Slivkový lekvár

Pečený slivkový lekvár (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Nedávno som čítala vážnu diskusiu až hádku na tému džem vs. lekvár. A aha, varecha to spracovala, takže ja Vám predstavím svoj pečený lekvár. :)

10
porcií
20 minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Je to veľmi jednoduchý recept na zapamätanie. Pripravte si slivky a upečte ich:) Odporúčam aspoň 5 kg, tak ako by Vám odporučil možno aj niekto iný, ja Vám prezradím prečo. Vlastná skúsenosť ma naučila, totiž ja som slivky robila z asi 1 kg očistených sliviek a vyšli dva 150 ml poháriky. Určite to stálo za to, nabudúce však vezmem viac, aby sa oplatilo mať tak dlho zapnutú rúru... a cena džemu dramaticky klesne :D
  2. Slivky preberte, očistite, nakrájajte podľa možností vášho mixéra, ak sú veľmi prezreté, bude stačiž ich aj rozmačkať. Ak sú naopak skôr nezrelé a potrebujete ich pred dovolenkou spracovať, pridajte pár fíg alebo datlí, ideálne na noc namočených vo vode. Podľa chuti, na kilo možno 2 - 3.
  3. Roztlačte alebo rozmixujte zmes. Ak máte radi škoricu pridajte ju, na kilo pokojne čajovú lyžicu. A aj rum môžete. To Vám neporadím koľko, pretože džem robím pre deti. ;)
  4. Vlejte do čistého suchého plechu a pečte na 160°C asi 3 - 4 hodiny podľa hrúbky vrstvy sliviek. Každú hodinku džem premiešajte, aby sa rovnomerne piekol a odparovala voda. Či je džem hotový uznáte sami podľa jeho hustoty a konzistencie. My sme nás výsledok kvôli deťom po pečení ešte rozmixovali a natlačili do pohárikov, liať sa nedal. :) Prokryte handrou alebo dekou a nechajte postupne chladnúť.
  5. A ako nazvať výsledok Vašej práce? To si prečítate napríklad tu: https://varecha.pravda.sk/magazin/dzem-lekvar-marmelada-aky-je-v-tom-rozdiel-/11242-clanok.html.
  6. A prečo slivkový? Prikladám výňatok článku s jeho pozitívami (zjedzte ich pár pri práprave, vitamín C je najlepší z čerstvých): Slivky sú plné betakaroténu a antioxidantov, ktoré sú prospešné nášmu telu. Tieto zlúčeniny chránia pred rôznymi typmi rakoviny ako rakovina pľúc, ústnej dutiny atď. Ďalší antioxidant známy ako Anthocyanins, ktorý je v slivkách prítomný, zabraňuje poškodeniu telových buniek. Jednou z dobrých nutričných výhod sliviek je to, že pomáhajú pri trávení potravy, pretože sú obohatené o diétne vlákniny. Tieto plody obsahujú aj sorbitol a isatín. Spoločne všetky tieto látky regulujú tráviaci systém a pomáhajú proti zápche. Sušené slivky obsahujú tiež dôležité vitamíny a minerály. Ich konzumáciou získavame celkový denný príjem vlákniny, vitamínov, minerálov a fenolových zlúčenín. Slivky obsahujú minerály ako draslík, fluór a železo, ktoré sú potrebné pre tvorbu červených krviniek. Taktiež priaznivo pôsobia na krvný tlak a srdcovú frekvenciu. To je dôvod, prečo nutričné výhody sliviek pomáhajú chrániť zdravie nášho srdca. Vitamín A, ktorý sa v slivkách nachádza, je dôležitým pre zdravé oči a dobrý zrak. Udržuje zdravú sliznicu a vláknina známa ako zea xantín blahodarne pôsobí na sietnicu oka a, zároveň, chráni oči pred škodlivým UV žiarením. Polyfenolické antioxidačné látky, ako sú luteín, kryptoxantíny a zea xantín znižujú množstvo škodlivých voľných radikálov na telo a tiež oddiaľujú proces starnutia. Slivky obsahujú tiež vitamín B komplex či vitamín B6, ktoré narušujú molekuly sacharidov, bielkovín a tukov a metabolizujú ich. Vitamín K zase zabraňuje zbytočnému zrážaniu krvi po celom tele, čím udržiava dobrý krvný tlak. Nutričné hodnoty sliviek pomáhajú udržať zdravé kosti a chránia pred ochorením kostí spôsobeným v dôsledku starnutia. Výživa sliviek zahŕňa aj veľké množstvo antioxidantov, ako je obsah vitamínu C, ktorý chráni organizmus pred infekčnými ochoreniami.