Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. októbra 2013
Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept)
Foto: pusta

Táto jeseň je štedrá na huby a dostala som krásne kuriatka, ktoré priam volali po výbornom a chutnom recepte. Po prvýkrát som ich spravila Zobraziť celý popisTáto jeseň je štedrá na huby a dostala som krásne kuriatka, ktoré priam volali po výbornom a chutnom recepte. Po prvýkrát som ich spravila na víne s maslom ako vynikajúcu prílohu ku krkovičke, ktorú som opiekla len na rýchlo. Vznikol jednoduchý a rýchly recept úžasnej chuti, aký len krásne oživí nedeľný obed, ale je fantastický aj vo všedný deň. Pridávam recept s kuriatkami na menej obvyklý spôsob ich úpravy, ale o to chutnejší.

4
porcie
15 minút
príprava
10 minút
na 90-100 °C

Suroviny

6000 g
3 - 4 PL
250 g (mrazené)
80 g
100 ml (iné kvalitné biele suché víno)
1 malý zväzok
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Dostala som krásne kuriatka, pripravila som si ich na použitie.

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z krkovičky som nakrájala rezne o váhe asi 150 gramov, ktoré som po obvode nakrojila, aby sa pri pečení nekrútili, naklepala som ich, riadne osolila

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kuriatka som neumývala, ale po prúdom prudko tečúcej vody viackrát opláchla, kým neboli čisté a nechala som ich odkvapkať od vody na cedníku. Kuriatka sa čistia len tesne pred kuchynskou úpravou, nenamáčajú sa do vody ani jednotlivo neumývajú a v žiadnom prípade nie zdĺhavo, lebo by sa jednak rozbili a jednak stratili svoju úžasnú jemnú chuť.

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V hrbci som rozpálila 1 PL oleja so 60 g masla /pozor nespáliť/ a ...

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na prudkom plameni som opekala kuriatka za občasného potriasania hrncom, nesmú sa miešať, aby sa nerozpadli na neidentifikovateľné malé kúsky :-).

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si víno, použila som biele polosuché víno Chardonay, môžete kľudne použiť iné, ale kvalitné suché biele víno.

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 9

    Po piatich minútach prudkého opekania kuriatok som priliala víno a varila som prudkým varom ešte 5 minút, aby sa alkohol odparil, zostane lahodná chuť vína a kuriatka zmäknú.

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Vypla som plyn a na zbytkovom teple som nechala rozpustiť 20 g studeného masla, ktoré šťavičku z kuriatok zahustí a dá jej jemnú chuť i krásny lesk. Až úplne na záver som pridala soľ, soľ sa nesmie pridať hned na nzačiatku, lebo by kuriatka pustili veľa vody a zostali by tuhé, gumovitej žuvačkovej konzistencie.

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Zároveň s kuriatkami som začala opekať na prudkom plameni aj krkovičku, na jednej strane asi 5 minút a ...

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    ...5 minút aj na druhej strane, pekne do červena.

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    Podávala som horúce, mäsko i kuriatka som podlialla maslovo - vínovou šťavičkou z kuriatok, kuriatka som na tanieri husto posypala na hrubo pokrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou , ako najvhodnejšiu prílohu som zvolila zemiakovú kašu a skvelý obed bol na stole :-)))

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 13
  13. 14

    Toto vynikajúce jedlo je dôkazom, že ani v nedeľu nemusí stáť žena neustále pri sporáku a môže doma servírovať delikatesu :-))) a aj nedeľný obed môže byť rýchly, jednoduchý a pritom mimoriadne chutný.

    Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

frezia
Super recept,hribov,vlastnorucne nazbieranych mam dost,takze dakujem za inspiraciu. Ukladam.
izabella929
každé mäsko úplne skvele doplní chuť hríbov..robila som na dubákoch v lete a bolo to vynikajúce.-)) dala si super recept.-)
havino
dobrá papanica, všetko s hubami mám rada, pekný recept, jednoduchý,ale výborný 5*
eviana
@pusta , nádherná papanica, voňavá až mi nosom krúti... fajné mäsko, kvalitné víno, skvelé kuriatka, masielko... lakocinka veľká na stole - veru neodolala by som :) u mňa jasných 5*
mariamka
mne sa pacia tie kurence, ze ostali vcelku, inaik s tou usporou casu, sveta pravda p. pusta, sme predsa nejake moderne zienky :)
sracz
... už aj Ty Brutus!? "Vodka" za správami, milá @pusta presvedčila si ma "na fest" a otváram si v KK nový odstavec "Hubaté 2013"! Okrem titulu "Perfect domáca gazdinka", si zabodovala aj ako "kápo záškodníčok, provokatérok a ""poddžubovačiek"", lebo Ty ňedžubeš, iba podžubuješ"! ... ale zato úžasne chutne a s krásou domova aj na stole!
pusta
@frezia , teší ma, že som ťa inšpirovala:-)))
dakujem za pochvalu i za uloženie do kk.
pusta
@iizabellka929 , len malú poznámočku na okraj: termínom "hríby" sa výsostne označuje len malá skupina húb, do ktorej patria napr. dubáky, suchohríby, hríb siný, hríb zrnitohlúbikový, suchoríb hnedý, suchohríb žltomäsový... tieto sa výrazne líšia od iných húb chuťou a aromatickými i inými vlastnosťami.
to všetko ostatné sú iné huby a nie hríby, čiže aj kuriatka patria nie medzi hríby, ale medzi iné huby.
máš pravdu, každé mäsko úplne skvele doplní chuť hríbov i iných húb :-)))
dakujem za super uznanie.
pusta
@havino , fakt dobrá papanica, tiež mám rada všetko s hubami :-)))
dakujem za pochvalu a 5*****
pusta
@eviana , tak ako vravíš - fajné mäsko, kvalitné víno, skvelé kuriatka, masielko a nádherná veľká lakocika na stole :-)))
vdaka za jasných 5*****
pusta
@mariamka , aj mne sa páčia tie kurence,:D vdaka postupu zostali vcelku.
to čo tak pekne nazývaš modernými žienkami pri úspore času, u mňa znamenalo lenivosť :-)))
dakujem ti.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám
...už aj ja Brutus :-))) dobrý nápad, aj ja si otvorím v kk nový odstavec:
"Hubaté 2013" :D
dakujem za titul: "Perfekt domáca gazdinka" a som rada, že ťa "podžubujem" úžasne chutne a s krásou domova aj na stole :-)))
zdraví ťa celým srdcom Tvoja "kápo záškodníčok"
pekný úspešný deň plný chutííí do Iowy ti prajem.