Foto: amelie
Vo Francúzsku je pečeň drahšia ako u nás a navyše sa dá dosť ťažko zohnať. Preto ju robím svojim chlapom v zime, keď sme Zobraziť celý popisVo Francúzsku je pečeň drahšia ako u nás a navyše sa dá dosť ťažko zohnať. Preto ju robím svojim chlapom v zime, keď sme na Slovensku. Majú ju radi na všetky možné spôsoby, ale hádam najviac túto. Niečo podobné som jedla v košer reštike, ale, samozrejme, nie z bravčovej pečene a určite tam nebolo mlieko. Tak som vymyslela tento variant.
Postup
-
1
Dúfam, že som nezabudla na nijakú z potrebných surovín.
-
2
Pečeň odblaníme a pokrájame na plátky, cibuľu pokrájame na polkolieska (šikovnejší a s dobrým zrakom na kolieska :-)...), zemiaky na kolieska, z ošúpaných jabĺk vyberieme jadrovník a pokrájame ich na krúžky. Ak mám istotu, že sú jablká zdravé a bez kazov, krájam ich so šupkou, chuť jedla je lepšia.
-
3
Plátky pečene opečieme na malom množstve oleja (alebo nasucho v teflónovej panvici). Vyberáme ich na podnos.
-
4
Vo výpeku (ak treba, pridáme trochu oleja) orestujeme polkolieska cibule. A môžeme začať ukladať suroviny do jenskej misy. Na dno vrstvu zemiakov, osolíme, okoreníme. Na ňu plátky pečene, tie nesolíme.
-
5
Pečeň pokryjeme jablkovými krúžkami a cibuľou.
-
6
Okoreníme, osolíme, zalejeme smotanou a postup opakujeme, dokiaľ máme čo ukladať a kým je v mise dosť miesta.
-
7
Misu zakryjeme vrchnákom a dáme do rúry predhriatej na 200 stupňov ( v teplovzdušnej stačí 180). Pewčieme, kým sa neupečú zemiaky, to znamená 45 minút až hodinu. Skúšala so to so zemiakmi uvarenými v šupke, nebolo to ono. Ostatné suroviny určite nepotrebujú takú dlhú tepelnú úpravu, ale neuškodí im to, lepšie sa prepoja chute.
V poslednej dobe robím len hydinovú pečeň, tak to skúsim
s morčacou. S jabĺčkom som už robila a bola chutnejšia a jemnejšia ako bez neho.
neho.