Pečené zemiaky /fotorecept/

svetlana9 - fotkasvetlana9, 30. marca 2011
Pečené zemiaky /fotorecept/
Foto: svetlana9

Zemiaky sú moje najobľúbenejšie jedlo a to v akejkoľvek úprave. Pečené ich pripravujem takto:

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

2 kg
1,5 kávová lyžička
2 kávové lyžičky
2 kávové lyžičky
1 kávová lyžička
 primerane
 primerane




Postup

  1. 1

    Obielené zemiaky nakrájame na tenké kolieska. Vo väčšej miske ich zmiešame s uvedenými ingredienciami.

    Pečené zemiaky /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý dáme aj alobal. Vysypeme zemiaky. Vložíme do rúry vyhriatej cca na 180 stupňov. Pečieme 45 minút.

    Pečené zemiaky /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Podávame s kapustovým šalátom, alebo inou prílohou, ako hlavné jedlo.

    Pečené zemiaky /fotorecept/ - obrázok 3

Diskusia k receptu

dorisa
Mňam,pečené zemiaky v rúre mame doma velmi radi, k tomu sladke,alebo kyslé mlieko.
marianne69
...aj my lubime pecene zemiacky,ale ta citronova stava v nich ma dostala,to som este nepocula,ale za vyskusanie to stoji.....sama som zvedava na tu chut s nou...
hortenzia51
..zase dobré zeleninkové jedlo,, zeleninku môžem stále.aj tak isto ako píše @dorisa mám rada k tomu kyslé mlieko,s tým citronom skýsim aj ja zase dobrý nápad..spomienka na babku tá nám tiež piekla zemiačiky ale len z masťou ,soľou a razcou k tomu domáce kaslé mliečko..
frona
a čo tá citrónová šťava,okrem kyslosti, so zemiačkami urobí? :))))
svetlana9
pre @frona - zemiaky nie sú od citrónovej šťavy kyslé, ostanú krásne žlté, citrón tam necítiť, ale zemiačky sú veľmi chutné
evanaaa
Krásne opečené zemiačky, ale ten citrón.....no, neviem, nemám rada kyslasté, radšej sladšie aj zemiaky. Raz nám dali v Grécku tuším prílohu k mäsu opečené zemiaky a boli kyslé, ako som si všimla, Slováci ich nejedli. Takže je to otázka chuti. Ale ináč, aj ja ich miešam s rôznymi prísadami ( č. paprika, petrž. vňať, rasca, pažítka, suš. cibuľa a pod.).
evanaaa
P.S.: Ak sa pečú Á-čka, nemali by sa rozpadávať, len B A C-čka.
svetlana9
milé varecháčky - tej citrónovej šťavy tam nie je liter - ale na tie dve kilá zemiakov tak pol deci, je to rozmiešané - treba naozaj skúsiť upiecť a potom sa presvedčíte, že zemiaky vôbec nie sú kyslé, naopak sú veľmi chutné, neočernejú po vybratí z rúry. Varím od 11 rokov svojho veku, mám už 57. Poviem pravdu a na rovinu - nikdy som nekupovala zemiaky podľa varného druhu, rozlišovala som len žlté a ružové. Zemiaky sú moje najobľúbenejšie jedlo, ktoré keď nemám nie som najedená. V akejkoľvek úprave - vyprážané, na kyslo, do polievok, hranolky, varené, zemiakové lokše - veď Vy viete, čo všetko sa dá zo zemiakov uvariť. Raz som sa tak o zemiakoch rozrozprávala pred mojim otcom a on hovorí - a prečo nenapíšeš knihu, keď toľko o zemiakoch vieš. Ale ja viem, že nič neviem.....a to čo viem, s tým sa chcem podeliť s Vami aspoň touto cestou.
hortenzia51
juuuj akú vedu tu robite z tých zemiakov,, už naší predkovia vedeli,že zemiaky sú náš druhý chlieb,@svetlana9 nám tu dala návrh ako sa duju aj inak upiecť zemiaky, komu sa nepáči nech z toho tu nerobi kovbojku...
lyali
Som veľmi zemiaková. @svetlana9 , keď ich nemám, aj mne veru chýbajú. A citrón, prečo nie. Treba skúsiť. Vďaka za recept :-)
cchikung
AK máš slabý alobal môže sa roztrhnúť pri miešaní a tak istota je papier na pečenie.Konečne som objavila dobrý recept na pečené zemiačky.Ja tiež,ak nemám zemiaky som hladná.Vyskúšam.
mejinka
Ja dávam takto uvarené zemiaky variť a keď začnú vrieť, dám do nich asi 1 lyžicu ocot. Nechám prevrieť, vodu vylejem a zemiaky okorením. Dám piecť. Neviem, čo tam urobí ten ocot, ale zemiaky sú veľmi chutné
svetlana9
@haston asi rada čistí plechy, tak nech si dáva iba jednu vrstvu alobalu - xixixixi. Keby nemalo zmysel dať na plech dve vrstvy ochranné, tak by som to nepísala. Ale najlepšie sa učí na vlastných chybách. Xi. Pre @mejinka - ten ocot tam dávaš preto, lebo v súčasnosti sú veľmi nekvalitné zemiaky a po scedení očernejú. Ten ocot to nedovolí.
marianne69
....tak som zemiacky s tou citronovou stavou,vyskusala a boli vyborne,uz budem tak robit i nadalej,dodala taky vybornu sviezu chut...dakujem:-)
jerica
nič zložité jednoduhé a výborné návštevu si pohostím pridám kuracie krídielka a šalátik :-) mňam:-)To určite nikto neodmietne:-)
svetlana9
@marianne69 a @jerica - ďakujem za dôveru a že ste vyskúšali môj recept - je to naozaj veľmi chutné - ako píše marianne69 - zemiaky s citrónkou majú výbornú sviežu chuť
kwitek
je to pravda s tým citronom,zemiačiky su užasnééé,dakujem za receptik mam to odskušanééé a nekritizujem čo odskušane nemam..:-)
svetlana9
@kwitek - som rada, že si to vyskúšala a že Vám chutilo, aj za odkaz pre iných v tej poslednej vete - xixixixix ..........
masielko9
akurat akuto zmenu som hladala mam mamocene masko v marinade a chcela som k tomu neaku zmenu ako kazdonedelna klasika urcite vyskusam:)
svetlana9
@kimlo - tie Tvoje môžu byť senzačné, lebo je tam aj kôra z citróna- uložím do KK a vyskúšam - vďaka
svetlana9
@masielko9 - neboj sa tých citrónových zemiakov - len ich nenechaj dlho piecť, lebo s tým citrónom sú akosi vždy skôr hotové - :))
jozka2
tak toto je recept a ta citr.stava im doda smrnc,skuste pokvapkat aj hranolkt s citr.stavou to jedobrota.
methi
S citronom som este neskusala, nabuduce skusim. Ja mam rada takto: zemiaky, sol, cesnak, olivovy olej a certsvy tymian. Ani maso k nim netreba :)


aja1616
výborné, odteraz pred pečením vždy zemiaky premiešam s citr. šťavou, aj keď ich robím na rôzne iné spôsoby, fakt sú akési lepšie a krajšie
kimlo
Robil som ich, nedal som vegetu a sú dobré aj bez nej, vďaka za recept...


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia