Pečený bítrút so sladkými zemiakmi fotorecept

titinko - fotkatitinko, 19. februára 2016
Pečený bítrút so sladkými zemiakmi (fotorecept)
Foto: titinko

Milí moji, dnes to bude o prílohe = beetroot (cvikla), sladké zemiaky & mrkva. Škorica dáva tomu riadne grády! Túto prílohu prikladáme k pečenej rybke či mäsku, alebo chrúmame keď je chuť na niečo sladké a zároveň zdravé!

2
porcie
5 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks
3 ks
2 ks
1/2 ČL
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1 PL (alebo olivový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nakrájame si očistenú mrkvu, sladké zemiaky a červenú cviklu.

    Pečený bítrút so sladkými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prihodíme kokosový olej / alebo prelejte olivovým olejom, pridáme soľ, papirku, mletú rascu, škoricu a chilli. Zmes premiešame a pečieme na 200°C v čase 25 minút.

    Pečený bítrút so sladkými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas pečenia raz premiešame a to v 10. minúte. Ideálne je piecť spolu naraz s rybou či mäsom. V jednom pekáči, alebo o riadok nižšie. Chute a vône sa vedia krásne premiešať. Nakrájame si petržlenovú vňať.

    Pečený bítrút so sladkými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V poslednom bode zeleninu vytiahneme z rúry, ochutnáme, prípadne dopečieme. Premiešame s petržlenom a podávame.

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
@Titinko přiznám se, že batáty jsem ještě nikdy nezkoušela a podle toho, co o nich čtu, přece jenom je mezi klasickou bramborou a batátem chuťový /a snad i konzistenční/ rozdíl. Můžeš mi to přiblížit?! Děkuji!
Veľmi dobré.Tá škorica je zaujímavý nápad.Cviklu som už piekla, ale s mrkvou a tekvicou, batáty ešte nie. Po upečení som si do toho zamiešala kapari. Dobrý a hlavne zdravý recept. 5*
Aké masko sa k tomu najlepsie hodi , netreba to trosku podliat ? Kombinacia repy, mrkvy a batatov sa mi velmi paci. V severnej Afrike sa skorica bezne pridava do Kuskusu a do tajin. Chutove to nie je sladké, ale "vskriesi" to doslova chut ostatnych prisad. Doporucujem vyskusat .
@Haji (20.2.2016 10:36)

A nie len to! Sladký zemiak má menej kalóríí, na 100g má 55mg sodíka (oproti zemiaku 6mg), 14187iu vitamínu A (oproti 1iu v zemiaku!!!), 30mg kalcia (oproti 12mg) 22mg vitamínu C (oproti 18mg) viac vlákniny atď atď. Celkovo dá jeden veľký zemiak celkovú dávku až 2 vitamínov, rozpúšťa cholesterol, má veľké množstvo betakaroténu a stavím sa, že nájdete oveľa viac výhod počas vlastného "mini-výskumu". Chuťovo - je sladší. Žiaľ, nemám to k čomu prirovnať. Je to ako pri viacerých odrodách zemiakov, aj tu sú niektoré sladšie, niektoré viac hydratované. Pri sladkých zemiakoch je textúra (konzistencia) viacej premenlivá, variabilná ako pri obyčajných. Nie je taká vláčna ako pri normálnych zemiakoch. Tieto sa varia trochu dlhšie, sú tvrdšie a majú oranžovú farbu. Kúpte si jeden, nič za to nedáte :) P.S.: viem, nie sú to zemiaky ;)
@Chorvatka (20.2.2016 23:36)

Tak tak chorvátka, ja len súhlasím! A dokonca tu máme dva druhy škoríc! Jedna je pravá Ceylónska! Nemá takú výraznú chuť, ale má všetky blahodárne účinky na telo aké poznáme. Druhá, je tá americká - nepravá (Cassia)! Je super výrazná, to je tá ktorá je v supermarketoch a dá super chuť všetkému. Bohužiaľ, táto nemá v porovnaní z tou originál ani štvrtinu blahodárneho účinku! :/
A mäsko? Ja to nehrotím. Čo máte rada, k tomu si to priložte :) Ja som skúsil rybu a kuracie. Funguje :)
Ja k tomu dávam zvyčajne aj pár kúskov obyčajných zemiakov. Bez mäsa... Doteraz som ale používala koreninovú zmes na "americké zemiaky", musím vyskúšať s tou škoricou.

Pridaj komentár k receptu: