Pečený slivkový lekvár fotorecept
Foto: sdb
Nedávno som čítala vážnu diskusiu až hádku na tému džem vs. lekvár. A aha, varecha to spracovala, takže ja Vám predstavím svoj pečený lekvár. Zobraziť celý popisNedávno som čítala vážnu diskusiu až hádku na tému džem vs. lekvár. A aha, varecha to spracovala, takže ja Vám predstavím svoj pečený lekvár. :)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Je to veľmi jednoduchý recept na zapamätanie. Pripravte si slivky a upečte ich:) Odporúčam aspoň 5 kg, tak ako by Vám odporučil možno aj niekto iný, ja Vám prezradím prečo. Vlastná skúsenosť ma naučila, totiž ja som slivky robila z asi 1 kg očistených sliviek a vyšli dva 150 ml poháriky. Určite to stálo za to, nabudúce však vezmem viac, aby sa oplatilo mať tak dlho zapnutú rúru... a cena džemu dramaticky klesne :D
-
2
Slivky preberte, očistite, nakrájajte podľa možností vášho mixéra, ak sú veľmi prezreté, bude stačiž ich aj rozmačkať. Ak sú naopak skôr nezrelé a potrebujete ich pred dovolenkou spracovať, pridajte pár fíg alebo datlí, ideálne na noc namočených vo vode. Podľa chuti, na kilo možno 2 - 3.
-
3
Roztlačte alebo rozmixujte zmes. Ak máte radi škoricu pridajte ju, na kilo pokojne čajovú lyžicu. A aj rum môžete. To Vám neporadím koľko, pretože džem robím pre deti. ;)
-
4
Vlejte do čistého suchého plechu a pečte na 160°C asi 3 - 4 hodiny podľa hrúbky vrstvy sliviek. Každú hodinku džem premiešajte, aby sa rovnomerne piekol a odparovala voda. Či je džem hotový uznáte sami podľa jeho hustoty a konzistencie. My sme nás výsledok kvôli deťom po pečení ešte rozmixovali a natlačili do pohárikov, liať sa nedal. :) Prokryte handrou alebo dekou a nechajte postupne chladnúť.
-
5
A ako nazvať výsledok Vašej práce? To si prečítate napríklad tu: https://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je-v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html.
- 6
A prečo slivkový? Prikladám výňatok článku s jeho pozitívami (zjedzte ich pár pri práprave, vitamín C je najlepší z čerstvých): Slivky sú plné betakaroténu a antioxidantov, ktoré sú prospešné nášmu telu. Tieto zlúčeniny chránia pred rôznymi typmi rakoviny ako rakovina pľúc, ústnej dutiny atď. Ďalší antioxidant známy ako Anthocyanins, ktorý je v slivkách prítomný, zabraňuje poškodeniu telových buniek. Jednou z dobrých nutričných výhod sliviek je to, že pomáhajú pri trávení potravy, pretože sú obohatené o diétne vlákniny. Tieto plody obsahujú aj sorbitol a isatín. Spoločne všetky tieto látky regulujú tráviaci systém a pomáhajú proti zápche. Sušené slivky obsahujú tiež dôležité vitamíny a minerály. Ich konzumáciou získavame celkový denný príjem vlákniny, vitamínov, minerálov a fenolových zlúčenín. Slivky obsahujú minerály ako draslík, fluór a železo, ktoré sú potrebné pre tvorbu červených krviniek. Taktiež priaznivo pôsobia na krvný tlak a srdcovú frekvenciu. To je dôvod, prečo nutričné výhody sliviek pomáhajú chrániť zdravie nášho srdca. Vitamín A, ktorý sa v slivkách nachádza, je dôležitým pre zdravé oči a dobrý zrak. Udržuje zdravú sliznicu a vláknina známa ako zea xantín blahodarne pôsobí na sietnicu oka a, zároveň, chráni oči pred škodlivým UV žiarením. Polyfenolické antioxidačné látky, ako sú luteín, kryptoxantíny a zea xantín znižujú množstvo škodlivých voľných radikálov na telo a tiež oddiaľujú proces starnutia. Slivky obsahujú tiež vitamín B komplex či vitamín B6, ktoré narušujú molekuly sacharidov, bielkovín a tukov a metabolizujú ich. Vitamín K zase zabraňuje zbytočnému zrážaniu krvi po celom tele, čím udržiava dobrý krvný tlak. Nutričné hodnoty sliviek pomáhajú udržať zdravé kosti a chránia pred ochorením kostí spôsobeným v dôsledku starnutia. Výživa sliviek zahŕňa aj veľké množstvo antioxidantov, ako je obsah vitamínu C, ktorý chráni organizmus pred infekčnými ochoreniami.
Tiež slivkový lekvár:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
U nas to bola "cista robota", takze pokial sa to nestane pri miesani, pravdepodobne by mala ostat cista.
Niekto dáva aj klinčeky, badián, rum. Alebo kvôli konzervácii kávovú lyžičku rumu na lekvárik, potom zavrieť, obrátiť a nechať vychladnúť.
@Sdb
...lekvár je už urobený, aj pekáč vyleštený a odložený. Bola to dobrá práca, len slivky sa zvarili z troch kíl na tri trojdecové fľaštičky. Ďakujem za recept aj za rady :-))
Aj tak ďakujem za recept a keď ešte niekomu inému z rodiny okrem mňa začne chutiť lekvár a budem robiť na kilá, tak sa k tomuto receptu určite vrátim.