Pečené - dusené králičie stehná na masle a Chardonnay fotorecept
Foto: pusta
Máme radi králičie mäsko, spravila som stehná z králika, ktoré som aj dusila a piekla, pôvodný recept je od Jamie Olivera, len nepatrne som Zobraziť celý popisMáme radi králičie mäsko, spravila som stehná z králika, ktoré som aj dusila a piekla, pôvodný recept je od Jamie Olivera, len nepatrne som ho upravila, je to veľmi chutný a nenáročný spôsob prípravy, vrelo odporúčam vyskúšať milovníkom králičieho mäska.
porcie
príprava
na 200/220 °C
Suroviny
2 ks |
|
z 1 ks citróna |
|
z 1 ks citróna |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 vetvička |
|
3 vetvičky |
|
1 veľký strúčik |
|
2 PL |
|
60 g |
|
150 ml (iné suché kvalitné biele víno) |
|
Postup
-
1
Králičie stehná som umyla, osušila,...
-
2
...osolila poriadne...
-
3
...a okorenila z oboch strán,...
-
4
...nastrúhala som citrónovú kôru a vytlačila šťavu z 1 citróna,...
-
5
...pripravené králičie stehná som vložila do pekáčika,...
-
6
...poliala som ich citrónovou šťavou, pridala som maslo,...
-
7
...opiekla som ich z oboch strán,...
-
8
...posypala citrónovou kôrou,...
-
9
...pridala som cesnak, mala som nový cesnak, tak som dala viac malých strúčikov,...
-
10
...pridala som rozmarín a tymián,...
-
11
...ešte čerstvé maslo,
-
12
...ked sa maslo rozpustilo, podliala som vínom, u mňa Chardonnay,...
-
13
...dusila som prikryté pokrievkou v rúre, až bolo mäsko králičích stehien mäkkučké asi 60 minút pri teplote 200 stupňov C a dopiekla som už odokryté do peknej zlato-hnedej farby v rúre vyhriatej na 220 stupňov asi 15 minút za prelievania výpekom,...
-
14
...podávala som horúce králičie stehná podliate chutným maslovo - citrónovo - vínovým bylinkovým výpekom so zemiakovou kašou,
-
15
...ide o pomerne jednoduchú prípravu králičích stehien, kde sa kombinuje opečenie, dusenie a pečenie, králičie mäsíčko má jemnú chuť masla, vína a byliniek, je nádherne voňavé po cesnaku, bylinkách,citrónovej kôre a citrónovej šťave, s chutným výpekom na prelievanie i podávanie, pôvodný recept je od Jamieho Olivera, ktorý som len nepatrne upravila podľa našej chuti pre nás doma, odporúčam vrelo vyskúšať milovníkom králičieho mäska.
radsej neznamkujem.
* * * * *
@adakonvalinka , ak si pozrieš moje recepty, ak by si mala čas a záujem, uvidíš, že svoje recepty píšem vždy podrobne, bola by som rada, keby podľa nich mohol variť bez obáv aj začiatočník.
@morenajea , súhlasím, že každá rúra pečie inak, preto by si mal každý svoju rúru poznať a podľa toho teplotu pečenia, dusenia a i. sám upraviť. poteší ma, ak vyskúšaš môj recept :-)
Milý@sracz - ferikém drágám - tebe hoci aj viac veľkých porcií so súdkom Plzne i Zlatého bažanta darom veľmi rada dám :-)
@dr , len troška upresním, domáci zajac neexistuje, len králik, zajac je divé zviera, či už poľný alebo lesný, je to divina, inak sa pripravuje a oveľa dlhšie, v mojom recepte je králik. ak budeš mať domáceho králika to je supeeer, má skvelé mäsíčko, však už si nejaký receptík vyberieš, všetky tu na vareche sú vynikajúce do jedného.
Milý@klukodvody , my sme teraz nemali domáce, vyhynul nám chov, teraz kupujeme nový chov, tieto stehná kúpil môj priateľ v Metre, u vás je to Makro, sú prvotriednej výbornej kvality, to píšem pre tých, ktorí by si chceli niekde kúpiť. nie, nemalo šancu sa mäsíčko vysušiť, máš pravdu ty, lebo sa opekaním zatiahlo, potom sa dusilo prikryté pokrievkou v rúre, tým zmäklo a krátky čas pieklo do peknej farby, výpekom prelievalo. mám tu aj recepty, kde králika špikujem údenou slaninkou, tú úlohu premastenia a zjemnenia tu prevzalo čerstvé maslo, vážim si, že oceňuješ postup i recept :-)))
@mesiar50 , to si od teba veľmi vážim a teší ma to :-)
dakujem vám všetkým za krásnu pochvalu, milé slová a hviezdičky.
varecha.pravda.sk/recepty/peceny-kralik-na-rasci-a-rozmar...
Ten tymian by som vynechal. Ak sa zle pripravi, ma tendenciu "pichat" - je tvrdy.
@radox , nemuseli tie cierne flaky vzniknut pripalenim... Mozno boli hnede, ale UPRAVENÉ REDAKCIOU
toto je recept pána Jamieho Olivera, on tam mal navyše čerstvú šalviu, nielen rozmarín a tymián, nemala som práve, tak som nedala, patrí tam však, len v tomto som zmenila recept.
som rada, že sa tebe páči.
dakujem ti za komentár.
budem sa tešiť, ked sa o tvoj receptík podelíš.
dakujem.
to ma veľmi teší :--)
súhlasím s tebou a dakujem za pochvalu.