Pečená krkovička s kuriatkami na víne a na masle fotorecept
Foto: pusta
Táto jeseň je štedrá na huby a dostala som krásne kuriatka, ktoré priam volali po výbornom a chutnom recepte. Po prvýkrát som ich spravila Zobraziť celý popisTáto jeseň je štedrá na huby a dostala som krásne kuriatka, ktoré priam volali po výbornom a chutnom recepte. Po prvýkrát som ich spravila na víne s maslom ako vynikajúcu prílohu ku krkovičke, ktorú som opiekla len na rýchlo. Vznikol jednoduchý a rýchly recept úžasnej chuti, aký len krásne oživí nedeľný obed, ale je fantastický aj vo všedný deň. Pridávam recept s kuriatkami na menej obvyklý spôsob ich úpravy, ale o to chutnejší.
porcie
príprava
na 90-100 °C
Suroviny
6000 g |
|
3 - 4 PL |
|
250 g (mrazené) |
|
80 g |
|
100 ml (iné kvalitné biele suché víno) |
|
1 malý zväzok |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Dostala som krásne kuriatka, pripravila som si ich na použitie.
-
2
Z krkovičky som nakrájala rezne o váhe asi 150 gramov, ktoré som po obvode nakrojila, aby sa pri pečení nekrútili, naklepala som ich, riadne osolila
-
3
... a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
4
Kuriatka som neumývala, ale po prúdom prudko tečúcej vody viackrát opláchla, kým neboli čisté a nechala som ich odkvapkať od vody na cedníku. Kuriatka sa čistia len tesne pred kuchynskou úpravou, nenamáčajú sa do vody ani jednotlivo neumývajú a v žiadnom prípade nie zdĺhavo, lebo by sa jednak rozbili a jednak stratili svoju úžasnú jemnú chuť.
-
5
V hrbci som rozpálila 1 PL oleja so 60 g masla /pozor nespáliť/ a ...
-
6
...na prudkom plameni som opekala kuriatka za občasného potriasania hrncom, nesmú sa miešať, aby sa nerozpadli na neidentifikovateľné malé kúsky :-).
-
7
Pripravila som si víno, použila som biele polosuché víno Chardonay, môžete kľudne použiť iné, ale kvalitné suché biele víno.
-
9
Po piatich minútach prudkého opekania kuriatok som priliala víno a varila som prudkým varom ešte 5 minút, aby sa alkohol odparil, zostane lahodná chuť vína a kuriatka zmäknú.
-
10
Vypla som plyn a na zbytkovom teple som nechala rozpustiť 20 g studeného masla, ktoré šťavičku z kuriatok zahustí a dá jej jemnú chuť i krásny lesk. Až úplne na záver som pridala soľ, soľ sa nesmie pridať hned na nzačiatku, lebo by kuriatka pustili veľa vody a zostali by tuhé, gumovitej žuvačkovej konzistencie.
-
11
Zároveň s kuriatkami som začala opekať na prudkom plameni aj krkovičku, na jednej strane asi 5 minút a ...
-
12
...5 minút aj na druhej strane, pekne do červena.
-
13
Podávala som horúce, mäsko i kuriatka som podlialla maslovo - vínovou šťavičkou z kuriatok, kuriatka som na tanieri husto posypala na hrubo pokrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou , ako najvhodnejšiu prílohu som zvolila zemiakovú kašu a skvelý obed bol na stole :-)))
-
14
Toto vynikajúce jedlo je dôkazom, že ani v nedeľu nemusí stáť žena neustále pri sporáku a môže doma servírovať delikatesu :-))) a aj nedeľný obed môže byť rýchly, jednoduchý a pritom mimoriadne chutný.
dakujem za pochvalu i za uloženie do kk.
to všetko ostatné sú iné huby a nie hríby, čiže aj kuriatka patria nie medzi hríby, ale medzi iné huby.
máš pravdu, každé mäsko úplne skvele doplní chuť hríbov i iných húb :-)))
dakujem za super uznanie.
dakujem za pochvalu a 5*****
vdaka za jasných 5*****
to čo tak pekne nazývaš modernými žienkami pri úspore času, u mňa znamenalo lenivosť :-)))
dakujem ti.
...už aj ja Brutus :-))) dobrý nápad, aj ja si otvorím v kk nový odstavec:
"Hubaté 2013" :D
dakujem za titul: "Perfekt domáca gazdinka" a som rada, že ťa "podžubujem" úžasne chutne a s krásou domova aj na stole :-)))
zdraví ťa celým srdcom Tvoja "kápo záškodníčok"
pekný úspešný deň plný chutííí do Iowy ti prajem.