Foto: enerrgizer
...pohánka ma láka už veľmi dlho, ale ešte nikdy som ju nepripravoval a ani nejedol. Tak som sa rozhodol a prehľadal googla. Zistil som, Zobraziť celý popis...pohánka ma láka už veľmi dlho, ale ešte nikdy som ju nepripravoval a ani nejedol. Tak som sa rozhodol a prehľadal googla. Zistil som, že sú dva "druhy", termicky a mechanicky lúpaná...lepšia je tá mechanická, lebo v nej po spracovaní ostane viac toho, prečo je považovaná za jednu z najzdravších obilnín...
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
...pohánku prepláchneme a zalejeme vriacou vodou (1 diel pohánky, 1 diel vody) a necháme postáť 20 minút. Očistíme si cibuľu, 1-2 strúčiky cesnaku a papriku...
-
2
...do misky si nakrájame na drobno konce paprík, cibuľu a pridáme lúpané tekvicové semená, sezam a bryndzu (prípadne syr feta, alebo iný)...
-
3
...pohánka by mala vsiaknuť všetku vodu, ak sa tak nestane, vodu nikdy nevylievam, pretože je v nej veľa rutínu. Vo woku si orestujem na oleji nakrájanú cibuľku s 1-2 strúčikmi cesnaku, pridám soľ, ďumbier, pohánku a presuším ju...
-
4
...pokiaľ nám trošku vychladne, do zapekacej misky, alebo pekáča dáme drvené paradajky(môžu byť aj čerstvé) ochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, olivovým olejom, oregánom a bazalkou. Pridáme rozkrojenú hlávku cesnaku...
-
5
...pohánka už nie je horúca, tak ju zmiešame s bryndzou a naplníme rozkrojené papriky. Keď nám zmes ostane, vytvarujeme z nej guľky a vložíme k paprikám. Na vrch dáme plátky slaninky, prípadne syra a dáme zapiecť do rúry na 180°C asi 25-30 minút...
-
6
...keď sa vynechá slaninka, bude z toho výborné vegetariánske jedlo, podávame s bielym suchým vínom, prípadne s čerstvou bagetkou...dobrú chuť
sk.wikipedia.org/wiki/Poh%C3%A1nka_jedl%C3%A1...
www.strava.sk/showdoc.do?docid=6420...
ja rozmyšlam namiesto chutnej slaninky použit šunku .. Viem že to už nie je original... ale čo urobit s hraničnym LDL? :( Inak recept je prva liga!
a pohánka je varecha.pravda.sk/magazin/pohanka-kusok-zdravia-tanieri/1...
@garanco máš pravdu, paprika plnená mäsom je výborná a pohánka nechutí každému, dlho som študoval na internete recepty, kým som sa odhodlal pripraviť ju... názory na jej chuť sú rôzne, je naozaj dôležité, akým spôsobom je pripravená...
slaniny bych dala šunku. Hned to uvařím.