Pečené jablká-čaj fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 16. novembra 2012
Pečené jablká-čaj (fotorecept)
Foto: ancicka

Tohto roku sa urodilo neskutočne veľa jabĺk, tak robím z nich čo sa len dá. Kedže sú aj padavky, tak som ich chcela využiť Zobraziť celý popisTohto roku sa urodilo neskutočne veľa jabĺk, tak robím z nich čo sa len dá. Kedže sú aj padavky, tak som ich chcela využiť aspoň časť. Takto pečené sa použijú v zime na čajík a taktiež aj na ovocný koláč, alebo ako plnka do palaciniek.

50-60 minút
na 180-200 °C

Suroviny

 očistené, nakrájané na kocky
 rôzné kompótové alebo mrazené
1/2
1/2 dl
1/2 kg
2 čl
5 - 6




Postup

  1. 1

    Použila som padané jablká.

    Pečené jablká-čaj (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si malé kompóty, jarabiny, egreša, hrušky a taktiež mrazené ríbezle. Môžeme použiť rôznr ovocie.

    Pečené jablká-čaj (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na hlboký plech som nakrájala na kocky očistené jablká.Na to som nakrájala na kolieska citrónu,

    Pečené jablká-čaj (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na to som rozložila kompótované ovocie aj so šťavou.

    Pečené jablká-čaj (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na to som rozsýpala štvrť kg cukru, 1čl škorice a pár klinčekov.

    Pečené jablká-čaj (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    To som zakryla vrstvou jabĺk až po okraj. Porozsýpala zvyšok cukru a škoricu a dala do rúry na 200°C piecť. Asi po 20 min. som jablká poprevracala a nechala som ich dopiecť. Pečú sa približne 50 - 60 min.

    Pečené jablká-čaj (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto upečené a horúce naplním do fliaš, ale kôrku s citróna vyhodím.

    Pečené jablká-čaj (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Fľaše pozatváram a otočím hore dnom.

    Pečené jablká-čaj (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Fľaše zakryjem a takto ich nechám do druhého dňa, kým nevychladnú. V tom teple sa viečka prilepia.

    Pečené jablká-čaj (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

nika60
Tak toto hneď zajtra vyskúšam, veľmi sa mi tvoj recept páči
marijanna
moja mama si do čaju nareže na kocky jablko cerstve a potom to ma ko ovocnu polievku namiesto večere...ale da to zabrat vypit salku caju s jednym jablkom moc syte..:) ale takto to nerobime...vyzera to skvelo...uložim..:)
jatea
Tento pečený čaj je výborný, robievam ho už dva roky. Pridávam aj obielený a pokrájaný pomaranč, citrón a polovicu grepu. Kvôli tomuto čaju som si v lete zamrazila aj červené a čierne ríbezle. Naposledy som primiešala aj kúsok pokrájaného ananásu.  pecenievarenie.blogspot.sk/2011/12/peceny-caj.html...
. Najviac nám chutí len tak s bielym jogurtom. Môžem len doporučiť.
ilusa
a ide sa na vec,nikdy som nerobila peceny caj a toto bude super,len neviem ancicka preco vyhodis tu korku z citrona,ved ta ma viac vitaminu ako duzina.Alebo zhorkne?
drobeceva
tým, čo váhajú, môžem len a len doporučiť...ja som urobila v lete z dvoch dávok...ale pridala som k jabĺčkam rôzne ovocie /hrušky, hrozno, pomaranč, maliny, kiwi/...je to vynikajúce.
ancicka
Dakujem za nehliadnutie rcp.@ilusa ,neviem,ale ja radšej dám kôrku preč,lebo je to na dlhšie.Toto som robila už štvrtú dávku,takže dúfam vydrží celý rok.
smorko
Pečený čaj robievam,tak môžem len a len vrelo doporučiť.
marijanka712
@ancicka máme rovnaké myslenie , aj môj čajik je už v komore tiež som už druhý krát robila prevažne sú tam jablká, ale aj hrušky , citron a ešte sa našli aj nejaké kyslé pomaranča aj mandariky to všetko je už vo flaškách u nás ide aj ako čaj ale hlavne do bieleho jogurtu je to lahôdka a na palacinky ako náplň a na to šlahačka no super kto to ešte neurobil - vrelo doporučujem ja asi na 2-3kg ovocia dávam 1/2 kg cukor , zvyknem naplniť rimský hrniec to je taká moja mierka a v tom aj robím....
helca103
ešte som to nikdy nerobila, ale podľa komentárov to vypadá skvelo
evanaaa
Pečený čaj som robila aj predminulý rok, niekoľko dávok, žiaľ, nedala som cukor, len sladidlo a začalo mi v pohároch plesnivieť, asi som to mala zužitkovať skôr, preto je tam cukor ako konzervant vhodný a aj alkohol - um. Robila som aj čiste len zo sliviek, skoro ako lekvár, aj ten je dobrý.
evanaaa
Mimochodom, piekla so to asi dve hodiny, a bolo to výborné, ostali aj kúsky, všetko sa nerozvarilo a tá vôňa!
niky13
Moja dcéra ho urobila pred dvoma týždňami.... je to skvelá dobrota.... no musíme urobiť ďalšiu dávku, lebo sa rýchlo míňa....
marijanka712
teraz som si všimla, že si tam písala mletú škoricu ja som dávala drievko jeden kus som rozdrvila a tak v pekáči rosypala je tá vôňa božská a keď máš šťastie a dostaneš ho do hrnčeka zaleješ horúcovou vodou opäť tá vôňa a chuť je skvelá a hlavne zdravá tak doporučujem dať tam drievko škoricové.
olga42
Pečený čaj je výborný aj ja som ho robila,možu sa dat aj jahody.Ale musím skusiť aj s kompotu.
ancicka
@marianka ,zo začiatku som dala aj ja tyčinku škorice,ale už sa mi minula,tak som to takto.
@to kompotové ovocie je dobré,pri pečení sa nerozpadne a ja som dala aj mrazené.
hviezdickaz
Chystam sa robit peceny caj uz dlhsie,ale zaujalo ma,ze sa vlastne moze pouzit aj kompotove ovocie.Takze sa ciastocne inspirujem aj tebou :-) vdaka..
janea
Ja som tuto temu a recept objavila az teraz pred par dnami a vcera uz aj vyskusala. To je teda fantasticky recept, Ancicka! Jablka boli kysle, tak citronu nebolo moc treba, dala som moje zavarene hrusky na sposob "ala Izabelka":) s kiwi a pomarancom, no a mrazenu lesnu zmes, hnedy cukor a skoricu. Panecku, moje kamosky a susedy uz cakaju, co to bude za zazrak. (pohare su este pod dekou:)) Ochutnala som este teple, no perfekt! Tak sa tu v DE vychvalujem, co uz mam vsetko z Varechy, ake su u nas sikovne zienky. Davala som do malých poharov, lebo uz vidim, ze kopu rozdam. Ancicka, si sikulka!
snahulak
Mám takú nesmelú/laickú otázku: "je treba očistiť jablká od šupky - ošúpať?" Máme t.r. dosť padaviek a nie všetky jablká sú so zdravou a peknou šupkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia