Tyčinky pod vodou

horalka66 - fotkahoralka66, 1. augusta 2012
Tyčinky pod vodou
Foto: horalka66

Viem,že je tu veľa receptíkov na slané tyčinky,ale tento je trocha iný.Mám ho od mojej maminky a dlhé roky ho robievam na slávnostné príležitosti,pretože Zobraziť celý popisViem,že je tu veľa receptíkov na slané tyčinky,ale tento je trocha iný.Mám ho od mojej maminky a dlhé roky ho robievam na slávnostné príležitosti,pretože je veľa kúskov a je mňamkový :-)

Suroviny

50 Dkg
1 a pol kocky
30 Dkg alebo Hera
6 PL lyžíc
1 ČL
1 ČL
 na potieranie
 na posypanie cesta




Postup

  1. 1

    Vypracujem si cesto a to tak,že múku si dám na dosku,posypem si to soľou a cukrom,pridám si tuk a droždie rozmiešané v 6 lyžiciach mlieka.

    Tyčinky pod vodou - obrázok 1
  2. 2

    Potom si to dám do misy a zalejem studenou vodou.odložím do chladničky na jednu hodinku.Pozor nie na dlhšie,lebo by sa cesto rozpadlo.

    Tyčinky pod vodou - obrázok 2
  3. 3

    Vychladené cesto vyberiem z chladničky a vyutieram ho.Rozdelím si ho na dve časti ,lebo v chladničke narástlo :-)

    Tyčinky pod vodou - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkám si ho,potriem rozhabarkovaným vajíčkom,posolím,porascujem a nakrájam na tyčinky radlíkom.

    Tyčinky pod vodou - obrázok 4
  5. 5

    Dáme tyčinky na slabunko vytretý plech tukom a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút. Proste kým nebudú pekne ružovučké. :-) - hotovo.

    Tyčinky pod vodou - obrázok 5
  6. 6

    Vydržia dlho chutné-dobrú chuť.

    Tyčinky pod vodou - obrázok 6

Diskusia k receptu

brmbolka
podľa postupu: kvások sa nerobi, však? aj u nás je slané pečivko pred sladkými dobrotkami, ďakujem za pozoruhodný a určite chutný receptík.
sovka62
Recept na cesto kysnuté pod vodou sem kedysi pridala @bozulka. Som jej nesmierne vďačná a tebe tiež. Je to starodávny recept, už moja mama (ročník 1918) podľa neho pekávala (ale keď som sa jej pýtala na recept, už si ho nepamätala). Myslím si, že je skvelé, keď si pripomíname takéto staré, nezvyčajné postupy, bola by škoda, keby zanikli.
A už len dve poznámky:
Cesto vložte do hlbokého hrnca alebo do vedra so studenou vodou. Cesto je hotové, keď vypláva na povrch, takže nemusíte sledovať hodiny, ani ho dávať do mrazničky.
Z cesta sú výborné aj sladké keksíky. Mávali sme ich na Vianoce. Cesto sa povykrajovalo formičkami, upieklo a horúce obaľovalo v zmesi práškového a vanilkového cukru. Skúste, sú úžasne krehké, rozplývajú sa na jazyku.
3sandra3
fíííha,,, zaujímavá novinka pre mňa,,, vyskúšam aj tento spôsob
3sandra3
ešte som sa chcela opýtať, tých kvasníc je správne množstvo?
marianne69
pekučké,ja mám recept na vodové rožky,ale sladké.Veľmi starý,prastarý recept,niekedy pridám,ešte starká pekávala.Ukladám si aj toto cesto na slano,ďakujem...
horalka66
ďakujem Vám dievčence a veru je to starý receptík. Kvások sa nerobí..iba do mlieka sa dá droždie a premieša a vyleje do cestíčka :-)...množstvo droždia je správne--keby si dala viacej tak to cítiš v tyčinkách....som rada tu medzi vami-aj keď neprispievam nejak ,tak pečiem a varím podla vašich receptov a vždy je tu pohodička..ešte raz moc ďakujem všetkým :-)
radulienka
Ako vraví Sovka, vždy je príjemné sa k niečomu vrátiť, aj moja babička také robievala, určite ich vyskúšam a prosím @marianne69 , aby vložila tam ešte ten svoj, ktorý spomína, poteší určite aj viac varecháčiek či varecháčov. Vždy sú 1000x lepšie, ako tie kupované. A keď má človek fantáziu, môže to posypať čímkoľvek a zožne veľký úspech. @horalka66 , vďaka za krásny recept...
horalka66
Radulienka dík za pochvalu a ako hovoríš staré ale super dobré receptíky vždy aj mňa potešia :-)
marianne69
@radulienka urcite vlozim,su vynikajuce,piekavala ich starka aj moja mama,nic sa nevyrovna tej chuti,ked som doviedla domov kamaradky a mama ich ponukla tymyto vodovymi rozkami(jablkove,orechove,makove...)vzdy povedali,ze este lepsie nejedli,rozplyvaju sa na jazyku a su uzasnej chuti,ktoru mam zakodovanu v pamatovych poharikoch od detstva...
alena45
už dva roky mám tieto tyčinky pod vodou nafotené a stále som ich nepridala a ako vidím, už ani nepridám. Sú najlepšie, aké som kedy jedla, robím ich už dobrých 20 rokov vždy na Vianoce, z dvoch dávok, aby vyšli aj na Silvestra.
alena45
ešte dodám, že ich posypávam sezamom. Keby som vedela to foto pridať...
alena45
C:UsersAliPictures2011-07-31 varechapecivo pod vodou.JPG
honestka
taktiez robievam touto technikou a vobec, ked mam cas, tak radsej vsetko -kysne- /hlavne chlieb a makovniky/ v chlade a pomaly.
cesto tak dosiahne nielen prefect jemnost a vlacnost ale aj chut, pretoze zrejme este aj tak nachyta prirodzene kvasinky zo vzduchu.
tycinky su krasne.
alena45
neviem to, tiež mám len link
som blondína, ale chcem trošku tmavší odtieň, možno mi potom docvakne.
fialka49
V písanke po mame poznám presne tento recept ako Vyskoč z vody. Je vynikajúci.
marijanka712
@fialka49 aj u nás pod tým názvom sa hovorí tomuto cestu a pred 45 rokmi na mojej svadbe som sa po prvýkrát s týmto cestom stretla a tiež sa robili z neho slané keksíky boli fantastické do dnes som ho sama nerobila . ďakujem @horalka66 za pripomenutie iste ho teraz vyskúšam podla tohto rp.Tvoje tyčinky sú ukážkové
smorko
Ukladám a dík za recept.Tyčinky nemajú chybu...
horalka66
marijanka712 ďakujem za pochvalu a veru niekedy vyskúšaj ich :-) a smorko tebe tiež dík :-))
alena45
toto je moje pečivo pod vodou, okrem tyčiniek sa dá aj ľahko vykrajovať


alena45
@horalka66 , ďakujem, ešte som chcela povedať, že v mojom recepte mám takú zaujímavosť - plech posypeme soľou a potom kladieme tyčinky.
horalka66
@alena45 ty si šikovná gazdinka a je to zaujímavé s tým posoleným plechom...keď zase budem ich piecť,tak už podla teba...ďakujem ešte raz a cením si rady,lebo veď celý život sa učíme :-)
jerica
@horalka66 ja si tiež spomínam ako sme mávali u našich starkých na vianoce sladké krehučké pečivko , ako píše @sovka , vyskúšam, @alena45 nemáš chybu :-)
piczur
tak toto vyzerá tak nádherne že teplo nepteplo zapínam rúru uložené a idem skúšať mňam teším sa :)
medovnicek
ja som robila dávnejšie topený závin a veľmi sa mi pozdával, najskôr som si to kysnutie vo vode nevedela predstaviť, ale keďže veľmi rada skúšam novinky, tak som sa odhodlala a neobanovala som, určite vyskúšam aj tento tvoj recept na tyčinky, tie majú radi moji chalani
zdezda
receptík aj komentáre okolo neho ma moooooooc zaujali, aj som sa pobavila, ešte som o takom niečom nepočula, takže túto metódu kysnutia určite vyskúšam čo najskôr a dám vedieť, ako to dopadlo :-)krásny víkend prajem, všetkým
bozulka
@horalka , ty to máš fotorecept,ja som v tom čase ešte nevedela pridávať fotky.Bolo to veľmi obľúbené pečivo môjho manžela,ktoré som robila niekoľko krát za rok.Fotky už asi nepridám lebo neviem či ešte budem niekedy robiť tieto dobroty.
horalka66
@bozulka pozrela som tvoj receptík a je tiež fajn..niekedy si ho vyskúšam. Chápem aj to,že foto nemáš...ale nech teší tvoje srdiečko,že tvoj receptík neupadne do zabudnutia
tonicka53
@horalka66 u nás sa toto cesto volá že "vyskoč z vody" :-)
už som na neho aj zabudla, vďaka za pripomenutie;
máš pekný fotorecept, šikovná si !
nonna
Tak takéto môžem furt. Slanosti, to je moje. Veľa pozdravov z NR do Martina!
horalka66
@nonna jáj som až teraz zaregistrovala,že pozdravuješ Martin :-)) aj ja Nitru zdravým a aj ja slané veci môžem vždy :-))
iva2111
@sovka62 - i já mám recept na těsto, kynuté pod vodou. Je po babičce (roč.1920) a ta ho měla od své tety. Je to výborné pečivo, jako tuk je použito máslo.
xenia64
Ďakujem Horalka 66. Tento recept mám už veľmi dávno, ale nejak mi nenapadlo robiť z neho tyčinky. Áno je to tak, cesto nemusíme dávať do chladničky a sledovať čas. Samo vypláva na povrch, osušíme ho, na pomúčenej doske rozvaľkáme, dobre sa s ním pracuje, plniť na sladko, slano, rôzne šatôčky, a podobne. Ešte raz ďakujem za pripomenutie.
ivan14
Tyhle slané tyčky dělám už hodně dlouho, a v množství větším než velkém :-). Je totiž po nich velká sháňka. Jen si už nepamatuju, jestli mi ten recept dala moje máma nebo tchyně... Tyčky dělám dlouhé, i za cenu, že se při přepravě sem-tam polámou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia