aj v postupe písal, že záleží od trúby. Na tej našej stačilo 100°C... A vďaka za pochvalu. :-)
bubaya
U nás sú to Podvodníky. Je s tým trocha viac roboty, ale oplatí sa, výborné pečivo. Aj recept je veľmi dobre spracovaný.
annan
Aj ja ich pečiem už roky,je to starý recept,pekával sa na vianoce,ako drobné pečivo,aj preto,že bol lacný.Cesto je krehké,uplne sa rozplývana jazyku.Oporučam.
ivan14
Já dělám podobně tyčky, se sýrem uvnitř i navrch. Strašně se to lepí, ale stojí to za to.