Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. júna 2015
Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)
Foto: pusta

Máme radi králičie mäsko, spravila som stehná z králika, ktoré som aj dusila a piekla, pôvodný recept je od Jamie Olivera, len nepatrne som Zobraziť celý popisMáme radi králičie mäsko, spravila som stehná z králika, ktoré som aj dusila a piekla, pôvodný recept je od Jamie Olivera, len nepatrne som ho upravila, je to veľmi chutný a nenáročný spôsob prípravy, vrelo odporúčam vyskúšať milovníkom králičieho mäska.

2
porcie
100 minút
príprava
60+15 minút
na 200/220 °C

Suroviny

2 ks
z 1 ks citróna
z 1 ks citróna
podľa chuti
podľa chuti
1 vetvička
3 vetvičky
1 veľký strúčik
2 PL
60 g
150 ml (iné suché kvalitné biele víno)




Postup

  1. 1

    Králičie stehná som umyla, osušila,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    ...osolila poriadne...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    ...a okorenila z oboch strán,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    ...nastrúhala som citrónovú kôru a vytlačila šťavu z 1 citróna,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    ...pripravené králičie stehná som vložila do pekáčika,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    ...poliala som ich citrónovou šťavou, pridala som maslo,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    ...opiekla som ich z oboch strán,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    ...posypala citrónovou kôrou,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som cesnak, mala som nový cesnak, tak som dala viac malých strúčikov,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 9
  10. 10

    ...pridala som rozmarín a tymián,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 10
  11. 11

    ...ešte čerstvé maslo,

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 11
  12. 12

    ...ked sa maslo rozpustilo, podliala som vínom, u mňa Chardonnay,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 12
  13. 13

    ...dusila som prikryté pokrievkou v rúre, až bolo mäsko králičích stehien mäkkučké asi 60 minút pri teplote 200 stupňov C a dopiekla som už odokryté do peknej zlato-hnedej farby v rúre vyhriatej na 220 stupňov asi 15 minút za prelievania výpekom,...

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 13
  14. 14

    ...podávala som horúce králičie stehná podliate chutným maslovo - citrónovo - vínovým bylinkovým výpekom so zemiakovou kašou,

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 14
  15. 15

    ...ide o pomerne jednoduchú prípravu králičích stehien, kde sa kombinuje opečenie, dusenie a pečenie, králičie mäsíčko má jemnú chuť masla, vína a byliniek, je nádherne voňavé po cesnaku, bylinkách,citrónovej kôre a citrónovej šťave, s chutným výpekom na prelievanie i podávanie, pôvodný recept je od Jamieho Olivera, ktorý som len nepatrne upravila podľa našej chuti pre nás doma, odporúčam vrelo vyskúšať milovníkom králičieho mäska.

    Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay (fotorecept)  - obrázok 15

Diskusia k receptu

redakcia
UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
morenajea
Každá rúra pečie trochu inak, stupne si môže predsa každý upraviť podľa seba. Recept je krásny, určite ho vyskúšam.
sracz
... ja si prosím, @pusta milá, veľkú porciu a "trojku zes Plzně", aj keď tu je náš Zlatý bažant o poldruha $ (za 6 trojek) drahší českého moku!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Na zajaca z domáceho chovu sa chystám, lebo mám sľúbeného, tak pozerám recepty, ešte som toto mäso nepripravovala a som strašne zvedavá ako to bude chutiť. Je tu veľa receptov, takže si neviem vybrať či upiecť, udusiť, na smotane, to je ten problém, veľa receptov, jeden lepší ako druhý, a fčil si vyber :-)
klukodvody
Pěkný recept ,králíka dělám dost často kupuju je od souseda a tak vím co jím .Musím vyzkoušet ,protože já vždycky protahuji kouskem slaniny ,ale tvůj způsob asi maso zatáhne a potom nevysuší .No a postup perfektní tak k.k a*****
pusta1
@radox1 , v žiadnom prípade nebolo vysušené, mäsko sa dusilo v rúre pri tejto teplote 200 stupňov C prikryté pokrievkou, presne podľa receptu Jamieho Olivera, a môžem len potvrdiť, že zadal parametre správne :-) o vaše hviezdičky nestojím, a to žiadne, neobťažujte sa!
@adakonvalinka , ak si pozrieš moje recepty, ak by si mala čas a záujem, uvidíš, že svoje recepty píšem vždy podrobne, bola by som rada, keby podľa nich mohol variť bez obáv aj začiatočník.
@morenajea , súhlasím, že každá rúra pečie inak, preto by si mal každý svoju rúru poznať a podľa toho teplotu pečenia, dusenia a i. sám upraviť. poteší ma, ak vyskúšaš môj recept :-)
Milý@sracz - ferikém drágám - tebe hoci aj viac veľkých porcií so súdkom Plzne i Zlatého bažanta darom veľmi rada dám :-)
@dr , len troška upresním, domáci zajac neexistuje, len králik, zajac je divé zviera, či už poľný alebo lesný, je to divina, inak sa pripravuje a oveľa dlhšie, v mojom recepte je králik. ak budeš mať domáceho králika to je supeeer, má skvelé mäsíčko, však už si nejaký receptík vyberieš, všetky tu na vareche sú vynikajúce do jedného.
Milý@klukodvody , my sme teraz nemali domáce, vyhynul nám chov, teraz kupujeme nový chov, tieto stehná kúpil môj priateľ v Metre, u vás je to Makro, sú prvotriednej výbornej kvality, to píšem pre tých, ktorí by si chceli niekde kúpiť. nie, nemalo šancu sa mäsíčko vysušiť, máš pravdu ty, lebo sa opekaním zatiahlo, potom sa dusilo prikryté pokrievkou v rúre, tým zmäklo a krátky čas pieklo do peknej farby, výpekom prelievalo. mám tu aj recepty, kde králika špikujem údenou slaninkou, tú úlohu premastenia a zjemnenia tu prevzalo čerstvé maslo, vážim si, že oceňuješ postup i recept :-)))
@mesiar50 , to si od teba veľmi vážim a teší ma to :-)
dakujem vám všetkým za krásnu pochvalu, milé slová a hviezdičky.
radox1
vysusila ste ich zapekanim.sice ste dosiahli krajsi efekt do zlata-vo vasom pripade az do prihorenia-vid cierne miesta na fotke pri kosti,ale tym ste to maso z vrchu vysusila.uz vidim ako tie vlasocnice mäsa ste dolovali zo zubov nitou.
mariamka
ja by som si tieto stehienka s radostou urobila a dala,, riesia sa tu hovadiny, tak si to naplacajte slaninou, ked vam je libo, /a ze zeny su hasterive....,, rozmarin, tymian idu ruka v ruke /provans/
1x radox1
pusta1
@mariamka , máš pravdu.
toto je recept pána Jamieho Olivera, on tam mal navyše čerstvú šalviu, nielen rozmarín a tymián, nemala som práve, tak som nedala, patrí tam však, len v tomto som zmenila recept.
som rada, že sa tebe páči.
dakujem ti za komentár.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@pusta , áno domáceho králika budem mať, keď ja to nejako nerozlišujem, pre mňa to malé ušaté zvieratko je zajko či už je chovaný v zajatí alebo si skacká voľne po prírode. Niečo už ale z neho vymyslím a ak sa recept podarí podelím sa oň.
marcel83
@mariamka ja som netvrdil, ze tymian a rozmarin nejdu aromaticky a chutovo dokopy, ale ze by som ho v tomto pripade vynechal, nakolko v tomto recepte je pouzita vetvicka, cize sa varenim uvolnia tie pichlave vetvicky a nieje to prijemne pri konzumacii. Osobne by som ho pred pouzitim podrvil v maziari...
pusta1
@dr , to budeš mať super, prajem ti to.
budem sa tešiť, ked sa o tvoj receptík podelíš.
dakujem.
jamarlen
králičie zbožňujeme aj pre jeho jemnú chuť, kvalita za dobrú cenu….takto korenené je aj pre tých, čo sa ho boja ochutnať kvôli predsudkom….
pusta1
@jamarlen , dlho som ťa tu nevidela, vitaj späť :-)))
to ma veľmi teší :--)
súhlasím s tebou a dakujem za pochvalu.
palybi
Teraz sme dopapali, mňaaam, chutnučké .... Ja som ich tym cesnakom prešpikoval plus ešte slaninkou, pod stehna som dal vrstvu cibule, sladkosť cibule pomohla vyvážiť kyslosť výpeku ?
katrta
Práve vyskúšané. Skvelé famózne jednoducho mňam. Manžel poprosil aby som si recept zapamätala a svokra neochotne pripustila, že tie zajace predsa len budeme chovať ďalej. Do výpeku som dala cca 1čl cukru, a víno bolo ribezlove.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia