Pečené mäso, dusená kapusta, knedle fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. decembra 2013

Tak toto je moje najobľúbenejšie jedlo na svete!Aj v reštauráciách si ho zvyknem objednať,semtam ma prekvapia kvalitou,ale domáce je domáce!

6
porcií
30 minút
príprava
100 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g (krkovička)
2 PL
1 PL
podľa potreby
1 ČL
Na knedle:
400 g
20 g
2 dcl
1 ČL
2 ČL
 na vymastenie
Dusená kapusta:
600 g
0,5 ks
2 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme,nakrájame na menšie kusy,osolíme,posypeme korením na bravčové pečené a pomiešame s rozpustenou masťou v pekáči.podlejeme vodou(cca2dcl),zakryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi hodinu.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po hodine mäso odkryjeme,pootáčame,rozdelíme prípadné spečené kusy a pečieme dalej odokryté ešte asi 30 minút pekne do červena

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Správne upečené mäso sa rozplýva na jazyku a je chrumkavo červené.V skutočnosti je krajšie,ten foťák je o ničom:-)Mäso vyberieme do misy,výpek vlejeme do kastrólika a ked je ho málo,nadstavíme ho masovým vývarom rozmiešaným s troškou Solamylu,alebo hl.múky a necháme prevrieť asi 3 min.Pozor,ak je výpek moc slaný,pridáme namiesto vývaru len vodu(alebo vývar bez soli),to už každý podľa svojej chuti.My máme radi veľa šťavy na knedle,preto dorábam.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto na knedle si zarobíme už počas pečenia mäsa,len to dávam zvlášť,aby to bolo prehľadnejšie. Vo vlažnom mlieku s cukrom rozmrvíme droždie,necháme napučať. Múku zmiešame so soľou,pridáme napučané droždie,podľa potreby ešte vlaž.vodu a vymiesime vláčne cesto.Necháme ho prikryté kysnúť na teplom mieste asi 40-50min.Po tomto čase sa zvykne zdvojnásobiť jeho objem,tu už pekne nakyslo:-)

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na tri rovnaké časti(ja mám menší priemer paráka-20cm,kto má väčší,môže aj na 2 časti),uhnetieme bochníčky a z nich podlhovasté formy knedlí.Necháme ešte asi 15min.podkysnúť.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na väčší hrniec naplnený asi z1/3vriacou vodou položíme parák,ten potrieme tukom a uložíme naň knedľu,zakryjeme a necháme pariť asi 20min.Voda musí stále vrieť,aj ked nie na plné pecky.Naparenú knedľu vyberieme na dosku,popicháme na viacerých miestach špáradlom,aby unikla zvyšná para a pokrájame až po vychladnutí. Dobrá knedľa je ľahká a na reze pekne bublinkavá.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dusená kapusta: kyslú kapustu podľa potreby prepláchneme(ak je moc kyslá).V hrnci rozpálime lyžicu oleja,prisypeme kryšt.cukor a na drobno pokrájanú cibuľu.Stíšime plameň a miešame,pozor na pripálenie,radšej pomalšie ako rýchlo:-)Cukor sa rozpustí,skaramelizuje a cibuľka upečie práve naraz(nesmie dymiť)týmto dostane kapusta peknú hnedšiu farbu.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nasypeme sem kapustu a poriadne premiešame.Solíme len surovú hlávkovú kapustu(kvasená už osolená býva),môžeme pridať rascu(naša domakvasená kapusta je s rascou),zakryjeme a dusíme do zmäknutia.K hlávkovej pridáme po udusení ocot podľa chuti.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové jedlo naberieme na tanier,polejeme šťavou a zaprajeme všetkým dobrú chuť!

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Klasika ktorú robí každý podľa seba a vždy je kuchárka pochválená, lebo takej dobrote neodolá. Mne samozrejme ako vždy vadí že mäsko nie je robené s cibuľou a cesnakom, ale ochutené práškom - no ale na hubatú nedajte a ak vám chutí s práškom len papkajte. Inak tie knedle sú na 1 s hviezdičkou a kto má rád kyslú kapustu tak sa mu iste zavďačíš. U nás knedlo-vepřo-zelo na český spôsob: s pečeným bravčovým s cesnakom, cibuľou a rascou aby bola kvalitná šťava na polievanie knedlí a čerstvou kapustou buď bielou alebo červenou, nie kyslou ..... no a to vám je dobrota!!!!
Totálne odveci recept. Knedla.... Cesto jak lepidlo... Podliat mäso 2 dcl vody? Sak to v tom plavalo. Iba kapusta bola dobra. Nie pre začiatočníkov!